Правові новини у сфері медичного права (24.07.2023-26.07.2023)
Підготувала Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», керівник Центру медичного права ВША НААУ, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права
Сенюта Ірина
04.08.2023

24.07.2023 у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 11 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо гарантування та забезпечення державою соціально-психологічної реабілітації та психологічної допомоги військовослужбовцям».

В умовах війни страждає психічне здоровʼя у всіх людей. Але у військових, які побували у гарячих точках, ця проблема стоїть особливо гостро. Травматичні події завжди залишають відбиток на нашому психологічному стані. На війні подібних ситуацій дуже багато, тому вони нерідко призводять до постртравматичного синдрому, депресії та інших важких станів, які дуже часто діагностують в учасників бойових дій. При відсутності допомоги це часто виливається у зловживання алкоголем чи наркотиками, призводить до соматичних розладів, а також значно підвищує ризик самогубства. Тому психологічна допомога дуже потрібна. Причому йдеться як про ветеранів, які в результаті травми чи через інші причини уже не повернуться на поле бою, так і про чинних військових. Із обома категоріями повинні працювати спеціалісти, різниця тільки у методах, які вони застосовують.

Велике психічне та фізичне навантаження, присутність в зоні безпосередніх бойових дій, смерть бойових товаришів та цивільних - всі ці та багато інших факторів сприяють розвитку гострої стресової ситуації та посттравматичного синдрому. Саме в таких випадках психологічна допомога повинна бути надана якомога швидше.

Як зазначають фахівці-психологи, під час війни у них сформувалися три основні категорії пацієнтів, які потребують психологічної реабілітації: військовослужбовці із психотравмою; військові після контузії; військові, які перенесли полон, катування, тощо.

У свою чергу, соціально-психологічна реабілітація воїнів ставить перед собою чимало завдань – це: приведення у норму психологічного стану; відновлення психічних функцій, які постраждали в результаті війни; примирення із власним «Я-образом», якщо йде мова про важку фізичну травму, наприклад, втрату кінцівки; налагодження взаємозвʼязку із оточенням; пошук нових цінностей та сенсів у житті; самоідентифікація; формування внутрішнього світу з урахуванням отриманого досвіду на війні; супровід у посттравматичному зростанні.

Детальніше за посиланням: https://shorturl.at/ckqw7

26.07.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до Плану діяльності Міністерства охорони здоров’я України з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік» №1360.

План діяльності МОЗ України доповнено, а саме розділ «Проєкти наказів Міністерства охорони здоров`я України», новими позиціями, зокрема: щодо необхідності прийняття наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до Порядку здійснення контролю за відповідністю імунобіологічних препаратів, що застосовуються в медичній практиці, вимогам державних і міжнародних стандартів».

Метою проєкту наказу є удосконалення стандартизації та контролю якості імунобіологічних препаратів.

Детальніше за посиланням: https://shorturl.at/iktu2

26.07.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про утворення та затвердження складу Ліцензійної комісії Міністерства охорони здоров’я України» №1358.

Відповідно до Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», Положення про Ліцензійну комісію Міністерства охорони здоров’я України, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25 липня 2023 року № 1352, підпункту 3 пункту 6, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), та у зв’язку з кадровими змінами, МОЗ України затвердило Ліцензійну комісію Міністерства охорони здоров’я України та затвердити її склад, що додається.

Детальніше за посиланням: https://shorturl.at/kzQX5

25.07.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Положення про Ліцензійну комісію Міністерства охорони здоров’я України» №1352.

Відповідно до статті 6 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», абзаців тридцятого, тридцять першого підпункту 10 пункту 4, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), Примірного положення про утворення та діяльність консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів при Міністерстві охорони здоров’я України, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 01 лютого 2022 року № 202, МОЗ України затвердило Положення про Ліцензійну комісію Міністерства охорони здоров’я України, що додається.

Детальніше за посиланням: https://shorturl.at/opxEQ

24.07.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до Плану діяльності Міністерства охорони здоров’я України з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік» №1340.

План діяльності МОЗ України доповнено, а саме розділ «Проєкти наказів Міністерства охорони здоров`я України», новими позиціями, зокрема: щодо необхідності прийняття наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 10 січня 2006 року №1».

Метою проєкту наказу є приведення форм первинної облікової документації у відповідність до чинного законодавства України та до міжнародних стандартів, що надасть можливість збору більш повної та чіткої інформації стосовно випадків інфекційних, паразитарних хвороб та забезпечить своєчасне епідеміологічне розслідування.

