Евакуація сімей з дітьми та форм інституційного догляду за дітьми: про різність підходу держави
Анастасія Шепеленко, адвокат, експерт з відновного правосуддя, член команди Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ, керівник юридичного департаменту ГО “10 квітня”
Шепеленко Анастасія
06.04.2023

Евакуація сімей з дітьми та форм інституційного догляду за дітьми: про різність підходу держави розповіла адвокат Анастасія Шепеленко

Питання евакуації сімей з дітьми є досить чутливою темою, яка на сьогодні не має чіткого шляху вирішення, що в свою чергу призводить до прямої загрози життю та здоров’ю дітей, які залишаються в зоні активних бойових дій.

Анастасія Шепеленко, адвокат, експерт з відновного правосуддя, член команди Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ, керівник юридичного департаменту ГО “10 квітня” аналізуючи динаміку законодавчих змін відзначає, що держава виявляє різний підхід в евакуації сімей з дітьми та евакуації дітей при інституційному догляді. Однак, незалежно від підходу держави, важливо забезпечити належний рівень безпеки та благополуччя для всіх дітей під час евакуації. Процес евакуації повинен бути добре організований, забезпечений необхідними ресурсами та засобами комунікації, а також здійснюватися відповідно до встановлених процедур.

Серед ключових законодавчих актів, якими було внесено зміни стосовно евакуації дітей за період дії воєнного стану, виділені наступні:

• Закон України «Про внесення змін до статті 30-1 Закону України «Про охорону дитинства» щодо законного представництва деяких категорій дітей під час дії надзвичайного або воєнного стану в Україні» від 22.05.2022 № 2267-IX;

• Постанова КМУ «Деякі питання тимчасового переміщення (евакуації) дітей та осіб, які проживають або зараховані до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування на цілодобове перебування, в умовах воєнного стану» від 27 березня 2022 р. № 385;

• Постанова КМУ «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 р. № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини» і від 27 березня 2022 р. № 385 «Деякі питання тимчасового переміщення (евакуації) дітей та осіб, які проживають або зараховані до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування на цілодобове перебування, в умовах воєнного стану» від 10 травня 2022 р. № 580;

• Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо удосконалення механізму проведення евакуації» від 23 серпня 2022 р. № 940;

• Постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2013 р. № 841 і від 29 липня 2022 р. № 854» від 07.03.2023 № 209

• Постанова КМУ від 07 березня 2023 року № 209, якою Кабмін затвердив зміни до Порядку проведення евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2013 р. № 841 та постанови Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 р. № 854 «Про утворення Координаційного штабу з питань підготовки проведення обов’язкової евакуації.

Анастасія Шепеленко зауважила, що питання проведення евакуації сімей з дітьми є складним та неврегульованим. З інформації з відкритих джерел відомо, що, наприклад, в найгарячішій точці бойових дій у м. Бахмут на початок березня 2023 року перебувало не менше 38 дітей. Хоча ще розпорядженням КМУ від 02.08.2022 р. № 679-р було визначено проведення обов’язкової евакуації населення Донецької області. З серпня 2022 року, коли було оголошено обов’язкову евакуацію, з Донеччини виїхали майже 50 тисяч людей. Серед евакуйованих понад шість тисяч дітей. Тільки, наприклад, Кіровоградщина прийняла в порядку обов’язкової евакуації 3900 переселенців з Донецької області. Сам процес евакуації був досить добре налагодженим та надавав змогу виїхати всім бажаючим. Однак, певна кількість сімей з дітьми не покинула по різним причинам зону бойових дій та на сьогодні існує пряма загроза їх життю та здоров’ю, порушуються фактично всі можливі права дитини.

Обов’язок держави – оберігати життя і здоров’я дитини. Дитина жодним чином не може себе захистити в такій ситуації, коли батьки відмовляються від евакуації. А в органах державної влади фактично не має механізму дій при відмові батьків від евакуації дитини, без згоди батьків дитину забрати не можуть.

