Договори з фрілансерами та особливості їх укладення: адвокат Катерина Цвєткова
Матеріал
Цвєткова Катерина
18.01.2023

Під час круглого столу: «День трудового права: підсумки 2022 року» адвокат, заступник Голови Комітету з трудового права НААУ Катерина Цвєткова представила доповідь на тему: «Договори з фрілансерами та особливості їх укладення», під час якої розповіла про тонкощі укладення таких договорів.

Поряд з правилами трудових відносин на час воєнного стану до українського законодавства були внесені також інші зміни, які хоча прямо не пов’язані з правовим режимом воєнного стану, але тим не менш є важливими та довгоочікуваними. Однією з таких новел стало впровадження в законодавство конструкції трудового договору з нефіксованим робочим часом шляхом прийняття 18 липня 2022 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання трудових відносин з нефіксованим робочим часом».

Договори з нефіксованим робочим часом або zero hour contract – поширена практика у Європі та США. До прикладу, у Великій Британії майже всі працівники мережі McDonald’s працюють саме за таким договором.

Договір з фрілансером – нестандартна форма зайнятості, ним не встановлюється конкретний час виконання працівником роботи. Працівник повинен виконувати робочі завдання лише у разі, якщо їх буде надавати роботодавець, однак без жодних гарантій того, що робота буде надаватись постійно. Укладення такого договору вбачається доцільним у тому випадку, коли в роботодавця періодично виникає потреба у залученні працівників, а сама робота носить непостійний, але повторюваний характер.

Договір з нефіксованим робочим часом укладається у письмовій формі. Типову форму договору затверджено Мінекономіки. Однак на час воєнного стану роботодавці мають право не дотримуватись письмової форми договору, а обмежитись заявою працівника та наказом роботодавця.

Серед обов’язкових умов такого договору:

• спосіб та мінімальний розумний строк повідомлення працівника про початок роботи;

• спосіб та максимальний строк повідомлення від працівника про готовність приступити до роботи або про відмову від її виконання;

• інтервали часу, під час яких від працівника можуть вимагати працювати (базові години та дні).

Роботодавець буде самостійно вирішувати, коли та на який час необхідно залучати фрілансера до роботи. Однак діють передбачені трудовим законодавством обмеження: тривалість роботи не більше 40 годин на тиждень, кількість робочих днів – не більше 6 днів на тиждень. При цьому мінімальна тривалість робочого часу фрілансера не може бути меншою, ніж 32 години на місяць.

Заробітна плата виплачується фрілансеру за фактично відпрацьований час. При цьому діє гарантія: у разі ненадання роботодавцем роботи фрілансеру, йому все одно повинна бути виплачена заробітна плата не менше ніж за 32 години робочого часу.

Фрілансер може притягатися до дисциплінарної відповідальності, що передбачена трудовим законодавством. У випадку, якщо фрілансер відмовиться працювати у визначені договором базові дні та години, роботодавець може застосувати до нього заходи стягнення: догану і звільнення. Якщо роботодавець вчасно не повідомив про необхідність стати до роботи або намагається долучити працівника до виконання роботи у ті дні та години, які не передбачені трудовим договором з нефіксованим робочим часом, то відповідно і відповідальність не може бути застосована.

Працівник, який працює за трудовим договором з нефіксованим робочим часом, може бути звільнений на загальних підставах, які передбачені законом: за згодою сторін, за його ініціативою, за ініціативою роботодавця. Водночас у такому договорі можуть встановлюватися і додаткові підстави для звільнення, що повинні бути обґрунтованими та відповідати вимогам трудового законодавства.

Поруч з цим для фрілансера передбачені певні додаткові гарантії.

По-перше, такі працівники можуть працювати на кількох роботодавців, це означає, що роботодавець не може забороняти або перешкоджати фрілансеру виконувати роботу за трудовими договорами у інших роботодавців.

По-друге, у фрілансерів є право вимагати від свого роботодавця переходу на строковий або безстроковий трудовий договір.

Працівник, який більше 12 місяців пропрацював на умовах трудового договору з нефіксованим робочим часом, може звернутися до роботодавця і вимагати укласти з ним звичайний трудовий договір. Роботодавець зобов’язаний протягом 15 днів з дати звернення або укласти з фрілансером стандартний трудовий договір, або надати обґрунтовану відмову. Фрілансер зі спливом 90 днів з моменту такої відмови може звернутися до свого роботодавця повторно.

Законодавством передбачені обмеження по кількості договорів з фрілансерами, яка не може перевищувати 10% загальної кількості трудових договорів, стороною яких є роботодавець. Роботодавець, який використовує працю менше ніж 10 працівників, зможе укладати не більше одного такого трудового договору. Для роботодавців, які перевищують кількість трудових договорів, які можуть укладатися з фрілансерами, передбачена відповідальність у вигляді штрафу у трьохкратному розмірі мінімальної заробітної плати стосовно кожного працівника, щодо якого скоєно таке порушення.

На думку Катерини Цвєткової, від укладення трудового договору з нефіксованим робочим часом, перш за все, виграє сам фрілансер. Укладаючи такий договір він матиме всі гарантії, які передбачені трудовим законодавством, а саме відпустки, оплата лікарняних тощо. Крім того, фрілансер отримувати мінімальний дохід на місяць навіть, якщо від роботодавця не надходило жодних завдань протягом місяця.

Натомість для роботодавців не передбачено жодних пільг за укладення таких договорів, не зменшується і податкове навантаження. Тому, на думку адвоката, договори з фрілансерами не наберуть значної популярності і все ж таки не замінять цивільно-правові договори, які на сьогодні є дуже популярними, зокрема у сфері ІТ.

Трансляція круглого столу доступна за посиланням: http://bit.ly/3kc1tGm

Ознайомитися з тематичними публікаціями за наслідками круглого столу можна за наступними посиланнями:

• Алла Андрушко Призначення трудового права у державі під час воєнного стану: адвокат Алла Андрушко https://bit.ly/3CNxSth

• Наталія Матвійчук Відрядження працівників під час дії воєнного стану https://bit.ly/3ITGv9x

Нагадаємо, що під час круглого столу анонсовано про відкриття Центру трудового права ВША НААУ – експертної платформи, ключові напрямки розвитку якої охоплюють міжнародне та вітчизняне трудове право, право соціального забезпечення. Більше про подію можна дізнатися за посиланням: http://bit.ly/3XqGPAp

Приєднатися до команди Центру можна, направивши резюме та мотиваційний лист на адресу: info@hsa.org.ua до 25 січня 2023 року