Реалізація права на освіту українських дітей, які знаходяться під тимчасовим захистом в ЄС, на прикладі Нідерландів
Надія Тарасова, адвокат, комплаєнс-офіцер, член команди Центру «Адвокат дитини»
Тарасова Надія
29.05.2023

У зв’язку з війною російської федерації проти України, активна фаза якої розпочалась 24 лютого 2022 року, від 7 до 9 мільйонів в Україні виїхали за кордон та отримали статус тимчасового захисту в країнах ЄС.

Рада ЄС на своєму засіданні в Брюсселі 4 березня 2022 року проголосувала за  застосування Директиви від 20 липня 2001 року № 2001/55/ЕС (Директива) про мінімальні стандарти надання тимчасового захисту у разі масового напливу переміщених осіб та про заходи, що сприяють збалансованості зусиль між державами-членами щодо прийому  таких осіб та несення їх наслідків.

Стаття 14 Директиви.

1. Держави-члени надають особам віком до 18 років, які користуються тимчасовим захистом, доступ до системи освіти на тих самих умовах, що й громадяни приймаючої держави-члена. Держави-члени можуть передбачити, що такий доступ повинен бути обмежений державною системою освіти.

2. Держави-члени можуть дозволити дорослим, які користуються тимчасовим захистом, доступ до системи загальної освіти.

За даними Управління  Верховного комісару ООН у справах біженців, станом на 25 січня 2023 року кількість українців, зареєстрованих у національних програмах захисту у Нідерландах, становить 85 210 осіб.

Урядовий сайт Нідерландів станом на 19 травня 2023 року відображає інформацію про 92 940 українців в Нідерландах.

Більше 13 000 дітей навчаються в Нідерландських школах.

Розглянемо дотримання права на освіту українських дітей, які перебувають в Нідерландах під тимчасовим захистом (на підставі Директиви ЄС), та з’ясуємо, чи дійсно гарантування права на освіту в Нідерландах жодним чином не порушує права українських дітей на відпочинок, гарантований ст.31  Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 р., а саме: «Держави-учасниці визнають право дитини на відпочинок і дозвілля, право брати участь в іграх і розважальних заходах, що відповідають її віку, та вільно брати участь у культурному житті та займатися мистецтвом».

Система освіти в Нідерландах регламентується:

  • Законом про обов’язкову освіту;
  • Законом про початкову освіту;
  • Законом про середню освіту;
  • Закон про освіту та професійно-технічну освіту;
  • Законом про нагляд за освітою та іншими законодавчими актами Нідерландів.

Основними принципами системи шкільної освіти в Нідерландах є:

  • Свобода освіти
  • Свобода навчання
  • Обов’язковість освіти.

Свобода освіти гарантована 23 статтею Конституції Нідерландів. Мова йде про свободу заснування шкіл, організації навчання в них та свободу визначення принципів, на яких вони засновані. Це свободи совісті та віросповідання. Тобто люди, які живуть у Нідерландах, мають право відкривати школи:

  • на основі своїх релігійних, ідеологічних або освітніх переконань
  • за наявності достатньої кількості учнів
  • за рахунок фінансування урядом.

Результат цього конституційного права – те, що батьки і діти в Нідерландах можуть обирати з величезної кількості громадських і приватних шкіл. Громадські школи управляються муніципальною владою або комітетом управління, призначеним муніципалітетом для цієї мети. Школи відкриті для всіх дітей незалежно від релігії або переконань.

Більшість шкіл є або Римо-католицькими, або Протестантськими, але є також Єврейські, Ісламські, Індуські та гуманістичні школи. Існують  приватні школи, які не базуються на жодних певних релігійних чи ідеологічних принципах. Подібно до деяких громадських шкіл, багато приватних шкіл базують навчання на певних освітніх принципах, подібно до шкіл Марії Монтессорі. На відміну від громадських шкіл, які повинні приймати всіх учнів, приватні школи можуть накласти певні обмеження і відмовити вам у прийомі дитини.

