Правові новини у сфері медичного права (28.03.2023-31.03.2023)
Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», керівник Центру медичного права ВША НААУ, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права
Сенюта Ірина
05.04.2023

28.03.2023 у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 70 Основ законодавства України про охорону здоров’я (щодо роботи військово-лікарських комісій)»

Статтею 70 Основ законодавства України про охорону здоров’я визначено, що «військово-лікарська експертиза здійснюється військово-лікарськими комісіями, які створюються при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки і закладах охорони здоров’я Міністерства оборони України, Служби безпеки України та інших військових формувань, а також Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України».

В той же час, відповідно до статті 21 Закону України «Про Національну гвардію України», «організація військово-лікарської експертизи здійснюється шляхом проведення медичного огляду військовослужбовців, кандидатів на військову службу за контрактом, кандидатів на навчання, військовослужбовців, які звільняються з військової служби, на базі військово-лікарських комісій Міністерства внутрішніх справ України».

Тобто військово-лікарська експертиза має здійснюватися також військово-лікарськими комісіями, які мають створюватися при інших закладах охорони здоров’я сектору безпеки і оборони, зокрема Міністерства внутрішніх справ України, Державної прикордонної служби України, Служби зовнішньої розвідки України та інших.

Проте у статті 70 Основ законодавства України про охорону здоров’я відсутнє відповідне положення щодо створення військово-лікарських комісій при закладах охорони здоров’я Міністерства внутрішніх справ України та сектору безпеки і оборони.

Отже існує правова неврегульованість здійснення військово-лікарської експертизи.

Цей законопроєкт передбачає внесення зміни до частини другої статті 70 Основ законодавства України про охорону здоров’я з метою доповнення переліку закладів охорони здоров’я, в яких можуть створюватися військово-лікарські комісії, закладами охорони здоров’я сектору безпеки і оборони та доповнення статті новим пунктом про можливість створення військово-лікарських комісій при державних та комунальних закладах охорони здоров’я.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/B7poubJ

28.03.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення зміни до Переліку рішень Ради національної безпеки і оборони, які підлягають моніторингу» №584.

Міністерства охорони здоров’я України внесло зміни до Переліку рішень Ради національної безпеки і оборони, які підлягають моніторингу, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 червня 2022 року № 1020 «Про затвердження Плану заходів Міністерства охорони здоров’я України щодо виконання рішень Ради національної безпеки і оборони України «Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» (із змінами), доповнивши його новими пунктами.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/B7popKJ

28.03.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до Плану діяльності Міністерства охорони здоров’я України з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік» №577.

План діяльності МОЗ України доповнено, а саме розділ «Проєкти постанов Кабінету Міністрів України», новими позиціями, зокрема: щодо необхідності прийняття постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 р. № 854»

Проєкт постанови розроблено на виконання на виконання частини сьомої статті 9 та пунктів 3-5 розділу IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», Закону України від 01 липня 2022 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги» № 2347-IX та з метою запровадження реімбурсації медичних виробів.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/z7pofzN

29.03.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про впровадження розширеного неонатального скринінгу в Україні» №588.

З жовтня 2022 року в Україні розпочато проведення розширеного неонатального скринінгу новонароджених на 21 рідкісне захворювання. Це комплексне обстеження для своєчасного виявлення спадкових і вроджених захворювань.

Відповідно до прийнятого наказу затверджено перелік установ державної та/або комунальної форми власності, які виконують функції експертного та регіональних центрів неонатального скринінгу для створення нової системи неонатального масового скринінгу в Україні.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/M7pojlc

30.03.2023 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 17 Порядку ввезення, постачання і цільового використання лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, що звільняються від оподаткування податком на додану вартість» №278.

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні затвердив зміни до п. 17 Порядку ввезення, постачання і цільового використання лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, що звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 2 грудня 2015 р. № 1153, доповнивши його після слів “Кабінету Міністрів України” словами і цифрами “від 13 березня 2019 р. № 255 “Про затвердження переліку лікарських засобів та медичних виробів, які закуповуються на підставі угод щодо закупівлі із спеціалізованими організаціями, які здійснюють закупівлі за напрямами використання бюджетних коштів у 2019 році за програмою “Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру”.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/f7pozje

30.03.2023 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 411 і від 3 листопада 2021 р. № 1268» №279.

