Правові новини у сфері медичного права (23.10.2023-26.10.2023)
Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права
Сенюта Ірина
02.11.2023

Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права.

26.10.2023 у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до статті 39 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» щодо реалізації права пацієнта на інформацію про здоров’я».

Законопроєкт має на меті посилити законодавчий захист права пацієнтів на доступ до медичної інформації про себе. Для цього законопроєктом пропонується уточнити законодавчий механізм реалізації пацієнтами свого права на доступ до медичної інформації про себе.

Законопроєкт передбачає внесення доповнень до статті 39 Закону України Основи законодавства України про охорону здоров’я».

Цими доповненням пропонується встановити, що пацієнт або його законний представник мають право не пізніше наступного дня після його письмового звернення отримувати завірені копії медичних документів (медичної картки амбулаторного хворого, медичних записів, записів про направлення, рецептів та медичних висновків), у тому числі з електронної медичної картки пацієнта, що стосуються здоров’я пацієнта, а також результати медичних досліджень (рентгенологічних, лабораторних тощо). На вимогу пацієнта або його законного представника не пізніше наступного дня після його письмового звернення видається копія медичної картки стаціонарного хворого, у тому числі результати медичних досліджень (рентгенологічних, лабораторних тощо), завірена керівником закладу охорони здоров’я, із зазначенням діагнозу та наданої медичної допомоги.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/c6EJb3

24.10.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до Переліку спеціальних закладів з надання психіатричної допомоги» № 1847.

Міністерство охорони здоров’я України внесло зміни до Переліку спеціальних закладів з надання психіатричної допомоги, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 20 березня 2018 року № 516 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров'я України від 9 лютого 2023 року № 252), виклавши його у новій редакції/

Детальніше за посиланням: https://is.gd/VrNLQf

24.10.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про реорганізацію державного підприємства «Біокластер Міністерства охорони здоров’я України»» № 1846.

Міністерством охорони здоров’я України прийнято рішення реорганізувати державне підприємство «Біокластер Міністерства охорони здоров’я України» (вул. Героїв Оборони, буд. 6, місто Київ, 03127, код згідно з ЄДРПОУ 44479386) шляхом його приєднання до державного підприємства «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя Міністерства охорони здоров’я України».

Детальніше за посиланням: https://is.gd/9SksIn

23.10.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до складу Постійної робочої групи МОЗ України з питань профільного супроводу закупівель» №1845.

Міністерство охорони здоров’я України внесло зміни до складу Постійної робочої групи МОЗ України з питань профільного супроводу закупівель, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08 жовтня 2019 року № 2021 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 15 вересня 2023 року № 1643), виклавши його у новій редакції.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/7nN3gs

23.10.2023 на громадське обговорення винесено проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»».

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – проєкт Закону) розроблений з метою забезпечення можливості для пацієнтів у випадку, коли відсутність у лікуючого лікаря технічного доступу до електронної системи охорони здоров’я унеможливлює формування електронного медичного висновку про тимчасову непрацездатність, отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності на підставі паперового листка непрацездатності; вдосконалення процесу перевірки листків непрацездатності уповноваженими особами.

Цей законопроєкт передбачає внесення змін та доповнень до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» в частині врегулювання питання листків непрацездатності, їх перевірки та здійснення повернення сум страхових виплат в разі встановлення необґрунтованості видачі листків непрацездатності. Так, пропонується передбачити використання паперових та електронних листків непрацездатності, як підстави для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності. Унормовується питання засвідчення копій паперових листків непрацездатності.

Також проєктом закону удосконалено процес проведення перевірок листків непрацездатності та документів, що є підставою для їх формування. Зокрема, закріплено, що перевірки медичних висновків про тимчасову непрацездатність мають право робити тільки уповноважені лікарі, тобто лікарі, відповідної кваліфікації та досвіду роботи.

Проєктом також вносяться зміни до процесу повернення коштів страхової̈ виплати в разі встановлення необґрунтованості видачі листка непрацездатності.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/rKjKgy

23.10.2023 на громадське обговорення винесено постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України щодо функціонування електронної системи охорони здоров’я».

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України щодо функціонування електронної системи охорони здоров’я» (далі – проєкт постанови) розроблено з метою приведення актів Кабінету Міністрів України, що визначають порядок функціонування електронної системи охорони здоров’я, у відповідність із Законом України «Про публічні електронні реєстри».

