Правові новини у сфері медичного права за 18-24 жовтня 2021 року
Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, керівник Центру медичного права ВША НААУ, завідувач кафедри медичного права
Сенюта Ірина
25.10.2021

19.10.2021 зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до статті 39 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" щодо врегулювання питання соціального захисту постраждалих від коронавірусної хвороби (COVID-19) медичних працівників закладів охорони здоров’я всіх форм власності

Норми чинної статті 39 Закону не поширюються на медичних працівників приватних закладів охорони здоров’я та найманих медичних працівників фізичних осіб – підприємців, а також медиків, які працюють як самозайняті особи, що призводить до порушення їх права на одержання передбачених цим Законом страхових виплат у разі настання інвалідності чи смерті внаслідок інфікування коронавірусною хворобою COVID-19 на робочому місці.

З огляду на зазначене та з метою належного захисту усіх без виключення медичних працівників, пропонується внести відповідні уточнення до Закону № 1645, а саме:

1) абзац перший частини другої статті викласти в такій редакції:

«Держава забезпечує страхові виплати в таких розмірах медичним працівникам закладів охорони здоров’я:»;

2) доповнити новою частиною такого змісту:

«Для цілей цієї статті медичними працівниками (працівниками) закладів охорони здоров’я є: медичні працівники закладів охорони здоров’я всіх форм власності, наймані медичні працівники фізичних осіб – підприємців, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, а також фізичні особи – підприємці, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики і безпосередньо надають медичну допомогу».

 

Детальніше за покликанням:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=73015

 

19.10.2021 Головним санітарним лікарем України прийнято Постанову №17 «Про заствердження протиепідемічних заходів під час проведення масових заходів (крім спортивних) на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)»

Зокрема, цією Постановою визнається такою, що втратила чинність Постанова Головного державного санітарного лікаря України від 04.08.2020 №45 «Про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів під час проведення культурно-мистецьких заходів на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Протиепідемічні заходи, затверджені цією Постановою, застосовуються при проведенні масових заходів (культурних, розважальних, соціальних, релігійних, рекламних, наукових, освітніх, професійних, тематичних та інших заходів), у тому числі в закладах культури та креативних індустрій, зокрема фестивалів, концертів, кіносеансів, вистав, постійних та тимчасових виставок та експозицій, а також заходів у розважальних закладах і закладах громадського харчування.

 

Детальніше за покликанням:

http://beta.moz.gov.ua/uploads/ckeditor/документи/Головний%20Санітарний%20лікар/2021/Постанова%20ГДСЛУ%2018%20від%2018_10_2021.pdf

 

20.10.2021 КМУ прийняв Постанову №1096 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236»

Зокрема, постанова №1236 доповнюється пунктом 416 такого змісту:

«416. Керівникам державних органів (державної служби), керівникам підприємств, установ та організацій забезпечити:

2) відсторонення від роботи (виконання робіт) працівників та державних службовців, обов’язковість профілактичних щеплень проти СOVID-19 яких визначена переліком та які відмовляються або ухиляються від проведення таких обов’язкових профілактичних щеплень проти СOVID-19 відповідно до статті 46 Кодексу законів про працю України, частини другої статті 12 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” та частини третьої статті 5 Закону України “Про державну службу”, крім тих, які мають абсолютні протипоказання до проведення таких профілактичних щеплень проти СOVID-19 та надали медичний висновок про наявність протипоказань до вакцинації проти СOVID-19, виданий закладом охорони здоров’я».

Зауважимо, що пункт 19 змін, затверджених цією постановою, набирає чинності з 8 листопада 2021 року.

 

Детальніше за покликанням:

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-postanovi-kabinetu-ministriv-ukrayini-vid-9-grudnya-2020-r-t201021

 

20.10.2021 КМУ прийняв постанову №1075 «Про внесення змін до Порядку перевезення анатомічних матеріалів людини в межах України, ввезення таких матеріалів на митну територію України та вивезення їх за межі митної території України»

Прийняття Постанови забезпечило проведення трансплантації кінцівок особам, які втратили кінцівки в результаті бойових дій, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і безпосередньо брали участь в антитерористичній операції, брали участь у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та дозволить українським лікарям перейняти досвід іноземних колег з проведення таких надскладних операцій для їх подальшої реалізації в Україні.

 

Детальніше за покликанням:

https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennya-zmin-do-poryadku-perevezennya-anatomichnih-materialiv-1075-201021

 

20.10.2021 МОЗ України видав Наказ № 2279 «Про державну реєстрацію (перереєстрацію) дезінфекційних засобів»

 

Детальніше за покликанням:

https://moz.gov.ua/article/ministry-mandates/nakaz-moz-ukraini-vid-20102021—2279-pro-derzhavnu-reestraciju-perereestraciju-dezinfekcijnih-zasobiv

 

20.10.2021 прес-служба Окружного адміністративного суду міста Києва (далі – ОАСК) повідомила, що до ОАСК надійшов позов, в якому киянин просить визнати протиправною бездіяльність КМУ щодо невжиття належних заходів реагування щодо поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).

Позивач також просить відшкодувати моральну шкоду, завдану йому ушкодженням здоров’я після коронавірусної хвороби у розмірі 324 тис. грн.

