Чи буде вважатись підстава при позбавленні батьківських прав те, що батько проросійський, і від початку війни перестав цікавитись життям дитини?
Відповідь підготувала Тута Інна - адвокат, член Ради Комітету з сімейного права НААУ
Тута Інна
01.11.2022

Запитання: Мати гр.України, батько гр. РФ, не у шлюбі, не спілкуються. Чи буде вважатись підстава при позбавленні батьківських прав те, що батько проросійський, і від початку війни перестав цікавитись життям дитини?

Відповідь: На території України діє принцип заборони дискримінації в будь-якій формі, в тому числі, за політичних переконань та/або за місця проживання, та/або за належність до громадянства іншої країни.

Зокрема, вказаний принцип визначений в ст. 24 Конституції України, згідно якої не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Отже, громадянство батька (навіть, якщо це громадянство російської федерації), його проросійська позиція не може бути самостійною підставою для позбавлення його батьківських прав відносно дитини.

В свою чергу, підставами для позбавлення батьківських прав відносно дитини є обставини, які свідчать про те, що батько самоусунувся від виконання своїх батьківських обов'язків та не приймає жодної участі в житті дитини.

Вказане узгоджується з п. 2 ч. 1 ст. 164 Сімейного кодексу України, відповідно до якого мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини.

Таким чином, якщо під час судового розгляду справи буде встановлено, що виключно мати приймає участь у вихованні дитини, забезпечує самостійно необхідні умови для здорового та повноцінного розвитку дитини, тоді коли батько усвідомлено максимально ігнорує свої обов’язки відносно дитини, то цілком ймовірно, що він буде позбавлений батьківських прав.