Чи можна на даний час зняти особу з реєстрації, без звернення до суду?
Інна Скузь, адвокат, член Центру сімейного права ВША НААУ, експерт в сфері сімейного права та захисту прав споживачів
Скузь Інна
23.03.2023

Чи можна на даний час зняти особу (колишнього з подружжя, якщо він проживає із власником) з реєстрації, без звернення до суду (без позову про втрату права користування житлом)?

Житло є особистою приватною власністю (успадковане). В Україні набрав чинності Закон «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні». Статтею 18 зазначеного Закону передбачено, що зняття особи із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) відбувається шляхом звернення до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг за заявою власника житла приватної форми власності, поданої у паперовій формі, стосовно повнолітньої особи, місце проживання (перебування) якої зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності.

Так, дійсно стаття 18 Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» (надалі – Закон) надає право власнику житла на підставі відповідної заяви, поданої до ЦНАП, зняти особу із її зареєстрованого місця проживання у даному житлі. Але це можна зробити лише за певних умов. Таким правом наділений тільки той власник, який першочергово володів і продовжує володіти відповідним житлом.

Тобто, новий власник квартири, який отримав її, як зазначено у запитанні, у спадок, не може зняти з реєстрації особу, яка вже була в ній зареєстрована до цього. Це пов’язано з тим, що згідно ч. 2 ст. 1 вказаного вище Закону дія цього Закону НЕ поширюється на відносини, пов’язані з виникненням, переходом та припиненням права власності на житло та права користування житлом.

Тобто, новий спадкоємець квартири, подавши відповідну заяву до ЦНАП, може отримати відмову у знятті з реєстрації місця проживання певної особи, оскільки такі повноваження держаний орган може здійснити лише за наявності судового рішення про втрату особою права користування відповідним житлом. Тому, зняти особу з реєстрації без звернення до суду у даному випадку не вбачається за можливе. Водночас, рекомендуємо, перш ніж звертатися до суду із позовною заявою про визнання особою такою, що втратила право користування житловим приміщенням, звернутися все ж таки спершу до ЦНАП, отримати від нього офіційну відмову вчинити відповідні дії, а вже потім таку відмову надати в якості доказів до своєї позовної заяви.

Відповідь на питання підготувала Інна Скузь, адвокат, член Центру сімейного права ВША НААУ, експерт в сфері сімейного права та захисту прав споживачів.