Проєктом постанови пропонується внести зміни до:

постанов Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 року № 411 «Деякі питання електронної системи охорони здоров’я», від 29 червня 2021 року № 677 2 «Деякі питання формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби», від 23 березня 2022 року № 351 «Деякі питання забезпечення функціонування електронної системи охорони здоров’я в умовах воєнного стану»;

розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2020 року № 1671-р «Про схвалення Концепції розвитку електронної охорони здоров’я».

Детальніше за посиланням: https://is.gd/Z6IYla

24.10.2023 на громадське обговорення винесено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2020 р. № 1300».

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2020 р. № 1300» (далі – проєкт постанови) розроблений з метою удосконалення проведення державної оцінки медичних технологій.

Проєктом постанови пропонується внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2020 року № 1300 «Про затвердження Порядку проведення державної оцінки медичних технологій».

Детальніше за посиланням: https://is.gd/n0ex4E

25.10.2023 на громадське обговорення винесено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку функціонування інформаційно-аналітичної системи «MedData».

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку функціонування інформаційно-аналітичної системи «MedData» (далі – проєкт акта) розроблено з метою отримання повної, актуальної та достовірної інформації щодо стану забезпечення сфери охорони здоров'я товарами (лікарськими засобами, медичними виробами (у тому числі медичного обладнання) та допоміжними засобами до них) та послугами, закупленими за рахунок бюджетних коштів та/або з інших не заборонених законодавством джерел фінансування, а також лікарськими засобами, медичними виробами, витратними матеріалами, медичним обладнанням, засобами індивідуального захисту та іншими товарами, необхідними для належного забезпечення сфери охорони здоров’я в умовах воєнного стану, що надійшли як гуманітарна та/або благодійна допомога (далі - товарами медичної допомоги).

Проєктом акта пропонується внести зміни до Порядку функціонування інформаційно-аналітичної системи «MedData», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 січня 2022 року № 36.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/rQ3yOP

25.10.2023 на громадське обговорення винесено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання послуг з медичного обслуговування населення за плату від юридичних і фізичних осіб».

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання послуг з медичного обслуговування населення за плату від юридичних і фізичних осіб» (далі – проєкт постанови) розроблено Міністерством охорони здоров’я України (далі – МОЗ) з метою реалізації положень статті 18 Основ законодавства України про охорону здоров’я, а також врегулювання питань пов’язаних з наданням платних послуг з медичного обслуговування населення, які надаються поза програмою медичних гарантій.

Проєктом постанови передбачено затвердити:

перелік випадків, за яких заклади охорони здоров’я державної та комунальної форм власності можуть надавати послуги з медичного обслуговування за плату від юридичних і фізичних осіб;

зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 1996 року № 1548 «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)»;

зміни до переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами освіти, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної власності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року № 796;

порядку надання послуг з харчування громадян у закладах охорони здоров'я, операції з надання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2012 року № 818;

порядку надання медичної допомоги іноземцям та особам без громадянства, які постійно проживають або тимчасово перебувають на території України, які звернулися із заявою про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, та яких визнано біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, та компенсації вартості медичних послуг і лікарських засобів, наданих іноземцям та особам без громадянства, які тимчасово проживають або перебувають на території України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 2014 року № 121;

Порядку компенсації співробітникам розвідувальних органів та членам їх сімей вартості послуг, пов’язаних з отриманням ними медичної допомоги, та її розміри, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2021 року № 1000;

Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 року № 1464;

перелік постанови Кабінету Міністрів України, що втратили чинність.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/rqJw8g

26.10.2023 на громадське обговорення винесено проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії розвитку добровільного безоплатного донорства крові та компонентів крові на період до 2028 року та затвердження операційного плану заходів на 2024-2026 роки з її реалізації».

Проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії розвитку добровільного безоплатного донорства крові та компонентів крові на період до 2028 року та затвердження операційного плану заходів на 2024-2026 роки з її реалізації» (далі – проєкт розпорядження КМУ), розроблений з метою виконання положень статті 428 Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами, з іншої сторони (далі – Угода), якою передбачено наближення свого законодавства та практик до принципів acquis ЄС, зокрема у сфері служб крові, а також Директиви №2002/98/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 27 січня 2003 року, що встановлює стандарти якості та безпеки забору, тестування, обробки, зберігання та розповсюдження крові людини та її компонентів, а також вносить зміни до Директиви № 2001/83/ЄС.

Проєктом розпорядження КМУ пропонується схвалити Стратегію розвитку добровільного безоплатного донорства крові та компонентів крові на період до 2028 року та затвердити операційний план заходів на 2024-2026 роки з її реалізації.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/a1NxAw