Пенсія по втраті годувальника: хто має право на отримання?
Матеріал підготувала Марина Сухая - адвокат, член команди Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ
Сухая Марина
28.11.2022

Публікація «Пенсія по втраті годувальника: хто має право на отримання?» (http://bit.ly/3u8Xzj2) знайшла відгук у аудиторії та стала мотиватором для корисного практичного запитання:

«Якщо син є інвалідом ІІ групи з дитинства, чи має право на оформлення пенсії по втраті годувальника?»

Відповідь: Законом не передбачено можливості одночасного призначення особі двох пенсій із солідарної системи Пенсійного фонду України. Залежно від умов громадянам може призначатися лише один із видів пенсійної виплати:

  • пенсія за віком;
  • пенсія з інвалідності;
  • пенсія при втраті годувальника.

Однак законодавець зробив виключення — право на дві соціальні виплати – пенсію та соціальну допомогу – мають особи з інвалідністю з дитинства, яка була встановлена до досягнення 18-річного віку.

Відповідно до ст. 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (http://bit.ly/3F8yf3b) пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по інвалідності, в разі смерті пенсіонера або осіб, зазначених у ч. 2 ст. 32 цього Закону, — незалежно від тривалості страхового стажу. Непрацездатними членами сім’ї вважаються, зокрема діти (у т.ч. діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років.

Згідно зі ст. 39 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» на всіх членів сім'ї, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, призначається одна спільна пенсія.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія у з’'язку з втратою годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» (http://bit.ly/3i8gBmX) інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, які мають одночасно право на державну соціальну допомогу відповідно до цього Закону, на пенсію та на державну соціальну допомогу згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам», призначається за вибором інвалідів з дитинства (законних представників інвалідів з дитинства, визнаних недієздатними, та дітей-інвалідів) державна соціальна допомога відповідно до цього Закону або пенсія чи державна соціальна допомога згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам». При цьому, якщо інвалід з дитинства або дитина-інвалід має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника і державну соціальну допомогу відповідно до цього Закону, ці виплати призначаються одночасно.

Для підкріплення вище викладеного хочу навести приклад застосування викладених вище норм у судовій практиці.

07 листопада 2016 року особа звернулась до суду з адміністративним позовом до Чернігівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України, Департаменту соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації, в якому просить визнати протиправною бездіяльність Департаменту соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації та Чернігівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України щодо ненадання йому роз'яснення законодавства про соціальне забезпечення, як інваліду 3 групи з дитинства, про право на одночасну виплату пенсії у зв'язку з втратою годувальника і державної соціальної допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам»; визнати протиправною відмову Чернігівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України у нарахуванні та виплаті пенсії у зв'язку з втратою годувальника як інваліду III групи з дитинства у відповідності до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» за період часу; зобов'язати Чернігівське об’єднане управління Пенсійного фонду України нарахувати та виплатити пенсію у зв’язку з втратою годувальника як інваліду III групи з дитинства у відповідності до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» за період часу.

Так, у Постанові Київського апеляційного суду № 751/10237/16-а від 12 липня 2017 року (http://bit.ly/3UctoSL) суд розглянувши апеляційні скарги Чернігівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України, Департаменту соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації на постанову Новозаводського районного суду м. Чернігова від 20 квітня 2017 р. залишив в силі рішення суду першої інстанції в частині зобов’язання Чернігівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України нарахувати та виплатити пенсію у зв’язку з втратою годувальника як інваліду III групи з дитинства у відповідності до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» за період часу.

Хочу наголосити на тому, що група інвалідності не мала значення для ухвалення даного рішення, тому що закон не робить градації по групам інвалідності для отримання одночасно двох описаних вище соціальних виплат.

На найближчий захід з підвищення кваліфікації від лекторки на тему: «Адвокат з розлучень. Від долі не втечеш, а втечеш – доведеться платити аліменти» можна зареєструватись за посиланням: https://bit.ly/3Rc66vO