Свобода навчання означає, що школи вільні визначити, що викладається і як. При цьому Міністерство Освіти контролює дотримання  встановлених законом стандартів щодо якості освіти. Як правило, школи отримують значну свободу у виборі підручників і навчальних матеріалів. При цьому школам не уникнути візитів  інспекторів і перевірок. Інспекції організовуються урядом і важливі для шкіл, адже чим нижчий рейтинг, тим менше прийде учнів, то меншими будуть субсидії на школу від держави. Результати інспекцій початкових і середніх шкіл доступні в інтернеті. Батьки можуть прочитати звіти, побачити сильні та слабкі сторони шкіл і вибрати найкращу для своєї дитини.

Слід окремо зупинитися на принципі обов’язковості освіти, оскільки саме він, на наш погляд,  є  серйозною перешкодою для комфортного перебування українських дітей  в Нідерландах під прихистком на підставі Директиви. Відповідно до Закону про обов’язковість освіти, всі діти від 5 до 18 років мають бути зареєстровані в школі батьками (опікунами). Зазвичай, батьки віддають дітей до школи вже з 4 років. Муніципальний виконавець перевіряє, щоб всі діти шкільного віку, офіційно зареєстровані в Нідерландах, були також зареєстровані і як учні при школах. Закон прямо покладає на дітей з 12 років обов’язок регулярно відвідувати школу. Дитина не має права пропускати заняття без поважної причини.

У випадку виїзду дітей за кордон під час освітнього процесу без спеціально отриманого дозволу від школи, прикордонники мають право не дозволити учню «отримати доступ до літака або судна». Законом передбачена система інформування вченої ради школи у випадку пропуску учнем 16 годин уроків без поважної причини.

Поліцейські мають право доставити підлітка, якого вони виявили під час навчального часу «у загальнодоступному місті», до директора навчального закладу, у якому підліток зареєстрований як учень.

Якщо ж батьки тримають дитину вдома без поважної причини і не повідомляють про це в школу, вони, за законодавством Нідерландів,  скоюють злочин. Батьки (опікуни), які не виконують обов’язки щодо обов’язкового відвідування дитиною школи, караються позбавленням волі на строк до одного місяця або штрафом.

У зв’язку з описаним вище принципом обов’язковості освіти в Нідерландах українськи діти та їх батьки, які знаходяться під захистом в Нідерландах, стикаються з рядом викликів, а саме:

переважна більшість громадян Нідерландів і, на жаль, представники муніципалітетів не достатньо розуміють статус українців в Нідерландах (за Директивою) і вважають їх біженцями. Відповідно, вони не усвідомлюють природнє бажання українських дітей та їх батьків продовжувати освіту в Україні. Більше того, існують випадки, коли представники муніципалітетів та вчителі наполегливо рекомендували батькам та учням «не думати про повернення в Україну та зосередитись на навчанні в Нідерландах».

Статус біженця – це індивідуальне право, яке надається за результатами спеціального адміністративного та юридичного процесу, який встановлює, чи є у вас обґрунтована небезпека переслідування на ґрунті раси, релігії, національності, належності до певної соціальної групи чи політичних переконань. Після надання статусу біженця такий статус може бути відкликаний щоразу, коли з’являються нові елементи або докази, які вказують на існування підстав для перегляду цього статусу.

Право на тимчасовий захист, згідно Директиві, українцям надано можливість отримати дозвіл на проживання на території Європейського Союзу на 1 рік (пролонговано ще на один рік).

Загалом тимчасовий захист без попереднього подання заявки на притулок (отримання статусу біженця) надає громадянам дозвіл на проживання в країнах ЄС до 3 років.

Українськи діти не мають права обирати школу (шкільний підрозділ) для навчання в Нідерландах в рамках інтеграції. Існують випадки, коли дитину направляють в школу, яка знаходиться в значній віддаленості (іншому місті) від місця тимчасового прихистку дитини.

Навчання проводиться нідерландською мовою, в переважній більшості інтеграційних шкіл англійська не викладається і діти не розуміють мети поглибленого вивчення нідерландської замість міжнародної англійської.

Українських шкіл в класичному розумінні в Нідерландах немає, є лише недільні. Відповідно, українськи діти не мають альтернативи нідерландській школі, навчання в якій, як було сказано вище, є обов’язковим для всіх дітей, законно перебуваючих в Нідерландах.

У 12-16 річних підлітків розклад уроків складається з 7-8 уроків щоденно. Враховуючі викладення предметів нідерландською мовою та паралельного навчання в українських школах, діти мають шалене навантаження, що негативно відображається на їх здоров’ї. Право на відпочинок, гарантований Конвенцією, не гарантується належним чином.

