Правові новини у сфері медичного права (18.09.2023-22.09.2023)
Сенюта Ірина, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», керівник Центру медичного права ВША НААУ, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права
Сенюта Ірина
26.09.2023

22.09.2023 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 168 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)» № 1015.

Кабінетом Міністрів України внесено до пункту 168 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 р. № 929.

Детальніше за посиланням: https://shorturl.at/acjC0

22.09.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до Плану діяльності Міністерства охорони здоров’я України з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік» № 1668.

План діяльності МОЗ України доповнено, а саме розділ «Проєкти наказів Міністерства охорони здоров’я України», новими позиціями, зокрема: щодо необхідності прийняття наказу Міністерства охорони здоров’я України «Деякі питання діагностики ВІЛ-інфекції».

Проєкт наказу розроблений з метою приведення нормативно-правового акта у відповідність до законодавства та підвищення якості надання послуг з профілактики ВІЛ серед ключових груп населення, зниження рівня інфікування ВІЛ інфекцією серед ключових груп.

Детальніше за посиланням: https://shorturl.at/adDNO

21.09.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Плану заходів щодо стандартизації підходів до використання симуляційних методів навчання та проведення об’єктивного структурованого практичного (клінічного) іспиту у закладах вищої освіти» № 1665.

Міністерство охорони здоров’я України затвердило План заходів щодо стандартизації підходів до використання симуляційних методів навчання та проведення об’єктивного структурованого практичного (клінічного) іспиту у закладах вищої освіти.

Детальніше за посиланням: https://shorturl.at/kltJM

21.09.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Програм єдиного державного кваліфікаційного іспиту зі спеціальностей «Технології медичної діагностики та лікування», «Медсестринство», «Фізична терапія, ерготерапія» на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти та зі спеціальностей «Стоматологія», «Медсестринство», «Фармація, промислова фармація» на рівні фахової передвищої освіти» №1664.

Міністерство охорони здоров’я України затвердило Програму єдиного державного кваліфікаційного іспиту зі спеціальності «Технології медичної діагностики та лікування» на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти.

Детальніше за посиланням: https://shorturl.at/tSY78

21.09.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до Плану діяльності Міністерства охорони здоров’я України з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік» № 1660.

План діяльності МОЗ України доповнено, а саме розділ «Проєкти постанов Кабінету Міністрів України», новими позиціями, зокрема: щодо необхідності прийняття постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року №929 та від 27 лютого 2019 року №136 щодо удосконалення забезпечення доступу населення до лікарських засобів та медичних виробів, які реімбурсуються».

Проєкт постанови розроблений з метою удосконалення доступу пацієнтів лікувально-профілактичних закладів до лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення.

Детальніше за посиланням: https://shorturl.at/nwMW7

18.09.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Антикорупційної програми Міністерства охорони здоров’я України на 2023-2024 роки» № 1645.

Міністерство охорони здоров’я України затвердило Антикорупційну програму Міністерства охорони здоров’я України на 2023-2024 роки.

22.09.2023 на громадське обговорення винесено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів».

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів» (далі – проєкт постанови) розроблено з метою встановлення строку дії реєстраційних посвідчень, у тому числі продовження реєстраційних посвідчень із строком дії до 01 квітня 2023 року, на лікарські засоби, які закуповуються особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я, до введення в дію Закону України «Про лікарські засоби» від 28 липня 2022 року № 2469-IX виключно для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я із внесенням відповідної інформації до Державного реєстру лікарських засобів України шляхом видачі відповідних реєстраційних посвідчень та унеможливлення державної реєстрації та перереєстрації лікарських засобів, виробництво яких хоча б частково, в тому числі розробка та/або клінічні випробування (за умови, якщо вони розпочаті з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну), здійснювалось на території Російської Федерації або Республіки Білорусь, що в свою чергу стимулюватиме відмовитися від поставок товарів з цих країн в усьому світі.

Проєктом постанови пропонується внести зміни до Порядку державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів.

Детальніше за посиланням: https://shorturl.at/cglAE

18.09.2023 на громадське обговорення винесено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Переліку захворювань, симптомів та синдромів, при яких пацієнту необхідно надавати послуги з тестування на ВІЛ при зверненні за медичною допомогою до закладів охорони здоров’я та фізичних осіб- підприємців, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики».

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Переліку захворювань, симптомів та синдромів, при яких пацієнту необхідно надавати послуги з тестування на ВІЛ при зверненні за медичною допомогою до закладів охорони здоров’я та фізичних осіб-підприємців, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики» (далі – проєкт акта) розроблено з метою удосконалення підходів до діагностики ВІЛ-інфекції.

Проєктом акта передбачено затвердження Переліку захворювань, симптомів та синдромів, при яких пацієнту необхідно надавати послуги з тестування на ВІЛ при зверненні за медичною допомогою до закладів охорони здоров’я та фізичних осіб-підприємців, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства охорони здоров’я України від 11 травня 2010 року № 388 «Про удосконалення діагностики ВІЛ-інфекції», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09 липня 2010 року за № 499/17794.

Детальніше за посиланням: https://shorturl.at/vzBL3

Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», керівник Центру медичного права ВША НААУ, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права