Подано позов про розірвання шлюбу. Призначено склад суду. Між чоловіком та дружиною спору про поділ майна і питань щодо дітей немає. Як максимально пришвидшити прийняття судового рішення? Чоловік та дружина перебувають за кордоном
Відповіді на питання
Скузь Інна
19.09.2022

Відповідь: Відповідно до статті 274 Цивільного процесуального кодексу України справи про розірвання шлюбу можуть розглядатися в порядку спрощеного позовного провадження. За загальним правилом суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі (ст.275 ЦПК України).

Для того, щоб пришвидшити розгляд справи, необхідно, по-перше, одразу в позовній заяві заявити клопотання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження (ч.2 ст.184 ЦПК України). По-друге, якщо позов було подано жінкою, чоловіку бажано подати заяву про визнання ним позовних вимог, це значно пришвидшить розгляд справи. Вказану вище заяву чоловік може надіслати на адресу суду поштою або через електронний суд, або подати її безпосередньо через свого адвоката. По-третє, можна подати до суду клопотання про пришвидшення розгляду справи, якщо для цього є вагомі підстави та належні докази. Наприклад, чоловік збирається одружитися на новій жінці, у зв’язку із тим, що вона вагітна. Не зайвим буде також написання на електронну адресу суду листів про отримання інформації про рух справи та про очікувану дату винесення судом рішення про розірвання шлюбу.

Звісно, все залежить від завантаженості конкретного судді та ситуації в регіоні, пов’язаної із веденням в Україні воєнного стану, однак, в будь-якому випадку, без активних дій учасників справи спробувати пришвидшити розгляд справи буде неможливо.

Відповідь підготувала адвокат Інна Скузь, членкиня Центру сімейного права ВША НААУ