Адвокат Надія Тарасова: «Правова допомога біженцям українськими адвокатами є вкрай важливою, особливо під час війни»
8 червня 2023 року в місті Братислава (Словаччина) відбувся семінар для європейських юристів (адвокатів) щодо європейських практик у сфері міграції/притулку для допомоги українцям, які знайшли прихисток в країнах Європи. Семінар організовано Проектом Ради Європи «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України в тому числі під час війни», Європейським Союзом та Агентством ООН у справах біженців
Тарасова Надія
19.06.2023

Адвокат Надія Тарасова: «Правова допомога та консультування біженців українськими адвокатами та європейськими правниками, в тому числі на платформі HELP, є вкрай важливими, особливо під час війни»

8 червня 2023 року в місті Братислава (Словаччина) відбувся семінар для європейських юристів (адвокатів) щодо європейських практик у сфері міграції/притулку для допомоги українцям, які знайшли прихисток в країнах Європи. Семінар організовано Проектом Ради Європи «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України в тому числі під час війни», Європейським Союзом та Агентством ООН у справах біженців.

Семінар проходив в очному форматі з можливістю долучитись онлайн та озвучити питання в чаті, після закінчення семінару всі учасники мали можливість ознайомитись з доповідями (презентаціями) спікерів.

Основна мета семінару полягала у забезпеченні українських та європейських фахівців у галузі права актуальною інформацією для допомоги особам, які були вимушені залишити свою країну в зв’язку з активною фазою війни з російською федерацією 24 лютого 2022 року.

Враженнями від участі у семінарі ділиться адвокат, комплаєнс-офіцер, медіатор, челн команди Центру «Адвокат дитини» Надія Тарасова.

«На початку семінару присутнім (оффлайн) учасникам була надана можливість поділитися короткою інформацією про себе. Користуючись нагодою, під час самопрезентації я подякувала представникам приймаючої сторони за можливість долучитись до роботи семінару, та підкреслила, що в багатьох європейських країнах немає чіткого розуміння статусу громадян України, які не є біженцями, а є особами, які знаходяться в країнах ЄС на підставі Директиви. Ситуації щодо нерозуміння статусу, прав та обов’язків осіб, які знаходяться під тимчасовим захистом, суттєво впливають на допомогу та сприйняття наших громадян з боку офіційних представників, які надають захист. Відповідно допомога, надання роз’яснень та консультацій з боку українських (і не тільки) фахівців в галузі юриспруденції, в тому числі через проект HELP (освіта в галузі прав людини для юристів) для України є вкрай важливою, особливо під час війни» - зазначає Надія Тарасова.

Окремо адвокат звернула увагу на виступ Дельфіни Ленотре, юрисконсульта, Представництво УВКБ ООН у справах біженців у Страсбурзі. Пані Ленотре під час свого виступу надала актуальну статистичну та фактичну інформацію щодо осіб, які вимушені були покинути територію України, починаючи з 24 лютого 2022 року та зробила 4 ключові висновки щодо зазначених осіб, а саме:

1. Права є взаємозалежними.

2. Біженці (цей термін використовується в презентації) стикаються з низкою практичних, адміністративних та юридичних бар’єрів.

3. Особи з особливими потребами стикаються з підвищеними проблеми.

4. Декілька виявлених бар'єрів однаково відчувають біженці з інших країн.

Пані Ленотре також дослідила та розкрила інформацію щодо складнощів, з якими стикаються громадяни України під час працевлаштування та отриманні доступу до соціальних гарантій (медичний захист) в країнах Євросоюзу. На жаль, основним бар’єром в працевлаштуванні виступає мова (незнання мови країни перебування, англійської тощо) та тривалий час отримання доступу до медичних послуг (це відмітили 67 відсотків респондентів).

На завершення, пані Ленотре надала ключові рекомендації щодо застосування Директиви:

• Потреба у підвищенні узгодженості у застосуванні Директиви,

• Усунення різних бар'єрів має вирішальне значення для забезпечення інклюзії,

• Біженці є активом для приймаючих громад,

• Необхідність забезпечення доступу до спеціалізованих послуг.

• Більш широке застосування уроків, отриманих під час реалізації Директиви.

Трансляція Заходу доступна за посиланням: http://surl.li/htzsc

Дізнатися більше про семінар щодо європейських практик у сфері міграції/притулку для допомоги українським біженцям: http://surl.li/ibxtn