З нагоди Дня безпеки пацієнтів 18 вересня 2023 р. відбулась експертна дискусія: «Безпека пацієнта: правове попурі»
Кафедра медичного права ФПДО Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького спільно з Центром медичного права Вищої школи адвокатури НААУ з нагоди Дня безпеки пацієнтів 18 вересня 2023 р. організувала експертну дискусія на тему: «Безпека пацієнта: правове попурі»
Сенюта Ірина
20.09.2023

Щорічно в Україні відзначається День безпеки пацієнтів, який був установлений Указом Президента 4 вересня 2019 р. на підтримку рішення 72-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я.

Україна в унісон зі світовим співтовариством відзначає цей день у Всесвітній день забезпечення безпеки пацієнтів. Всесвітній день у 2023 році присвячений темі «Залучення пацієнтів заради безпеки пацієнтів» і гаслом дня є: «Підвищити/підняти голос пацієнтів!».

Цей день має на меті вплинути на зацікавлені сторони, включаючи пацієнтів, сім'ї, політиків, керівників охорони здоров'я, працівників охорони здоров'я та організації пацієнтів, щоб вони спільно працювали над розробкою політики охорони здоров'я та заходів безпеки, які справді відображають потреби та вподобання пацієнтів, зрештою підвищуючи безпеку медичної допомоги глобально.

Кафедра медичного права ФПДО Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького спільно з Центром медичного права Вищої школи адвокатури НААУ з нагоди Дня безпеки пацієнтів 18 вересня 2023 р. організувала експертну дискусія на тему: «Безпека пацієнта: правове попурі».

Відкрила захід Ірина Сенюта, яка у вступному слові підкреслила, що забезпечення безпеки пацієнтів є осердям якісної медичної допомоги та системи охорони здоров’я загалом. Освітній компонент є запорукою того, що безпека пацієнта буде дотримана. Означена експертна дискусія покликана об’єднати юристів у сфері медичного права, працівників закладів охорони здоров’я, науковців з метою вкотре наголосили на важливості пацієнтоорієнтованого підходу у медицині, значенні голосу пацієнта та дотримання його прав.

З доповіддю на тему «Дитина – пацієнт: роль батьків і медичних працівників в реалізації права на якісну і безпечну медичну допомогу» виступила Лариса Гретченко, адвокат, керівник Центру адвокат дитини, член Центру медичного права Вищої школи адвокатури НААУ, яка розкрила базове законодавство, що регулює права дитини у медичній сфері, підкресливши, що реалізація прав дитини на життя, охорону здоров’я ґрунтується на забезпеченні найкращих інтересів дитини. Окрему увагу спікер сфокусувала на особливостях документування відмови від госпіталізації/надання медичної допомоги та відомостях, які має включати медичний висновок.

Олександр Грін, старший викладач кафедри адміністративного, фінансового та інформаційного права юридичного університету Ужгородського національного університету розкрив питання доступності медицини як гарантії безпеки пацієнта. Серед проблем у медичній сфері доповідач виокремив: неможливість Держбюджету покривати реальну вартість медичних послуг, відсутність балансу між приватним та публічним інтересом у сфері охорони здоров’я, різке збільшення материнської смертності, неналежний захист персональних даних, відсутність загальнообов’язкового медичного страхування, відсутність гарантій надання медичної допомоги і механізмів реалізації прав людини у сфері охорони здоров’я.

Питанню інфекційного контролю крізь призму права на безпечне надання медичної допомоги присвятила увагу у своїй доповіді Оксана Яремко, адвокат, член Центру медичного права Вищої школи адвокатури НААУ, яка підкреслила, що програми інфекційного контролю дають змогу зробити медичне обслуговування безпечним і доступним, адже допомагають запобігти витратам на лікування ІПНМД, а головне – зберегти життя пацієнтів. Спікер зазначила, що усі заклади охорони здоров’я, що надають первинну, вторинну або третинну лікувально-профілактичну допомогу, мають створити відділ з інфекційного контролю (ВІК) з метою запобігання поширенню інфекційних хвороб, мікроорганізмів з антимікробною резистентністю та формування культури безпеки в ЗОЗ.

Олена Пономарьова, адвокат, член Центру медичного права Вищої школи адвокатури НААУ під час виступу розповіла про права пацієнтів під час проведення клінічних випробувань лікарських засобів, зазначивши, що першочерговим завданням будь-яких клінічних випробувань лікарського засобу є доступ пацієнтів до інноваційних лікарських засобів за забезпечення безпеки життя та здоров’я. Доповідач зосередила увагу на визначенні клінічних випробувань та їх місця у сфері медицини, ключових правах пацієнтів (право на відмову, право на достовірну інформацію, право на конфіденційність, право на повний медичний супровід/нагляд, право на відшкодування шкоди, завданої під час проведення клінічних випробувань лікарського засобу) та особливостях реалізації права на доступ до незареєстрованого лікарського засобу.

Безпека пацієнтів і лікарська недбалість: крізь призму історичної судової практики – питання, яке розкрив у своєму виступі Анатолій Литвиненко, член Центру медичного права Вищої школи адвокатури НААУ, докторант кафедри юридичних наук Балтійської міжнародної академії (Рига, Латвія), магістр/аспірант Школи права Університету Роберта Гордона (Абердін, Шотландія, Великобританія. У ретроспективному аспекті доповідач запропонував до ознайомлення фахової спільноти судові рішення про обов’язок лікаря повідомляти про ризики, а також випадки настання кримінальної відповідальності за лікарську халатність та спричинення небезпеки для життя пацієнта.

Ірина Сенюта, д.ю.н., професор, завідувач кафедрою медичного права, керівник Центру медичного права Вищої школи адвокатури НААУ, виступила з доповіддю «Як зробити медичну практику безпечною?», акцентуючи увагу на необхідності дотримуватись стандартів у сфері охорони здоров'я, не забуваючи про індивідуальний підхід до лікування, на осерді при наданні медичної допомоги пацієнтові – людяності та професійності, а також наголосила, що кожен/кожна є потенційним пацієнтом, отож, у спільнодії слід формувати правову медицину, в якій захищений медичний працівник і пацієнт. Підкреслила необхідність внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я, в аспекті внесення норм щодо обов'язкового досудового врегулювання медичного спору. Це слугуватиме як дотриманню ст. 124 Конституції України, так і рекомендацій Комітету міністрів РЄ країнам-членам стосовно управління безпекою пацієнтів і запобігання небажаним явищам у сфері охорони здоров'я (2006).

Трансляція експертної дискусії доступна за посиланням: https://tinyurl.com/y5edxker

Лариса Гретченко Iryna Senyuta