Юрисдикційність корпоративних спорів: що слід врахувати адвокату розповіла Надія Тарасова
Надія Тарасова, адвокат, сертифікований корпоративний секретар, комплаєнс-офіцер, медіатор, радник з питань корпоративного управління в VODAFONE Україна
Тарасова Надія
17.11.2023

У Вищій школі адвокатури НААУ відбувся захід з підвищення кваліфікації на тему: «Юрисдикційність корпоративних спорів: що врахувати адвокату», лектором якого виступила Надія Тарасова, адвокат, сертифікований корпоративний секретар, комплаєнс-офіцер, медіатор, радник з питань корпоративного управління в VODAFONE Україна.

На початку вебінару адвокат зазначила, що за останні роки в Україні здійснено важливі заходи з реформування господарського законодавства з метою його адаптації до європейського законодавства та сучасних умов ведення бізнесу, що є необхідним для ефективного розвитку національної економіки і покращення інвестиційного клімату країни в цілому.

Між учасниками господарських відносин виникають суперечки, які не завжди вдається вирішити шляхом досягнення взаємної згоди. Спори, які не вдалося вирішити у досудовому порядку, передаються на розгляд господарського суду.

Господарсько-правова тематика є однією з найпопулярніших та найактуальніших у зв’язку з необхідністю впорядкування різноманітних форм участі у господарському обігу, докорінною зміною форм і методів організації матеріально-технічного забезпечення суб’єктів господарювання.

Лектор зазначила, що господарським судам підсудні такі корпоративні спори:

• справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов’язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів;

• справи у спорах щодо фінансових інструментів, зокрема щодо цінних паперів, в тому числі пов’язані з правами на цінні папери та правами, що виникають з них, емісією, розміщенням, обігом та погашенням цінних паперів, обліком прав на цінні папери, зобов’язаннями за цінними паперами, крім боргових цінних паперів, власником яких є фізична особа, яка не є підприємцем, та векселів, що використовуються у податкових та митних правовідносинах;

• справи у спорах між юридичною особою та її посадовою особою (у тому числі посадовою особою, повноваження якої припинені) про відшкодування збитків, заподіяних юридичній особі діями (бездіяльністю) такої посадової особи, за позовом власника (власників), учасника (учасників), акціонера (акціонерів) такої юридичної особи, поданим в її інтересах.

Серед процесуальних особливостей розгляду корпоративних спорів відзначені наступні:

• розглядаються виключно господарськими судами (ст. 20 ГПК);

• розглядаються господарським судом тільки за місцезнаходженням юридичної особи (ст. 30 ГПК);

• ГПК встановлено спеціальні вимоги щодо застосування заходів забезпечення позову у корпоративних спорах (ст.137 ГПК);

• не можуть бути передані на розгляд третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу, крім випадків, прямо передбачених у ГПК (ст. 22 ГПК).

В огляді судової практики лектор запропонувала до ознайомлення кейси, які відображають наочно, які корпоративні спори підсудні господарським судам:

• Cпір за позовом товариства, щодо якого господарським судом вирішується питання про порушення провадження у справі про банкрутство, до його колишнього директора про зобов`язання передати цьому товариству оригінали документів та печатки є корпоративним та підлягає розгляду у порядку господарського судочинства (до відкриття провадження у справі про банкрутство) – Постанова ВП ВС від 11 травня 2021 року у справі № 759/9008/19.

• Спір про визнання недійсним укладеного одним з подружжя без згоди іншого з подружжя договору щодо розпорядження часткою в статутному капіталі юридичної особи підлягає розгляду в порядку господарського судочинства – Постанова ВП ВС від 25 червня 2021 року у справі № 916/2813/18.

• Спір за позовом НАЗК про припинення дії контракту, укладеного АТ «НАК «Нафтогаз України» з головою правління з порушенням обмежень, передбачених частиною першою статті 26 Закону України «Про запобігання корупції», пов’язаний з діяльністю АТ «НАК «Нафтогаз України» й управлінням ним, а тому підлягає розгляду в порядку господарського судочинства – Постанова ВП ВС від 9 листопада 2022 року у справі № 761/25659.

Про види корпоративних спорів – детально у матеріалі на сторінці Advokat Post: https://is.gd/41CTD9

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://tinyurl.com/stevp85j

Цікаві публікації лектора:

• Корпоративні договори в Україні: про міфи та реальність. https://tinyurl.com/mwtxhhw

• Фінмоніторинг в діяльності адвоката: про дії по організації та проведенню первинного фінансового моніторингу. https://tinyurl.com/2krf32av

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