Усі перераховані вище підстави достатньо часто призводять до виїзду громадян України з Нідерландів та відмови від статусу тимчасового прихистку.

Як можна покращити ситуацію з перебуванням українських дітей в Нідерландах та обов’язковим навчанням в локальних школах?

У першу чергу врегулювати право дітей на освіту за українськими стандартами шляхом офіційних домовленостей (угодами тощо) з урядами країн, де локальне навчання є обов’язковим. Дозволити українцям самостійно обирати можливість навчатись в локальних школах чи в українських, або одночасно в обох.

Довідково: система освіти в Нідерландах поділена на три рівні: початковий, середній і вищий.

Нагляд за освітніми установами здійснює Інспекція з освіти.

Basisonderwijs / Початкова освіта: навчання триває 8 років і організовано для дітей віком від 4 до 12 років;

Спеціальна початкова освіта (speciaal onderwijs) організована для розумово відсталих дітей або дітей-інвалідів (віком від 3 до 12). Для старших учнів цієї категорії є також спеціальна середня освіта (speciaal voortgezet onderwijs).

Voortgezet onderwijs / Середня освіта.

Praktijk onderwijs / Практична освіта. Призначена для дітей, які не в змозі вивчати жодної теорії. Це найнижчий ступінь середньої освіти. Максимум, на що можна розраховувати після закінчення цієї школи – низько кваліфікована  робота;

VMBO / Передпрофесійно-технічна освіта. Діти навчаються 4 роки з 12 до 16 років. Залежно від обраного навчального напрямку діти отримують не лише практичне, а й теоретичне навчання;

HAVO / Старша загальна середня освіта. Триває 5 років з 12 до 17 річного віку. Після отримання диплома дитина може вступати до технікуму або до інституту, але не до університету;

VWO / Підготовча наукова освіта. Триває 6 років з 12 до 18 річного віку. Диплом дає право вступу до університету.

Middelbare Beroepsonderwijs / Середня професійно-технічна освіта

Отримати її можна починаючи з 16 років. Включає в себе такі напрями:

- Навчання на помічника (асистента), рівень MBO 1. Триває від 6 місяців до 1 року;

- Початкове професійне навчання, рівень MBO 2. Триває 2 роки;

- Професійне навчання, рівень MBO 3. Триває 3 роки;

- Менеджер середньої ланки, MBO 4. Триває 3 - 4 роки;

- Навчання на спеціаліста, MBO 4. триває 1 рік.

Volwassene educatie / Обучение взрослых

VAVO / Доросла середня освіта.

Hoger onderwijs / Вища освіта:

- HBO / Вища професійна освіта. На бакалавра навчаються 4 роки. За бажанням магістратура;

- WO / Університетська освіта. На бакалавра навчаються 3 роки + від 1 року магістратура;

- OU/Заочна освіта "Відкритий Університет".

Джерела:

Конвенція ООН «Про права дитини» від 20 листопада 1989 року. https://cutt.ly/VwqGm4VC

Конвенція про статус біженця. https://cutt.ly/qwqGm6bw

Директива від 20 липня 2001 року № 2001/55/ЕС. https://cutt.ly/BwqGQwyn.

Закон України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 № 2402-ІІІ. https://cutt.ly/pwqGQykn

Сайт законів та нормативних актів  Нідерландів. https://cutt.ly/IwqGQu02

Урядові сайти в Нідерландах:  https://cutt.ly/wwqGQoVA  https://cutt.ly/CwqGQauo

Сайт експертів у сфері оподаткування, бухгалтерії, юриспруденції, бізнесу та міграції у Нідерландах. https://cutt.ly/TwqGQszc

Сайт Інспекції освіти в Нідерландах. https://cutt.ly/IwqGQgmD

Загальні інформаційний  сайти про Нідерланди. https://cutt.ly/9wqGQjX4

Сайти допомоги українцям в Нідерландах. https://cutt.ly/6wqGQxko https://cutt.ly/8wqGQn17  https://cutt.ly/AwqGQWRU

 Матеріал підготувала Надія Тарасова, адвокат, комплаєнс-офіцер, член команди Центру «Адвокат дитини»