Позивач вважає, що Кабінет Міністрів України не вжив належних заходів, передбачених національним законодавством, які б унеможливлювали поширення COVID-19 на території України. На його думку, така бездіяльність призвела до епідеміологічної ситуації та стала причиною того, що багато громадян України захворіли на COVID-19.

Наразі суд вирішує питання відкриття провадження в адміністративній справі.

 

Детальніше за покликанням:

http://oask.gov.ua/node/5093

 

21.10.2021 Михайло Федоров, Міністр цифрової трансформації України, розповів, як тепер працюватиме застосунок Вдома, який змінив свій функціонал.

Детальніше за покликанням:

https://www.facebook.com/104676770995576/posts/443013807161869/?d=n

 

22.10.2021 Президент України відповів на петицію про запровадження кримінальної відповідальності за примусову вакцинацію.

Петиція з вимогою "терміново ввести кримінальну відповідальність" у вигляді позбавлення волі терміном від 3 до 5 років за "примусову вакцинацію" була розміщена на сайті Президента 12 серпня 2021-го і набрала понад 25 тис. підписів, необхідних для розгляду Президентом. Автор закликав прирівняти до поняття "примусова вакцинація" загрози звільненням і недопуск до роботи невакцинованих співробітників. Він також закликав дати громадянам право самим вирішувати, чи потрібно їм щеплюватись.

Детальніше за покликанням:

https://petition.president.gov.ua/petition/121610

 

22.10.2021 МОЗ України надало роз’яснення «COVID-сертифікат та міжнародне свідоцтво про вакцинацію: різниця між документами та як їх використовувати»

 

Детальніше за покликанням:

https://moz.gov.ua/article/news/covid-sertifikat-ta-mizhnarodne-svidoctvo-pro-vakcinaciju-riznicja-mizh-dokumentami-ta-jak-ih-vikoristovuvati

 

23.10.2021 МОЗ України видав Наказ №2325 «Про визнання такими, що втратили чинність, наказів Міністерства охорони здоров’я України від 20 липня 2006 року №500 та від 07 вересня 2009 року №663»

Визнано такими, що втратили чинність:

1) наказ Міністерства охорони здоров’я України від 20 липня 2006 року № 500 «Про затвердження Переліків назв лікарських форм та упаковок для лікарських засобів»;

2) наказ Міністерства охорони здоров’я України від 07 вересня 2009 року № 663 «Про затвердження Переліку референтних лікарських засобів, що рекомендуються для застосування при доведенні еквівалентності (взаємозамінності) лікарських засобів».

 

Із текстом Наказу № 2325 можна ознайомитись за покликанням:

https://moz.gov.ua/article/ministry-mandates/nakaz-moz-ukraini-vid-23102021—2325-pro-viznannja-takimi-scho-vtratili-chinnist-nakaziv-ministerstva-ohoroni-zdorov’ja-ukraini-vid-20-lipnja-2006-roku—500-ta-vid-07-veresnja-2009-roku—663-

 

Як повідомляє прес-служба МОЗ України, Міністерство охорони здоров’я у співпраці з партнерами розробило та подало на погодження до зацікавлених центральних органів виконавчої влади проєкт закону України «Про медичні вироби».

Проєкт закону розроблений на виконання Указу Президента України № 369/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року «Про стан національної системи охорони здоров'я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою».

Законопроєкт внормує деякі питання у галузі обігу медичних виробів, зокрема:

  • створить важелі впливу на обіг фальсифікованих медичних виробів;
  • сприятиме врегулюванню реклами медичних виробів;
  • покращить імідж України у зв’язку із підтвердженням довіри до інституцій країн зі суворою регуляторною політикою, а саме: держав-членів Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади;
  • регламентує проведення клінічних досліджень медичних виробів.

 

Детальніше за покликанням:

https://moz.gov.ua/article/public-discussions/proekt-zakonu-ukraini-pro-medichni-virobi

 

Як повідомляє прес-служба МОЗ України, набув чинності новий Наказ МОЗ України «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та установах/закладах надання соціальних послуг/соціального захисту населення» від 03.08.2021 №1614.

Цей Наказ започатковує розбудову системи епіднагляду за внутрішньолікарняними хворобами, яка відповідатиме найкращому світовому досвіду.

Нагадуємо, що в Україні інфекційні хвороби, пов’язані з наданням медичної допомоги увійшли до переліку таких, що підлягають дозорному епідеміологічному нагляду, лише у 2021 році. Раніше епідеміологічний нагляд за внутрішньолікарняними інфекціями здійснювався лише у відділеннях, що надають хірургічну та акушерсько-гінекологічну допомогу.

Із текстом Наказу № 1614 можна ознайомитись за покликанням:

https://phc.org.ua/sites/default/files/users/user92/наказ.pdf

 

23.10.2021 Національна служба здоров’я України надала роз’яснення «Хто пацієнту виписує електронне направлення?»

Роз’яснення стосується таких проблем питань:

  • випадки, коли електронне направлення не потрібно, а медична допомога надається безоплатно;
  • термін дійсності електронного направлення;
  • обов’язкові реквізити електронного направлення;
  • до якого лікаря звертатись для отримання електронного направлення.

 

Детальніше за покликанням:

https://www.facebook.com/nszu.ukr/photos/a.398047274007029/1214352189043196/?type=3&theater