Адвокат ІТ-бізнесу: податкове резидентство ІТ-спеціалістів та застосування стандарту CRS
Адвокати Ганна Урусова та Джулія Корендюк провели у Вищій школі адвокатури НААУ захід з підвищення кваліфікації адвокатів
Урусова Ганна
06.10.2023

Адвокати Ганна Урусова та Джулія Корендюк провели у Вищій школі адвокатури НААУ захід з підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Адвокат ІТ-бізнесу: податкове резидентство ІТ-спеціалістів та застосування стандарту CRS», сфокусувавши увагу учасників на таких питаннях:

1. Релокація ІТ-спеціалістів в інші країни;

2. Оподаткування ІТ-спеціалістів у разі релокації та застосування положень конвенцій про уникнення подвійного оподаткування;

3. Що таке CRS? Як працює CRS у світі? Як і коли CRS запрацює в Україні?

4. Інформація, яка буде передаватися в межах обміну інформацією за CRS;

5. Питання податкового резидентства, що виникають при застосуванні CRS.

Ганна Урусова розповіла про основні засади визначення податкового резидентства, і зокрема, податкового резидентства ІТ-спеціалістів.

Критерії визначення податкового резидентства, згідно з Конвенціями про уникнення подвійного оподаткування, наступні:

1. Особа вважається резидентом тієї держави, де вона має у своєму розпорядженні постійне житло.

2. Якщо особа має у своєму розпорядженні постійне житло в обох державах, вона вважається резидентом тієї держави, в якій вона має більш тісні особисті й економічні зв'язки (центр життєвих інтересів).

3. Якщо держава, в якій особа має центр життєвих інтересів, не може бути визначена або коли особа не має постійного житла в жодній з держав, вона вважається резидентом тієї держави, де вона звичайно проживає.

4. Якщо особа звичайно проживає в обох державах або коли вона звичайно не проживає в жодній з них, вона вважається резидентом тієї договірної держави, громадянином якої вона є.

5. Якщо особа є громадянином обох держав або якщо вона не є громадянином жодної з них, компетентні органи договірних держав вирішують питання оподаткування такої особи за взаємною згодою.

Якщо згідно з зазначеними критеріями буде зроблено висновок, що українець є резидентом іноземної держави, то у цій державі робиться знижка у вигляді кредиту проти податку на доходи фізичних осіб, що дорівнює:

• сумі податку на дохід, сплаченій в Україні; або

• сумі податку на дохід, яка б підлягала сплаті у іноземній державі з доходів, отриманих в Україні.

Якщо після застосування критеріїв за Конвенцією буде визначено, що українець є резидентом України, то при отриманні українцем доходу та оплаті податків за межами України з ПДФО, що підлягає сплаті в Україні, повинна вираховуватися сума, що дорівнює сумі податку на дохід, сплаченій в іншій державі.

Джулія Корендюк, адвокат, юрист практики корпоративного права, інтелектуальної власності та блокчейну Avitar, детально розповіла про етапи впровадження CRS в Україні та поділилася міжнародним досвідом інших країн-учасниць.

20.03.2023 року Верховна Рада України прийняла Закон України № 2970-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки» (далі – Закон № 2970), який набрав чинності 28.04.2023 року.

Прийняттям цього закону Україна виконала свої зобов’язання щодо імплементації у національне законодавство стандарту CRS.

CRS (Common Reporting Standard) – це стандарт обміну податковою і фінансовою інформацією для країн-учасниць Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), що запроваджений з метою боротьби з ухиленням від сплати податків та захисту податкових систем.

Відповідно до цього стандарту, фінансові установи всіх країн-учасниць повинні проводити перевірку фінансових рахунків всіх своїх клієнтів, ідентифікувати рахунки нерезидентів та раз на рік звітувати до спеціального уповноваженого органу своєї держави про такі рахунки.

Такими фінансовими установами, зокрема, є: банки, платіжні системи, кредитні спілки, інвестиційні компанії, інститути спільного інвестування, недержавні пенсійні фонди та інші.

Інформація, що передається в рамках CRS – це інформація про власника рахунку: ім'я (найменування), адресу, про його податкове резидентство, податковий номер, дата та місце народження; про фінансову установу; а також про сам рахунок: залишок чи вартість рахунку станом на кінець календарного року, а якщо рахунок був закритий − на момент закриття рахунку.

Після того, як уповноважений орган кожної країни-учасниці отримає інформацію про фінансові рахунки нерезидентів, він в автоматичному режимі обмінюється цією інформацією з іншими країнами-учасницями.

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://tinyurl.com/3wh5xjy7

Як CRS працює в Україні дізнавайтеся детально у матеріалі на сторінці Advokat Post: https://shorturl.at/nvCLY

Цікаві публікації лектора Ганни Урусової:

• Адаптація законодавства України про захист персональних даних. https://tinyurl.com/45p5ayxs

Цікаві матеріали Джулії Корендюк:

• Практика застосування GDPR в Європі. https://tinyurl.com/5n6kaaxc

Зареєструватися на вебінар Ганни Урусової та Джулії Корендюк «Адвокат IT-бізнесу: договори з ІТ-спеціалістами», який відбудеться 26 жовтня о 15 год. у Вищій школі адвокатури. https://tinyurl.com/59bv4aav

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