Правові новини у сфері медичного права (30.10.2023 - 03.11.2023)
Підготувала Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права
Сенюта Ірина
08.11.2023

Підготувала Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права

03.11.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення зміни до складу Головної акредитаційної комісії при Міністерстві охорони здоров'я України» № 1900.

Міністерством охорони здоров’я України внесло зміну до складу Головної акредитаційної комісії при Міністерстві охорони здоров'я України, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 27 вересня 2023 року № 1693.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/BKZ2Za

02.11.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до переліку встановлених доплат, надбавок, надання матеріальної допомоги та преміювання керівників установ, закладів та організацій, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров'я України» № 1896.

Міністерство охорони здоров’я України внесло зміни в перелік встановлених доплат, надбавок, надання матеріальної допомоги та преміювання керівників установ, закладів та організацій, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров'я України, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 01 серпня 2023 року № 1386, виклавши його у новій редакції.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/apQ61y

31.10.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Стандарту медичної допомоги «Переломи середньої зони обличчя (верхньої щелепи, вилицевого та назо-етмоїдального комплексу, орбіти)»» №1886.

На виконання статті 14-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» Міністерство охорони здоров’я України затвердило Стандарт медичної допомоги «Переломи середньої зони обличчя (верхньої щелепи, вилицевого та назо-етмоїдального комплексу, орбіти)».

Детальніше за посиланням: https://is.gd/4EOGlI

30.10.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Стандарту медичної допомоги «Гострий мієлоїдний лейкоз»» №1873.

На виконання статті 14-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» Міністерство охорони здоров’я України затвердило Стандарт медичної допомоги «Гострий мієлоїдний лейкоз».

Детальніше за посиланням: https://is.gd/Su3f1A

03.11.2023 на громадське обговорення винесено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку функціонування електронної системи забезпечення безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я»

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку функціонування електронної системи забезпечення безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я» (далі – проєкт акта) розроблений відповідно до Положення про систему безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 липня 2021 р. № 725, та з метою забезпечення здійснення безперервного професійного розвитку працівниками сфери охорони здоров’я, які беруть участь у медичному обслуговуванні населення, а також удосконалення функціонування електронної системи забезпечення безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я.

Проєктом акта пропонується затвердити Порядок функціонування електронної системи забезпечення безперервного професійного розвитку працівників сфери охорони здоров’я.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/MwQpEo

31.10.2023 на громадське обговорення винесено проєкт Закону України «Про біологічну безпеку та біологічний захист»

Проєкт Закону України «Про біологічну безпеку та біологічний захист» розроблений Міністерством охорони здоров’я України з метою поетапного створення єдиної системи біологічної безпеки та біологічного захисту за принципом «єдине здоров’я», виконання зобов’язань щодо охорони життя і здоров’я людей та тварин, запобігання поширенню на території держави небезпечних інфекційних хвороб, вчасного реагування на спалахи інфекційних хвороб.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/JzCAWo

30.10.2023 на громадське обговорення винесено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до Державних гігієнічних правил і норм «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 368, та визнання такими, що втратили чинність, наказів Міністерства охорони здоров’я України від 06 травня 2003 року № 197 та від 11 грудня 2007 року № 811».

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до Державних гігієнічних правил і норм «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 368, та визнання такими, що втратили чинність, наказів Міністерства охорони здоров’я України від 06 травня 2003 року № 197 та від 11 грудня 2007 року № 811» (далі – проєкт наказу) розроблено з метою виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції та права Європейського Союзу (acquis ЄС) в частині гармонізації законодавства України у сфері безпечності та якості харчових продуктів до законодавства Європейського Союзу та приведення підзаконних нормативно-правових актів у відповідність до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Проєктом наказу вносяться зміни до Державних гігієнічних правил і норм «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 368, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 18 травня 2013 р. за № 774/23306.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/8owPH6