Правові новини у сфері медичного права (17.09.2022-22.09.2022)
Центр медичного права ВША НААУ
Сенюта Ірина
27.09.2022

План діяльності МОЗ України доповнено, а саме розділ «Проєкти наказів Міністерства охорони здоров’я України», новими позиціями, зокрема: щодо необхідності прийняття наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про референтне ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти».

Метою запровадження цих змін є вдосконалення механізму розрахунку цін на лікарські засоби які закуповуються за бюджетні кошти та включені до Національного переліку основних лікарських засобів, а також на лікарські засоби щодо яких проведена державна оцінка медичних технологій, шляхом встановлення на такі препарати граничних оптово відпускних цін.

Детальніше за посиланням: https://bit.ly/3fs9FzR

22.09.2022 прийнято наказ МОЗ України «Про затвердження Зміни до Плану діяльності Міністерства охорони здоров’я України з підготовки проєктів регуляторних актів на 2022 рік» №1711

План діяльності МОЗ України доповнено, а саме розділ «Проєкти наказів Міністерства охорони здоров’я України», новими позиціями, зокрема: щодо необхідності прийняття наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку надання психологічної допомоги».

Метою запровадження цих змін є збільшення доступності психологічної допомоги, запровадження стандартів надання психологічної допомоги, психотерапії і психосоціальних послуг, регулярного моніторингу та оцінки ефективності надання такої допомоги, розвиток системи психологічної та соціальної допомоги на рівні територіальних громад, за рахунок підготовки фахівців за міжнародними стандартами.

Детальніше за посиланням: https://bit.ly/3LNbQKv

21.09.2022 на громадське обговорення винесено наказ МОЗ України «Про затвердження Стандарту медичної допомоги «Мезотеліома плеври»»

Згідно з ліцензійними вимогами та стандартами акредитації у закладі охорони здоров’я (ЗОЗ) має бути наявний внутрішній документ (клінічний маршрут пацієнта), що уніфікує медичну допомогу пацієнтам з мезотеліомою плеври на локальному рівні.

Стандарти медичної допомоги «Мезотеліома плеври» розроблені з урахуванням сучасних вимог доказової медицини, розглядають питання діагностики, лікування та спостереження. Стандарти медичної допомоги (СМД) розроблені на основі клінічної настанови «Мезотеліома плеври», яка ґрунтується на принципах доказової медицини з урахуванням сучасних міжнародних рекомендацій, відображених в клінічній настанові, а саме: ERS/ESTS/EACTS/ESTRO guidelines for the management of malignant pleural mesothelioma.

Детальніше за посиланням: https://bit.ly/3re2m1f

27.08.2022 Національна служба здоров’я України надала роз’яснення щодо вакцинації від COVID-19

НСЗУ зазначає, що пацієнт може самостійно обрати вакцину, якою робити щеплення. В Україні дозволені векторна вакцина AstraZeneca індійського, корейського та італійського виробництва, інактивована вакцина CoronaVac від Sinovac Biotech, мРНК-вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech та Moderna, а також векторна вакцина Janssen. Щеплення можна зробити навіть якщо немає декларації з сімейним лікарем.

Детальніше за посиланням: https://bit.ly/3rbs32H

Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», керівник Центру медичного права ВША НААУ, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права