Центр медичного права ВША НААУ: започатковано експертний лекторій та абетку для населення по законодавчих змінах
Підсумки застрічі
Сенюта Ірина
05.12.2022

2 грудня 2022 року відбулася чергова робоча зустріч членів Центру медичного права Вищої школи адвокатури НААУ.

Керівник Центру Ірина Сенюта підвела підсумки роботи команди та внесла на обговорення питання щодо подальших кроків в аспекті розвитку медичного права і відповідних напрямів діяльності Центру.

Серед обговорених поточних досягнень відзначено такі як: щотижневі огляди новин законодавства у сфері охорони здоров'я, постійні інформаційні рубрики з огляду судової практики у медичних спорах, висвітлення тематичних подій і знаменних дат, огляд зарубіжного досвіду врегулювання правовідносин через призму порівняльного медичного права.

Важливою є започаткована співпраця Центру медичного права з Журналом “Практикуючий лікар”, що включає ведення рубрики “Юридичний радник” з відповідями членів Центру на найактуальніші питання у сфері охорони здоров'я та провадження медичної практики.

В ході зустрічі учасники обмінялися думками щодо проведення заходів з підвищення кваліфікації адвокатів, публічних заходів та фахового висвітлення галузевої інформації з урахуванням поточних і очікуваних законодавчих змін у сфері охорони здоров'я в умовах воєнного стану.

Ключовими в обговоренні програми подальших дій команди Центру медичного права ВША НААУ стали такі напрями:

— започаткування публічного онлайн — лекторію як освітнього проєкту Центру з залученням міжнародних та національних експертів, що сприятиме обміну професійним досвідом та збагаченню адвокатів знаннями і навичками у сфері медичного права та біоетики.

— огляд положень новоприйнятого Закону України “Про систему громадського здоров'я” у формі “абетки” для населення.

Онлайн — лекторій Центру медичного права стартує цього місяця із вебінару: «GDPR: зміна режиму в законодавстві про захист персональних даних», спікером якого виступить Андре ден Екстер, кандидат юридичних наук, старший викладач університету Еразма (м. Роттердам, Нідерланди), член Консультативної ради Європейської асоціації медичного права.

На завершення заходу Савва Кузьменко, директор ВША НААУ, висловив вдячність за згуртовану співпрацю команди Центру та запросив учасників долучатися до роботи на онлайн — платформі HELP Ради Європи з вивчення та популяризації серед юристів навчання на курсах з біоетики, фармації, інших галузевих напрямків.

Нагадаємо, що участь в роботі Центру медичного права ВША НААУ беруть фахівці, які мають медичне право сферою професійних інтересів, провадять практичну та/або наукову діяльність у цій царині: Андрій Світлицький, Олена Пономарьова, Яна Бабенко, Вікторія Шевченко, Лариса Гретченко, Оксана Яремко, Анатолій Литвиненко.

Події, заходи та напрацювання Центру медичного права висвітлюються на платформі Вищої школи адвокатури НААУ.