Щотижневі правові новини у сфері медичного права
Матеріал підготувала Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, керівник Центру медичного права ВША НААУ. 1. Нормопроєктна робота 05.10.2020 Міністерство охорони здоров’я України розробило проєкт наказу «Про затвердження Порядку ведення Реєстру пацієнтів в електронній системі охорони здоров’я». Кабінет Міністрів України постановою від […]
Сенюта Ірина
11.10.2020

Матеріал підготувала Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, керівник Центру медичного права ВША НААУ.

1. Нормопроєктна робота

05.10.2020 Міністерство охорони здоров’я України розробило проєкт наказу «Про затвердження Порядку ведення Реєстру пацієнтів в електронній системі охорони здоров’я».

Кабінет Міністрів України постановою від 25.04.2018 № 411 затвердив Порядок функціонування електронної системи охорони здоров’я, який визначає механізм функціонування електронної системи охорони здоров’я та її компонентів, реєстрації користувачів, внесення та обміну інформацією і документами в електронній системі охорони здоров’я. Зазначеною постановою на МОЗ України покладено обов’язок розробити повну архітектуру та нормативно-правові акти, необхідні для функціонування системи в рамках реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення.

У пункті 20 Порядку визначений перелік реєстрів, які ведуться у центральній базі даних системи необхідних для виконання Закону. Так, підпунктом 1 пункту 20 Порядку визначено введення Реєстру пацієнтів, що містить інформацію про фізичних осіб, які мають право на гарантії відповідно до Закону, із зазначенням переліку відомостей, які повинні бути включені до зазначеного реєстру. У зв’язку з необхідністю врегулюванням питання особливостей та порядку ведення Реєстру пацієнтів в системі виникла необхідність затвердження зазначеного проєкту наказу.

Проєкт пройшов громадське обговорення та був рекомендований до затвердження.

З текстом проєкту наказу можна ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/3jLBKiX

2.Громадське обговорення

08.10.2020 Міністерство охорони здоров’я України винесло на громадське обговорення проєкт Номенклатури лікарських засобів, медичних виробів, інших товарів і послуг, що закуповуватимуться для забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру за бюджетні кошти у 2021 бюджетному році.

Міністерство охорони здоров’я України відповідно до Методичних рекомендацій щодо підготовки пропозицій до номенклатури лікарських засобів, медичних виробів, інших товарів і послуг, що закуповуватимуться для забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру за бюджетні кошти у відповідному бюджетному році, затверджених наказом МОЗ України від 02.03.2017 № 200 (у редакції наказу МОЗ України від 05.10.2020 № 2254), далі – Методичні рекомендації, розпочало процедуру громадського обговорення проєкту Номенклатури лікарських засобів, медичних виробів, інших товарів і послуг, що закуповуватимуться для забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру за бюджетні кошти у 2021 бюджетному році.

Детальніше ознайомитись із проєктом документу можна за посиланням: https://bit.ly/30OVtXu

3. 08.10.2020 Міністерство охорони здоров’я України винесло на громадське обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про організацію освітнього процесу у закладах охорони здоров'я за участі науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти, що здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти у сфері охорони здоров’я».

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про організацію освітнього процесу у закладах охорони здоров'я за участі науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти, що здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти у сфері охорони здоров’я» розроблено з метою організації освітнього процесу на клінічних кафедрах закладів вищої (післядипломної) освіти, що здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти у сфері хорони здоров’я, та інших осіб, що здобувають освіту за участі науково-педагогічних працівників таких закладів освіти.

Ознайомитись з проєктом постанови можна за посиланням: https://bit.ly/2GTuh2t