Детальніше за посиланням: https://shorturl.at/clnW7

26.07.2023 на громадське обговорення винесено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Переліку ключових груп щодо інфікування ВІЛ та критеріїв їх визначення»

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Переліку ключових груп щодо інфікування ВІЛ та критеріїв їх визначення» (далі – проєкт акта) розроблено з метою визначення переліку ключових груп щодо інфікування ВІЛ на національному рівні та приведення діючих нормативно-правових актів у відповідність із Законом України від 12.01.2023 № 2869-IX «Про внесення змін до Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції відповідно до керівних документів Всесвітньої організації охорони здоров'я» (далі – Закон).

Проєктом акта передбачено затвердження Переліку ключових груп щодо інфікування ВІЛ та критеріїв їх визначення і визнання таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров’я України від 08 лютого 2013 року № 104 «Про затвердження Переліку та Критеріїв визначення груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26 лютого 2013 року за № 323/22855).

Детальніше за посиланням: https://shorturl.at/AHSTU

25.07.2023 на громадське обговорення винесено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 23 травня 2012 р. № 458 та від 13 травня 2013 р. № 333».

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 23 травня 2012 р. № 458 та від 13 травня 2013 р. № 333» (далі - проєкт постанови) розроблено з метою забезпечення можливості ввезення на територію України громадянами лікарських засобів на підставі не тільки рецепту, а й інформаційної довідки, що засвідчується в обов’язковому порядку підписом та особистою печаткою лікаря, який виписав електронний рецепт, та з метою приведення законодавства у відповідність до статті 581 Господарського кодексу України щодо необов’язковості використання суб’єктом господарювання печатки.

Проєктом постанови пропонується внести зміни до постанов Кабінету Міністрів України від 23 травня 2012 р. № 458 «Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територію України лікарських засобів та спеціального дитячого харчування» та від 13 травня 2013 р. № 333 «Про затвердження Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я».

Детальніше за посиланням: https://shorturl.at/kyzC0

25.07.2023 на громадське обговорення винесено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України щодо призначення та відпуску лікарських засобів і медичних виробів за рецептом».

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України щодо призначення та відпуску лікарських засобів і медичних виробів за рецептом» (далі – проєкт наказу) розроблено з метою удосконалення механізму призначення та відпуску лікарських засобів і медичних виробів за рецептом.

Проєктом наказу пропонується: затвердити Зміни до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і медичні вироби, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 20 липня 2005 року за № 782/11062 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 15 березня 2023 року № 494), та Порядку ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28 лютого 2020 року № 587, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 березня 2020 року за № 236/34519.

Змінами пропонується встановити, що електронний рецепт виписується на кожне найменування лікарського засобу за міжнародною непатентованою назвою лікарського засобу або на кожне найменування медичного виробу окремо. Якщо лікарський засіб не має міжнародної непатентованої назви, в електронному рецепті зазначається склад діючих речовин такого лікарського засобу, за умови, що кількість діючих речовин не перевищує чотирьох. За торговельною назвою лікарського засобу електронний рецепт виписується в 2 таких випадках: лікарський засіб не має міжнародної непатентованої назви та містить у своєму складі більше чотирьох діючих речовин; лікарський засіб належить до лікарських засобів біологічного походження або подібних біологічних лікарських засобів (біосимілярів); на паперових рецептах зазначається найменування медичного виробу або міжнародна непатентована назва лікарського засобу. Якщо лікарський засіб не має міжнародної непатентованої назви, в паперовому рецепті зазначається склад діючих речовин такого лікарського засобу, за умови, що кількість діючих речовин не перевищує чотирьох. За торговельною назвою лікарського засобу паперовий рецепт виписується в таких випадках: лікарський засіб не має міжнародної непатентованої назви та містить у своєму складі більше чотирьох діючих речовин; лікарський засіб належить до лікарських засобів біологічного походження або подібних біологічних лікарських засобів (біосимілярів).

Також Змінами пропонується встановити норму щодо можливості заповнення паперових рецептів на рецептурному бланку форми № 1 (ф-1) за допомогою друкарських пристроїв.

Змінами деталізується інформація, яка має міститись в електронному рецепті на лікарський засіб.

Детальніше за посиланням: https://shorturl.at/imtJZ

 

Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», керівник Центру медичного права ВША НААУ, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права