Доповідач особливу увагу звернула на Постанову КМУ від 07 березня 2023 року № 209, якою Кабмін затвердив зміни до Порядку проведення евакуації у разі загрози виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2013 р. № 841 та постанови Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 р. № 854 «Про утворення Координаційного штабу з питань підготовки проведення обов’язкової евакуації.

Серед ключових положень відзначені такі:

1. Підставою для проведення обов’язкової евакуації є рішення обласних військових адміністрацій, погоджене з органами військового командування та Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення;

2. Обов’язкова евакуація у примусовий спосіб дітей здійснюється за супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника.

Наразі під відповідні критерії застосування примусової евакуації дітей із зон бойових дій підпадає тільки місто Бахмут.

Відмова батьків, осіб, які їх замінюють, або інших законних представників від обов’язкової евакуації в примусовий спосіб дітей з окремого населеного пункту в місцевості, де ведуться бойові дії, не допускається.

Аналізуючи наведену відмову від обов’язкової евакуації Анастасія Шепеленко підсумувала, що особу фактично інформують про неможливість відмови від обов’язкової евакуації у примусовий спосіб з одним з батьків, особою, яка їх замінює, або іншим законним представником та попереджають про відповідальність, передбачену статтею 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення та статтею 166 Кримінального кодексу України, а також доводять обов’язки батьків стосовно виховання дитини, встановлені статтями 150, 155 Сімейного кодексу України. Інформують про те, що дії з відмови від супроводження дитини до приймального пункту евакуації та/або безпечних районів підвищують рівень можливості загрози життю та здоров’ю дитини.

Мова про примусове роз’єднання дитини з родиною у такому разі не йде, проте, як будуть діяти поліцейські та військові, якщо батьки категорично будуть відмовлятися від виїзду з дітьми, на сьогодні не визначено.

4 квітня під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук відбулося засідання Координаційного штабу з питань проведення обов’язкової евакуації населення в умовах воєнного стану.

Члени координаційного штабу одноголосно підтримали рішення Донецької ОВА про оголошення обов’язкової евакуації 126 дітей із 21 населеного пункту Донеччини, де безпекова ситуація залишається критичною.

В області працює 5 евакуаційних екіпажів поліції «Білі янголи». Вони забезпечують безпечне вивезення дітей на броньованих автомобілях.

Евакуйовані діти в супроводі одного з батьків або ж законного представника будуть забезпечені безкоштовним прихистком, соціальними гарантіями, гуманітарною допомогою і психологічною підтримкою.

З питань евакуації з Донецької області звертайтеся до представників місцевої влади або ж за номером: (098) 890-33-18.

Для евакуації тяжкохворих та осіб з інвалідністю звертайтеся за телефонами: (099) 710-48-72, (099) 311-53-14, (099) 311-53-36, (096) 108-60-48, (096) 108-52-24. https://cutt.ly/m7sjf3i

Публікація по матеріалах фахової дискусії «Тимчасове переміщення та евакуація: правові механізми забезпечення безпеки дітей», організованої Національною асоціацією адвокатів за ініціативою Комітету з сімейного права спільно з Вищою школою адвокатури за ініціативою Центру «Адвокат дитини», що відбулася 13 березня 2023 року.

Трансляція фахової дискусії доступна за покликанням: https://cutt.ly/H835WIy

Тематичні матеріали:

• Тимчасове переміщення та евакуація: адвокати обговорили правові механізми забезпечення безпеки дітей. https://cutt.ly/L7sjjJf

• Сучасні виклики і загрози у питаннях захисту прав дітей у воєнний час і шляхи їх подолання. https://cutt.ly/x7sjlfJ

• Міжнародні стандарти та світовий досвід евакуації дітей у збройному конфлікті: Катерина Рашевська: https://cutt.ly/C7sjnkv