Правові новини у сфері медичного права (22.08.2023 – 25.08.2023)
Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», керівник Центру медичного права ВША НААУ, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права
Сенюта Ірина
29.08.2023

22.08.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Стандарту медичної допомоги «Діагностика та лікування спектру оптикомієліт-асоційованих розладів»» № 1506

Міністерство охорони здоров’я України розробило та затвердило Стандарт медичної допомоги «Діагностика та лікування спектру оптикомієліт-асоційованих розладів», що додається.

Детальніше за посиланням: http://surl.li/kolms

23.08.2023 на громадське обговорення винесено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Стандарту медичної допомоги «Злоякісні новоутворення тіла матки»

Медична допомога пацієнткам зі злоякісними новоутвореннями тіла матки надається в онкологічних закладах охорони здоров’я або підрозділах закладів охорони здоров’я (ЗОЗ), що надають спеціалізовану медичну допомогу пацієнткам зі злоякісними новоутвореннями жіночих статевих органів.

Медична допомога пацієнткам зі злоякісними новоутвореннями тіла матки потребує міждисциплінарної співпраці та інтегрованого ведення хворих мультидисциплінарною командою фахівців, яка займається або спеціалізується на злоякісних новоутвореннях жіночих статевих органів.

Лікарі різних спеціальностей повинні бути обізнані щодо основних факторів ризику та клінічних проявів онкологічних захворювань з метою їх раннього виявлення та направлення пацієнтки до онкологічного ЗОЗ.

Детальніше за посиланням: http://surl.li/kolnb

23.08.2023 на громадське обговорення винесено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Уніфікованого клінічного протоколу первинної та спеціалізованої медичної допомоги «Запальні захворювання кишечника (хвороба Крона, виразковий коліт)»

Основною метою Уніфікованого клінічного протоколу медичної допомоги (УКПМД) «Запальні захворювання кишечника (хвороба Крона, виразковий коліт)» є створення єдиної комплексної та ефективної системи надання медичної допомоги пацієнтам із запальними захворюваннями кишечника (ЗЗК).

УКПМД розроблений на основі клінічних настанов: «Запальні захворювання кишечника» та «Лікування хвороби Крона у дорослих», що ґрунтуються на принципах доказової медицини з урахуванням сучасних міжнародних рекомендацій, відображених у клінічних настановах (КН), а саме: «Evidence-based clinical practice guidelines for inflammatory bowel disease» 2020 р. та «ACG Clinical Guideline: Management of Crohn’s Disease in Adults» 2018 р.

Детальніше за посиланням: http://surl.li/kolng

23.08.2023 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку здійснення в особливий період обміну медичними та іншими документами військовослужбовців між закладами охорони здоров’я державної та комунальної власності, державними установами Національної академії медичних наук, в яких військовослужбовці перебували (перебувають) на лікуванні, військовими частинами і територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки» № 901

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок здійснення в особливий період обміну медичними та іншими документами військовослужбовців між закладами охорони здоров’я державної та комунальної власності, державними установами Національної академії медичних наук, в яких військовослужбовці перебували (перебувають) на лікуванні, військовими частинами і територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, що додається.

Детальніше за посиланням: http://surl.li/kolnk

23.08.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Стандарту медичної допомоги «Раціональне застосування антибактеріальних і антифунгальних препаратів з лікувальною та профілактичною метою»» № 1513

Міністерство охорони здоров’я України розробило та затвердило Стандарт медичної допомоги «Раціональне застосування антибактеріальних і антифунгальних препаратів з лікувальною та профілактичною метою», що додається.

Детальніше за посиланням: http://surl.li/kolnp

24.08.2023 у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про вихід з Угоди про надання медичної допомоги громадянам держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав та Протоколу про механізм реалізації Угоди про надання медичної допомоги громадянам держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав щодо порядку надання медичних послуг»

Проєкт Закону України «Про вихід Про вихід з Угоди про надання медичної допомоги громадянам держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав та Протоколу про механізм реалізації Угоди про надання медичної допомоги громадянам держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав щодо порядку надання медичних послуг» (далі - проєкт Закону), розроблений з метою виходу України як держави-учасниці з Угоди про надання медичної допомоги громадянам держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав та Протоколу про механізм реалізації Угоди про надання медичної допомоги громадянам держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав щодо порядку надання медичних послуг.

Детальніше за посиланням: http://surl.li/kolnt

24.08.2023 у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про вихід з Угоди про співробітництво у розв’язанні проблем ВІЛ-інфекції»

Проєкт Закону України «Про вихід з Угоди про співробітництво у розв’язанні проблем ВІЛ-інфекції» (далі - проєкт Закону), розроблений з метою виходу Угоди про співробітництво у розв’язанні проблем ВІЛ-інфекції, підписаної між державами-учасницями Співдружності Незалежних Держав.

Детальніше за посиланням: http://surl.li/kolnx

24.08.2023 у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі попередження розповсюдження хвороби, що спричиняється вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ-інфекції)»

Проєкт Закону України «Про припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі попередження розповсюдження хвороби, що спричиняється вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ-інфекції)» (далі - проєкт Закону), розроблений з метою припинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в галузі попередження розповсюдження хвороби, що спричиняється вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ-інфекції).

Детальніше за посиланням: http://surl.li/kolog

25.08.2023 прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України «Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2023 рік» №745-р.

Відповідно до частини восьмої статті 23 Бюджетного кодексу України здійснити у межах загального обсягу бюджетних призначень, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2023 рік у загальному фонді державного бюджету, перерозподіл видатків за програмою 2301170 “Спеціалізована медична допомога, що надається закладами охорони здоров’я наукових установ та закладів вищої освіти” шляхом зменшення обсягу видатків споживання на суму 1 500 тис. гривень (з них оплата праці — 1 230 тис. гривень) та збільшення на зазначену суму обсягу видатків розвитку.

Детальніше за посиланням: http://surl.li/koloj

25.08.2023 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Національного переліку основних лікарських засобів» № 907

Кабінет Міністрів України вніс до Національного переліку основних лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2009 р. № 333 “Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення” (Офіційний вісник України, 2009 р., № 27, ст. 906; 2022 р., № 6, ст. 343, № 62, ст. 3735; 2023 р., № 6, ст. 512), зміни, що додаються.

Детальніше за посиланням: http://surl.li/koloq

25.08.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження дорожньої карти впровадження медичного страхування» № 1530

Міністерство охорони здоров’я України розробило та затвердило дорожню карту впровадження медичного страхування, що додається.

Детальніше за посиланням: http://surl.li/kolot

25.08.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Уніфікованого клінічного протоколу первинної та спеціалізованої медичної допомоги «Пептична виразка шлунка та дванадцятипалої кишки у дорослих і дітей»» № 1514

Міністерство охорони здоров’я України розробило та затвердило Уніфікований клінічний протокол первинної та спеціалізованої медичної допомоги «Пептична виразка шлунка та дванадцятипалої кишки у дорослих і дітей», що додається.

Детальніше за посиланням: http://surl.li/kolox

Підготувала Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», керівник Центру медичного права ВША НААУ, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права.