Чи є правомірним відрахування аліментів з премії, яку отримує військовослужбовець?
Марина Сухая, адвокат, член команди Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ
Сухая Марина
15.03.2023

Відповідно до ч. 1 ст. 9 до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (https://cutt.ly/P833ClV), держава гарантує військовослужбовцям достатнє матеріальне, грошове та інші види забезпечення в обсязі, що відповідає умовам військової служби, стимулює закріплення кваліфікованих військових кадрів.

Відповідно до ч. 2 ст. 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», до складу грошового забезпечення входять:

• посадовий оклад, оклад за військовим званням;

• щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія);

• одноразові додаткові види грошового забезпечення.

Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб зазначений в постанові Кабінету Міністрів України № 146 від 26 лютого 1993 року (https://cutt.ly/r83391n).

Постановою Кабінету Міністрів України № 1263 від 11 листопада 2022 р. (https://cutt.ly/w8335Lj) внесено зміни до пункту 8 переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 р. № 146 (ЗП України, 1993 р., № 8, ст. 161; Офіційний вісник України, 2002 р., № 27, ст. 1254; 2022 р., № 18, ст. 972), доповнено його після слів «з усіх видів грошового забезпечення» словами «інших виплат, установлених законодавством, зокрема додаткової винагороди, яка виплачується на період воєнного стану».

Таким чином, при стягненні аліментів вираховується не лише з 30 тисяч гривень, а й зі 100 тисяч гривень, так званих «бойових».

У кожному індивідуальному випадку розмір відрахувань до аліментів з додаткової винагороди військового вирішує суд. Наприклад, якщо судовим рішенням встановлено: «стягнути аліменти у розмірі ¼ частини від всіх доходів та заробітку», а військовий отримує 130 тисяч гривень, обов’язкові платежі (податки та збори) сплачуються із цієї суми.

За наявності у військового двох (трьох) дітей розмір аліментів буде пропорційно розділено між дітьми, у разі якщо відсутня заборгованість зі сплати аліментів.

До 50% від заробітку можуть стягнути із військовослужбовця на утримання трьох і більше дітей, а також якщо наявна заборгованість зі сплати аліментів за минулий період.

На законодавчому рівні передбачено, що у платника аліментів повинно залишатися після сплати аліментів не менше ніж 50% його загального доходу.

Законодавством не передбачено максимального розміру аліментів, однак зазначено, що розмір відрахувань не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку (ч. 5 ст. 183 СК України).

Матеріал підготувала Марина Сухая, адвокат, член команди Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ

На найближчий захід з підвищення кваліфікації від лекторки на тему: «Аліменти очима платника» можна зареєструватись за посиланням: https://cutt.ly/d8NYshS

Цікаві публікації лектора:

• Куди звертатися за отриманням судового рішення про стягнення аліментів, коли мати з дитиною за кордоном, а місцезнаходження батька невідомо? https://cutt.ly/H8345vS

• Пенсія по втраті годувальника: хто має право на отримання? https://cutt.ly/z837iOK