Правові новини у сфері медичного права (17.04.2023-19.04.2023)
Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», керівник Центру медичного права ВША НААУ, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права
Сенюта Ірина
25.04.2023

17.04.2023 у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо підвищення рівня соціального захисту застрахованих осіб та потерпілих внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання, особливо осіб з інвалідністю».

Законопроектом передбачено підвищення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності, уточнення норм щодо лікування, санаторно-курортного лікування, забезпечення засобами реабілітації, виплату грошових компенсацій на різні потреби потерпілим на виробництві, більш чітке визначення розмірів страхових виплат, пільг на проїзд до місця лікування та інші.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/z5hzdvl

17.04.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Примірного переліку Індикаторів якості надання первинної медичної допомоги» №716.

Відповідно до пункту 1 Стратегічної цілі 1 Плану заходів з реалізації Стратегії людського розвитку на 2021 – 2023 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2021 року № 1617-р, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), з метою оцінки якості надання первинної медичної допомоги населенню, розроблено і затверджено Примірний перелік індикаторів якості надання первинної медичної допомоги, що додається.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/S5hcrEm

17.04.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до Плану діяльності Міністерства охорони здоров’я України з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік» № 713

План діяльності МОЗ України розділ 2 «Заходи, спрямовані на виконання завдань, передбачених програмними документами та документами з питань планування Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України, окремих законів та актів Уряду» підрозділу «План законопроєктної роботи Верховної Ради України на 2023 рік, затверджений постановою Верховної Ради України від 07 лютого 2023 року № 2910 та проєкт Плану пріоритетних дій Уряду на 2023 рік» доповнити новою позицією такого змісту: «розроблення та подання Кабінетові Міністрів України проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо реімбурсації медичних виробів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення».

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/Z5hcjae

17.04.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до Плану діяльності Міністерства охорони здоров’я України з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік» № 712

План діяльності МОЗ України доповнено, а саме розділ ««Проєкти постанов Кабінету Міністрів України»», новими позиціями, зокрема: щодо необхідності прийняття постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики».

Проєкт постанови розроблено з метою приведення у відповідність до Законів України від 02 березня 2019 року № 139-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку ліцензування господарської діяльності» та «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/E5hcvpZ

18.04.2023 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до переліку лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, що закуповуються на виконання відповідних угод (договорів), укладених особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я» №342

Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, що закуповуються на виконання відповідних угод (договорів), укладених особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 р. № 216 “Деякі питання закупівлі лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них” (Офіційний вісник України, 2022 р., № 25, ст. 1303, № 49, ст. 2759, № 98, ст. 6114), зміни, що додаються.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/e5hzc1C

18.04.2023 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку використання коштів з рахунка для задоволення потреб охорони здоров’я» №345

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку використання коштів з рахунка для задоволення потреб охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2022 р. № 491 “Деякі питання використання коштів з рахунка для задоволення потреб охорони здоров’я” (Офіційний вісник України, 2022 р., № 39, ст. 2076, № 79, ст. 4754), зміни, що додаються.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/J5hzT0r

18.04.2023 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році» №343

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 р. № 1464 “Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році” (Офіційний вісник України, 2023 р., № 4, ст. 307), зміну, що додається.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/p5hxCBc

18.04.2023 на громадське обговорення винесено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання оптимізації державної реєстрації лікарських засобів»

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання оптимізації державної реєстрації лікарських засобів» (далі - проєкт постанови) розроблений з метою уникнення ризиків потрапляння на ринок України лікарських засобів з не доведеною якістю, безпекою та ефективністю.

Проєкт постанови передбачає визнати таким, що втратив чинність Порядок екстреної державної реєстрації лікарських засобів, медичних імунобіологічних препаратів, препаратів крові, що виробляються або постачаються в Україну протягом періоду дії воєнного стану, під зобов’язання, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2022 року № 471 «Деякі питання екстреної державної реєстрації лікарських засобів, медичних імунобіологічних препаратів, препаратів крові, що виробляються або постачаються в Україну протягом періоду дії воєнного стану, під зобов’язання».

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/B5hcQSx

19.04.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до Плану діяльності Міністерства охорони здоров’я України з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік» № 754

План діяльності МОЗ України доповнено, а саме розділ «Проєкти наказів Міністерства охорони здоров`я України», новими позиціями, зокрема: щодо необхідності прийняття наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про затвердження Змін до Порядку проведення клінічних випробувань лікарських засобів та експертизи матеріалів клінічних випробувань».

Проєкт наказу розроблено на виконання вимог статті 7 Закону України «Про лікарські засоби» з метою удосконалення системи організації проведення клінічних випробувань лікарських засобів в Україні.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/h5hx1Ut

Підготувала Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», керівник Центру медичного права ВША НААУ, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права