6 ГРУДНЯ — ДЕНЬ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ
Народ, який не бажає годувати свою армію, незабаром буде змушений годувати чужу. Наполеон Бонапарт.
Тарасова Надія
05.12.2021

Історія виникнення Свята: 24 серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла постанову “Про військові формування в Україні”, якою визначила: “підпорядкувати всі військові формування, дислоковані на території України, Верховній Раді України; утворити Міністерство оборони України; Урядові України приступити до створення Збройних Сил України”. Фактично цією постановою було покладено початок будівництва Збройних Сил України як важливого інституту держави».

В Україні боротьба за створення власної армії розпочалася за “балтійським варіантом” з ініціативи опозиційних громадських організацій, зокрема Народного Руху України за перебудову, Української Гельсінської Спілки, Спілки незалежної української молоді, Об’єднання солдатських матерів. Було проголошено на численних мітингах вимоги щодо проходження українцями військової служби на теренах України, відбувалося пікетуваннях військових частин, військкоматів, прилюдне спалення своїх військових квитків тощо.

6 грудня 1991 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Збройні Сили України». В Преамбулі Закону було вказано, що «Україна як незалежна держава і суб’єкт міжнародного права, виходячи з того, що оборона країни є справою всього народу України, проголошує про створення власних збройних сил». Того ж дня, 6 грудня 1991 року, було затверджено текст Військової присяги, яку в залі Верховної Ради першим склав Міністр оборони України генерал-полковник К. Морозов.

Характерними ознаками того періоду були одночасне формування правової основи діяльності Збройних сил, реорганізація їх структур, створення відповідних систем управління, забезпечення та інших елементів, необхідних для їх функціонування. Крім того, становлення Збройних сил України супроводжувалося значним скороченням військових структур, чисельності особового складу, кількості озброєнь та військової техніки.

У стислі терміни Верховною Радою України був прийнятий пакет законодавчих актів стосовно воєнної сфери: Концепція оборони і будівництва Збройних сил України, постанова “Про Раду оборони України”, Закон України «Про оборону України», Закон України «Про Збройні Сили України», Воєнна доктрина України тощо.

19 жовтня 1993 року Постановою Верховної Ради України встановлено свято — День Збройних Сил України, яке має відзначатись щорічно 6 грудня – у день прийняття Верховною Радою України у 1991 році Закону «Про Збройні Сили України».

Нова редакція Закону «Про Збройні Сили України» від 5 жовтня 2000 року визначила Збройні Сили України як військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності.

До 2014 року цей День відзначався урочистою церемонією покладання квітів до могили Невідомого солдата, зборами, церемонією вручення державних нагород, концертами та святковими феєрверками. З 2014 року проводиться літургія та вшановуються українські військовики, а також державними установами створюються інформаційні звістки для розуміння що таке День Українського війська, на противагу святкуванню кальки радянського свята.

Ретроспективний погляд:

Святкуючи День Збройних Сил України обов’язково згадуємо 6 грудня 1919 року, коли розпочався перший зимовий похід — один із найуспішніших рейдів Армії Української Народної Республіки під проводом Михайла Омеляновича-Павленка тилами Червоної та Добровольчої армій 1919-1920 років, який дозволив зберегти військо і став однією з найгероїчніших сторінок Української революції 1917-1921 років.

Учасники походу подолали дві з половиною тисячі кілометрів Житомирською, Київською, Черкаською, Кіровоградською, Миколаївською, Одеською, Вінницькою областями, провівши більше півсотні успішних боїв і 6 травня 1920 року приєдналися до частин Армії УНР, які разом з поляками наступали на Київ.

Перший зимовий похід Армії УНР став однією з найбільш героїчних сторінок воєнного мистецтва періоду Української революції.

Вперше українська армія застосувала партизанські методи боротьби, до того ж із ворогом, який значно перевищував чисельністю та озброєністю. Згодом цей досвід успішно застосовувала Українська Повстанська Армія. Завдяки Першому зимовому походові в українській державності не було перерви між роками 1919 і 1920. Елементи державності — влада, населення, територія — всі ці 5 місяців були в руках Української Народної Республіки — в різний час, в різних місцях, але все на території України.

Всі учасники Першого зимового походу були нагороджені відзнакою – Залізний хрест за зимовий похід і бої». Відзначені іменувалися «Лицарями Ордена Залізного Хреста».

Нині пам’ять про Лицарів Зимового Походу повертається в суспільну свідомість. Це ім’я з серпня 2019 року носить 28-а окрема механізована бригада Сухопутних військ ЗСУ. Також на Одещині у місті Ананьїв відкрито перший в Україні пам’ятних із зображенням Залізного Хреста Лицарів Зимового Походу.

Чому День Збройних Сил України зазначено у Календарі Дитинства: українські військові, стоячи на захисті свободи та незалежності України, власним прикладом надають дітям уроки патріотичного виховання. Щороку збільшується кількість підлітків, які мають бажання вступити до військових навчальних закладів, отримати військові спеціальності і захищати Україну.

Вітання з Днем Збройних Сил України! Підтримуйте наших військових, щоб не довелося годувати чужу армію!

Джерела:

Закон України «Про Збройні Сили України»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1934-12#Text.

Закон України «Про оборону України»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1932-12#Text.

Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text.

Постанова Верховної Ради України від 19.10.1993 № 3528-XII «Про День Збройних Сил України»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3528-12#Text.

Указ Президента України від 12.12.1991 № 4/91 «Про Збройні Сили України»: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4/91#Text.

Історія Збройних Сил України: https://www.zsu.gov.ua/menu/5fe440852f429b1f88ce9cbc.

Український Інститут Національної пам’яті: https://uinp.gov.ua/.

Цей день на КАЛЕНДАРІ ДИТИНСТВА позначила Надія Тарасова, адвокат, член команди Центру “Адвокат дитини” ВША НААУ