Установча зустріч учасників та тренерів онлайн-курсу програми Ради Європи HELP
Онлайн-курс «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини»
Сенюта Ірина
06.02.2023

У Вищій школі адвокатури понад 150 адвокатів розпочали навчання на онлайн-курсі програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини»

Відсьогодні адвокати у складі 5-ти груп розпочали навчання на онлайн-курсі програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини», що реалізується Вищою школою адвокатури спільно з Комітетом медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ.

03 лютого відбулася установча зустріч учасників і тренерів онлайн-курсу програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини», в ході якої відбулося знайомство з групами, обговорено мотивацію та очікування учасників від навчання, а також тренерські настанови та поради щодо його успішного проходження.

Відкрила захід Лариса Гретченко, керівник проєктів і програм ВША НААУ, яка привітала учасників з успішним проходженням відбіркового тестування та зарахуванням на курс, де упродовж чотирьох місяців адвокати набуватимуть нових знань і вдосконалюватимуть практичні навики у сфері медичного права.

Говорячи про розвиток і реалізацію освітнього проєкту, наголошено на постійному запиті адвокатської спільноти до поглибленого вивчення медичного права. Активна залученість учасників до проходження курсу спричинена актуальністю означеної тематики в умовах сьогодення, враховуючи виклики воєнного часу та обраний Україною євроінтеграційний курс.

«Навчальний курс є своєрідним викликом для правників, які сповнені бажанням здобувати нові знання та практичні навички у царині медичного права, що вимагає самодисципліни, натхненності та жаги до професійного удосконалення» - підкреслила Лариса Гретченко.

З вітальним словом до учасників зустрічі звернулася Ірина Сенюта, Координаторка курсу, перша в Україні професорка з медичного права, Голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, очільниця Центру медичного права ВША НААУ.

У промові наголошено на міжнародній та національній частині програми Курсу, постійній актуалізації нормативно-правової бази та оновленні практичних завдань для закріплення знань та самоперевірки.

Відзначаючи значимість освітньої складової в умовах сьогодення Ірина Сенюта наголосила на практичності курсу, який стане в нагоді не тільки для адвокатів, що працюють з медичними справами, але й для фахівців, що практикують у інших галузях права, оскільки він торкається низки аспектів, які перебувають на перетині різних правовідносин.

«Долучення до навчання на курсі понад 150 адвокатів свідчить про розширення практичної скарбниці правників, які прагнуть захищати права людини у сфері охорони здоров’я» - переконана Ірина Сенюта.

Слова вдячності за партнерську співпрацю висловлені координатору програми РЄ HELP від України, директору ВША НААУ Савві Кузьменку, колективу Вищої школи адвокатури НААУ та тренерському складу колег.

Під час заходу учасникам представлено тренерський склад, до якого входять адвокати, члени Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ Вікторія Валах, Оксана Міськів, Зінаїда Чуприна, Олександр Корнага, Наталія Маркочева.

У виступах тренерів Вікторія Валах поділилася власним досвідом навчання на курсі, побажала учасникам креативного підходу до вирішення практичних завдань, а також незгасимої наснаги в освоєнні нових знань.

Відзначила рівень складності навчального матеріалу і важливість дотримання строків при виконанні завдань тренер Зінаїда Чуприна. Адвокат закликала учасників не залишати виконання тестів і практичних вправ на останній день, оскільки вивчення освітньої програми потребує виваженого підходу і відповідального ставлення.

Тренер курсу Олександр Корнага акцентував увагу на ретельності підготовки завдань, які повинні містити авторську позицію з наведенням обґрунтованої аргументації, підготовленої на основі аналізу нормативно-правової бази, міжнародних та регіональних стандартів, практики національних та зарубіжних судів, практики Європейського суду з прав людини та правової доктрини.

Єдиною в думці з колегами була тренер Оксана Міськів, яка підтвердила практичну значимість навчання на курсі, звернула увагу на важливості дотримання академічної доброчесності під час виконання завдань і побажала учасникам успішного навчання у проєкті.

Приєдналася до настанов тренерського складу Наталія Маркочева, яка відзначила, що попри щоденні виклики, привнесені війною, учасники умотивовані у підкорені нових вершин у сфері права охорони здоров’я.

Адвокати - учасники поділилися мотивацією та очікуваннями від навчання на Курсі. Серед ключових мотиваторів відзначено особистісний та професійний розвиток, розширення та поглиблення сфери наукового інтересу. З відзначеного у виступах слідує, що інтерес підвищення професійної кваліфікації торкається напрямків донорства крові та її компонентів, трансплантації анатомічних матеріалів людині в умовах воєнного стану з огляду на тенденції національного законодавства та міжнародні стандарти. Цікавими до вивчення є особливості супроводу у справах про сурогатне материнство, корисний досвід зарубіжних країн та стан законодавчого регулювання в Україні.

До кола очікувань від навчання на Курсі віднесено володіння практичними та дієвими інструментами захисту прав учасників медичних правовідносин.

Вища школа адвокатури висловлює щиру вдячність за багаторічну плідну співпрацю з реалізації Курсу його авторці та координаторці Ірині Сенюті, заступниці Голови Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ Христині Терешко та тренерському складу п’яти наборів груп учасників.