Чи проводяться під час воєнного стану в закладах охорони здоров'я планові операції?
Вікторія Валах, адвокат, член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, член Європейської асоціації медичного права
Валах Вікторія
31.08.2022

Відповідь: 20 березня 2022 року наказом МОЗ України №507 в Україні скасовано заборону на проведення планових госпіталізацій та операцій.

Відтак, правила проведення планових операцій в Україні залишилися незмінними. Щоб пацієнту могли зробити безплатну операцію, сімейний чи лікуючий лікар має видати йому електронне направлення.

З 1 січня 2021 року виписувати електронні, а не паперові направлення МОЗ зобов'язані всі заклади охорони здоров'я та всі фізичні особи — підприємці, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики (пп. 2 п. 2 наказу МОЗ України «Про затвердження Порядку направлення пацієнтів до закладів охорони здоров'я та фізичних осіб — підприємців, які в установленому законом порядку одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та надають медичну допомогу відповідного виду» від 28.02.2020 №586).

Безоплатні планові операції проводять медичні заклади, які уклали з НСЗУ договір за напрямами «Хірургічні операції у стаціонарних умовах», «Хірургія одного дня».

НСЗУ оплачує лікарням весь спектр необхідних для пацієнта послуг:

— проведення операції та анестезія;

— інструментальні та лабораторні обстеження;

— ліки з Національного переліку лікарських засобів та витратні матеріали;

— післяопераційний цілодобовий лікарський та медсестринський догляд, знеболення, медикаментозна терапія;

— харчування в стаціонарі;

— медична реабілітація в гострому періоді для запобігання виникнення післяопераційних ускладнень.

Проте під час воєнного стану проводити планові операції можуть тільки ті заклади, які мають на це ресурси. В певних регіонах тривають воєнні дії і лікарні завантажені допомогою пораненим.

Відповідно до Наказу МОЗ №507 заклади мають припиняти надавати послуги планових госпіталізацій при:

— завантаженні понад 70% ліжкового фонду терапевтичного профілю;

— завантаженні понад 50% ліжкового фонду хірургічного профілю;

— за рішенням структурних підрозділів з питань охорони здоров'я обласних, Київської міської воєнних адміністрацій, з урахуванням тактичної ситуації.

Актуальну інформацію щодо регіонів, де проводяться планові операції, можна дізнатись у контактцентрі НСЗУ за номером 16-77.

Забезпеченість лікарень ліками можна перевірити на сайті https://eliky.in.ua

Нормативні джерела:

  1. Наказ МОЗ України «Про затвердження Тимчасових заходів у закладах охорони здоров'я з метою забезпечення їх готовності для надання медичної допомоги постраждалим внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України» від 24.02.2022 №374.
  2. Наказ МОЗ України «Про затвердження Порядку направлення пацієнтів до закладів охорони здоров'я та фізичних осіб — підприємців, які в установленому законом порядку одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та надають медичну допомогу відповідного виду» від 28.02.2020 №586.

Відповідь на питання надала Вікторія Валах, адвокат, член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, член Європейської асоціації медичного права

Зареєструватися на вебінар Вікторії Валах “Особливості роботи адвоката по захисту прав дітей — пацієнтів. Медична допомога внутрішньо переміщеним дітям” https://bit.ly/3AIYj1v