Кабінет Міністрів України вніс низку змін до постанов Кабінету Міністрів України «Деякі питання електронної системи охорони здоров’я» та «Питання організації реабілітації у сфері охорони здоров’я», що додаються.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/t7pov27

31.03.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження цілей розширення лікування антиретровірусною терапією для людей з ВІЛ-інфекцією при розрахунку потреби в антиретровірусних препаратах для забезпечення антиретровірусної терапії, профілактики передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини та постконтактної профілактики на 2023 рік» №608.

Міністерство охорони здоров’я України затвердило цілі розширення лікування антиретровірусною терапією для людей з ВІЛ-інфекцією при розрахунку потреби в антиретровірусних препаратах для забезпечення антиретровірусної терапії, профілактики передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини та постконтактної профілактики на 2023 рік, що додаються.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/U7poDLC

31.03.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження переліку закладів охорони здоров’я, визначених для проведення дозорного епідеміологічного нагляду за протимікробною резистентністю в 2023 році» №617.

Міністерство охорони здоров’я України затвердило Перелік закладів охорони здоров’я, визначених для проведення дозорного епідеміологічного нагляду за протимікробною резистентністю в 2023 році, що додається.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/37poHDd

31.03.2023 на громадське обговорення винесено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо реімбурсації медичних виробів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення»

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо реімбурсації медичних виробів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення» (далі - проєкт постанови) розроблено з метою забезпечення пацієнтів медичними виробами за рахунок коштів Державного бюджету України в рамках програми державних гарантій медичного обслуговування населення (далі – програма медичних гарантій).

Проєктом постанови пропонується внести зміни в такі акти Кабінету Міністрів України:

- Постанову Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби та медичні вироби»;

- Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 90);

- Постанову Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2016 р. № 862 «Про державне регулювання цін на лікарські засоби»;

- Положення про Національну службу здоров’я України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 р. № 1101;

- Порядок функціонування електронної системи охорони здоров’я та Порядок опублікування відомостей з електронної системи охорони здоров’я Національною службою здоров’я, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 411;

- Постанову Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2019 р. № 136 «Деякі питання щодо договорів про реімбурсацію», а також Порядок укладення, зміни та припинення договору про реімбурсацію та Типову форму договору про реімбурсацію, затверджені зазначеною постановою;

- Постанову Кабінету Міністрів України від 27 лютого 2019 р. № 141 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань» та Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань, затверджений зазначеною постановою;

- Постанову Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2019 р. № 1086 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення» та Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення, затверджений зазначеною постановою;

- Порядок реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 р. № 1464.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/v7poLCw

31.03.2023 у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо забезпечення доступу до лікарських засобів під час дії воєнного стану».

24 лютого 2022 року почалось повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну, яке спричинило величезну кількість негативних наслідків, зокрема ускладнило доступ українців до медичного обслуговування.

Водночас із 1 квітня 2023 рецептурні препарати відпускатимуться за електронним рецептом (e-рецептом), використання паперових рецептів на період дії воєнного стану на території України обмежується.

Російська агресія призвела до того, що величезна кількість громадян України стали біженцями, пацієнти втратили зв'язок із «сімейними» лікарями; комендантські години, які діють в України, постійні ракетні обстріли також ускладнили доступ українців до лікарів. Також потрібно відмітити несприйняття суспільством рішення про перехід до електронних рецептів.

При цьому Міністерством охорони здоров’я України повідомляється, що «у регіонах, де ведуться бойові дії, рецептурні препарати за потреби можна буде придбати без е-рецепта і навіть рецепта взагалі, окрім наркотичних (рецептурних) препаратів. Військові адміністрації, підрозділи ЗСУ, а також волонтерські й благодійні організації можуть закуповувати рецептурні ліки для потреб воєнного часу оптово безпосередньо у дистриб’юторів і для цього рецепт не потрібен. Так триватиме до нашої перемоги».

З усього вищезазначеного вбачається за доцільне дозволити реалізацію (відпуск) лікарських засобів громадянам без рецепта лікаря, крім визначених законом категорій лікарських засобів.

Законопроект передбачає доповнення статті 21 Закону України «Про лікарські засоби» положеннями, згідно з якими на період дії воєнного стану в Україні та трьох місяців після припинення або скасування такого стану реалізація (відпуск) лікарських засобів громадянам здійснюється без рецепта лікаря, крім визначених законом категорій лікарських засобів.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/77poBgD

Підготувала Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», керівник Центру медичного права ВША НААУ, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права