Щотижневі правові новини у сфері медичного права
Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, керівник Центру медичного права ВША НААУ 1. Президент України підписав прийнятий Верховною Радою України Закон України «Про внесення змін до статті 19 Закону України "Про лікарські засоби" щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами» Метою […]
Сенюта Ірина
18.10.2020

Ірина Сенюта,
доктор юридичних наук, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex»,
голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ,
керівник Центру медичного права ВША НААУ

1. Президент України підписав прийнятий Верховною Радою України Закон України «Про внесення змін до статті 19 Закону України "Про лікарські засоби" щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами»

Метою даного закону є врегулювання правовідносин у сфері дистанційної торгівлі лікарськими засобами та забезпечення захисту кінцевого споживача від таких ризиків, як недотримання умов зберігання і перевезення лікарських засобів; порушення процедури обігу лікарських засобів, включно з можливістю потрапляння до пацієнту неякісних або фальсифікованих засобів; збільшення відсотку випадків самолікування і, як наслідок, негативного впливу на здоров’я кінцевого споживача; відсутності належної фармацевтичної опіки щодо споживача; неконтрольоване і незаконне втручання умовних сервісів та сторонніх осіб у процес доставки ліків, які не мають права її здійснювати.
З текстом закону можна ознайомитись за посиланням.

2. Легалізація канабісу з медичною метою

Протягом 2010-х років у багатьох країнах була суттєво переглянута державна політика щодо канабісу, зокрема його медичної форми. У результаті сьогодні лікувальні препарати на основі канабісу доступні в таких країнах, як Канада або Австралія, Сполучені Штати або Польща, Нова Зеландія або Литва. Українці на території цих і десятків інших держав уже зараз можуть скористатися принципом «канабіс – це ліки», але на території нашої держави це нелегально. Проте суспільна дискусія щодо канабісу відбувається і в Україні.

Без чітко висловленої думки народу відповідна дискусія може тривати ще багато років, не виходячи на рівень ухвалення рішень. Президент України Володимир Зеленський запропонував таке четверте питання для загальнонаціонального опитування 25 жовтня 2020 року: «Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу в медичних цілях – для зменшення болю у важких хворих?», про це повідомили на офіційній сторінці Глави держави.
Детальніше за посиланням.

3. Ухвалення Постанови КМУ від 13.10.2020 № 956 щодо карантину

Уряд продовжив дію адаптивного карантину до 31.12.2020. Відповідно до прийнятої Постанови, були внесені зміни до відповідних індикаторів та критеріїв щодо умов карантину. А саме: вдвічі було збільшено цільові показники охоплення тестуванням. Раніше це було 24 на 100 тисяч населення за 7 днів. Зараз цей показник збільшено у два рази — до 48 на 100 тисяч населення. Це пов'язано з тим, що постійно збільшується кількість тестувань.

Також було внесено додаткові зміни до критеріїв відповідності «червоному» рівню епідемічної небезпеки. За новими правилами, райони можуть потрапити в «червоний рівень» за показником інцидентності. Це показник щодо захворюваності на 100 тисяч населення за останні 14 днів. Він також змінений і зараз встановлений на рівні 320 на 100 тисяч населення.
Окрім того, рішенням Уряду посилено протиепідемічні заходи на різних рівнях адаптивного карантину.
З відповідною Постановою Кабінету Міністрів України можна ознайомитись за посиланням.

4. Нормопроєктна робота

12.10.2020 зареєстровано законопроєкт № 4212 «Проект Закону про внесення змін до статті 22 Закону України «Про рекламу» щодо реклами електронних сигарет і рідин, що використовуються в електронних сигаретах»
Розробка проєкту викликана необхідністю вдосконалення механізмів державного управління рекламною діяльністю в Україні, посилення обмежень і заборон щодо реклами електронних сигарет і рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Реалізація положень законопроєкту сприятиме обмеженню вживання населенням України електронних сигарет, особливо молоддю та підлітками, на яких реклама впливає найбільше.
З текстом проєкту можна ознайомитись за посиланням.