1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом
HIGHER SCHOOL OF ADVOCACY
Тарасова Надія
30.11.2022

«Нерівність, яка увічнює пандемію СНІДу,

може і повинна бути подолана.

Ми можемо покінчити зі СНІДом,

якщо зрівняймося у правах».

Антоніу Гутерреш

9-й Генеральний секретар ООН

Щороку, 1 грудня, світ відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Люди по всьому світу об’єднуються, аби висловити підтримку тим, хто живе з ВІЛ, та згадати тих, хто помер від хвороб, зумовлених СНІДом.

ВІЛ є соціально небезпечним захворюванням, що вражає імунну систему та послаблює захист від багатьох інфекцій та деяких типів онкологічних захворювань, з якими здатен впоратися імунітет здорової людини. Вірус руйнує та послаблює функцію імунних клітин, тому в інфікованих осіб поступово розвивається імунодефіцит. Останньою стадією ВІЛ-інфекції є синдром набутого імунодефіциту (СНІД).

З моменту реєстрації перших випадків ВІЛ-інфекції понад 35 років тому 78 мільйонів людей інфікувалися ВІЛ та 35 мільйонів померли від хвороб, зумовлених СНІДом.

ВІЛ/СНІД досі залишається глобальною проблемою для людства, небезпечний характер якої поглиблюється на тлі пандемії коронавірусу та реалій воєнного часу.

Саме тому сьогодні важливо опікуватися правами, людей хворих на ВІЛ, надавати їм належну медичну та соціальну допомогу, а також забезпечувати доступність та належність якості тестування з метою виявлення ВІЛ-інфекції.

Важливу роль у подоланні пандемії ВІЛ/СНІД відіграє Об’єднана програма Організації Об’єднаних Націй по ВІЛ/СНІД або ЮНЕЙДС, яка очолює глобальні зусилля, спрямовані на подолання СНІДу як загрози громадському здоров’ю до 2030 року в рамках Цілей сталого розвитку. ЮНЕЙДС забезпечує стратегічне керівництво, адвокацію, координацію та технічну підтримку, необхідні для активізації та об’єднання зусиль урядів, приватного сектору та спільнот для надання життєво важливих послуг у сфері протидії ВІЛ-інфекції.

Кожен Всесвітній день боротьби зі СНІДом присвячений певній темі, якою цього року буде тема рівності.

На жаль, доволі часто заходи з протидії СНІДу ускладнюються нерівним доступом до лікування, а дискримінація та стигматизація людей з ВІЛ-позитивним статусом коштують багатьох життів і заважають досягненню узгоджених цілей по боротьбі зі СНІДом.

ЮНЕЙДС закликає кожного з нас боротися з нерівністю, яка стримує прогрес у подоланні епідемії СНІДу. Цьогорічна тема приєднується до зростаючого списку проблем, до яких Всесвітній день боротьби зі СНІДом привертає увагу людей в усьому світі.

Гасло «Час для рівності!» — це заклик до дій, спонукання для всіх нас працювати над перевіреними практичними заходами, необхідними для подолання нерівності та епідемії СНІДу, що включає:

  1. Підвищення доступності, якості та належності послуг з лікування, тестування та профілактики ВІЛ-інфекції, щоб кожна людина була охоплена ефективним обслуговуванням;
  2. Реформування законодавства, політик та практик для подолання стигми та ізоляції, з якими стикаються люди, що живуть з ВІЛ;
  3. Забезпечення обміну технологіями для забезпечення рівного доступу до найкращих наукових досліджень у сфері ВІЛ між спільнотами та між глобальним Півднем і Північчю.

Використані ресурси:

  1. Пандемія ВІЛ/СНІД ще далека від завершення: Всесвітній день боротьби зі СНІДом. http://bit.ly/3gLcoFs
  2. Equalize — World AIDS Day 2022. http://bit.ly/3VhKG25
  3. World AIDS Day 1 December. http://bit.ly/3uidR9j

Корисні посилання:

Надія Тарасова «Жити безпечно: підвищуємо обізнаність з проблематики ВІЛ/СНІДу в ланцюжку заходів «16 днів активних дій протидій насильства». http://bit.ly/3AVTzpY