Правові новини у сфері медичного права (16.10.2023-19.10.2023)
Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права
Сенюта Ірина
23.10.2023

17.10.2023 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку створення резерву працівників сфери охорони здоров’я для роботи на деокупованих територіях України» № 1092.

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок створення резерву працівників сфери охорони здоров’я для роботи на деокупованих територіях України.

Цей Порядок визначає механізм створення резерву працівників сфери охорони здоров’я для роботи на деокупованих територіях України (далі — резерв) та ведення інформаційної (автоматизованої) системи “Резерв працівників сфери охорони здоров’я для роботи на деокупованих територіях України”.

Метою створення резерву є забезпечення закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності, які утворені або відновили роботу на деокупованих територіях України, персоналом для надання медичної (реабілітаційної) допомоги, забезпечення санітарного благополуччя населення на цих територіях.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/1dwxE0

17.10.2023 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410» № 1093.

Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 410 “Про договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій” (Офіційний вісник України, 2018 р., № 45, ст. 1570; 2020 р., № 2, ст. 59; 2021 р., № 82, ст. 5250) зміни, що додаються.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/f6biZv

17.10.2023 прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України «Про розподіл коштів з рахунка для задоволення потреб охорони здоров’я, відкритого Міністерству охорони здоров’я в Національному банку, у 2023 році» № 959-р.

Кабінет Міністрів України здійснив розподіл коштів з рахунка для задоволення потреб охорони здоров’я, відкритого Міністерству охорони здоров’я в Національному банку, у 2023 році на:

1) заходи, передбачені абзацами другим та шостим пункту 2 Порядку використання коштів з рахунка для задоволення потреб охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2022 р. № 491 “Деякі питання використання коштів з рахунка для задоволення потреб охорони здоров’я” (Офіційний вісник України, 2022 р., № 39, ст. 2076; 2023 р., № 70, ст. 4066), у частині закупівлі медичних виробів (зокрема дороговартісного медичного обладнання) і послуг, пов’язаних із постачанням медичного забезпечення, інших товарів, а саме транспортно-експедиційних послуг, технічного огляду, експертизи, перевірки технічного стану, випробувань, шляхом установлення Міністерству охорони здоров’я за спеціальним фондом державного бюджету обсягу видатків у сумі 19 220,83 тис. гривень (з них видатки споживання у сумі 2 795,6 тис. гривень, видатки розвитку у сумі 16 425,23 тис. гривень) за новою бюджетною програмою;

2) заходи, передбачені абзацом четвертим пункту 2 Порядку використання коштів з рахунка для задоволення потреб охорони здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2022 р. № 491, у частині збору вихідних даних для проектування, проектних робіт, експертизи проекту шляхом збільшення Міністерству охорони здоров’я за спеціальним фондом державного бюджету обсягу видатків розвитку за бюджетною програмою 2301110 “Спеціалізована медична допомога, що надається загальнодержавними закладами охорони здоров’я” на суму 8 908,558 тис. гривень.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/Y5CsaQ

18.10.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до Плану діяльності Міністерства охорони здоров’я України з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік» № 1824.

План діяльності МОЗ України доповнено, а саме розділ «Проєкти постанов Кабінету Міністрів України», новими позиціями, зокрема: щодо необхідності прийняття постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку державної реєстрації небезпечних факторів».

Проєкт постанови розроблено з метою реалізації абзацу восьмого пункту 9 частини першої статті 7, частини першої статті 47 Закону України «Про систему громадського здоров’я» в частині нормативноправового врегулювання питань проведення державної реєстрації хімічних та біологічних небезпечних факторів середовища життєдіяльності людини.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/LkqHpm

18.10.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Методичних рекомендацій «Оцінка канцерогенного та неканцерогенного ризику для здоров’я населення від хімічного забруднення атмосферного повітря»» №1811.

Міністерство охорони здоров’я України затвердило Методичні рекомендації «Оцінка канцерогенного та неканцерогенного ризику для здоров’я населення від хімічного забруднення атмосферного повітря».

Детальніше за посиланням: https://is.gd/Qj6oMk

16.10.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до Плану діяльності Міністерства охорони здоров’я України з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік» № 1802.

План діяльності МОЗ України доповнено, а саме розділ «Проєкти накази Міністерства охорони здоров’я України», новими позиціями, зокрема: щодо необхідності прийняття наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження змін до Порядку формування та видачі медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я».

Метою проєкту наказу є приведення у відповідність Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 01 червня 2021 року № 1066, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02 червня 2021 року за № 728/36350 до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів ІV квартал Департамент цифрових трансформацій в охороні здоров’я України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами» від 13 липня 2023 року № 3238-IX, а також удосконалення процесу видачі медичного висновку про тимчасову непрацездатність на підставі звернення та опитування хворого за допомогою засобів телефонного зв’язку або інтернет-телефонії, засобів телемедичного зв’язку.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/SXSODw

19.10.2023 на громадське обговорення винесено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження критеріїв успішного складання єдиного державного кваліфікаційного іспиту і величини критерію «склав» для ліцензійних інтегрованих іспитів»

Метою розроблення проєкту наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження критеріїв успішного складання єдиного державного кваліфікаційного іспиту і величини критерію «склав» для ліцензійних інтегрованих іспитів» (далі – проєкт наказу) є визначення критеріїв успішного складання єдиного державного кваліфікаційного іспиту і величини критерію «склав» для ліцензійних інтегрованих іспитів.

Проєктом наказу затверджуються критерії успішного складання єдиного державного кваліфікаційного іспиту і величини критерію «склав» для ліцензійних інтегрованих іспитів.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/zM6nkf

19.10.2023 на громадське обговорення винесено наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку встановлення державних медико-санітарних нормативів та державних медико-санітарних правил, допустимих параметрів впливу на організм людини»

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку встановлення державних медико-санітарних нормативів та державних медико-санітарних правил, допустимих параметрів впливу на організм людини» (далі – проєкт акта) розроблено з метою врегулювання процедури встановлення науково обґрунтованих параметрів безпечності факторів середовища життєдіяльності людини - державних медико-санітарних нормативів, державних медико-санітарних правил, допустимих параметрів впливу на організм людини фізичних, хімічних та біологічних факторів у надзвичайних ситуаціях.

Проєктом акта пропонується затвердити Порядок встановлення державних медико-санітарних нормативів та державних медико-санітарних правил, допустимих параметрів впливу на організм людини.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/QLKlXY

19.10.2023 на громадське обговорення винесено проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку державної реєстрації небезпечних факторів»

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку державної реєстрації небезпечних факторів» (далі - проєкт постанови) розроблений з метою реалізації абзацу восьмого пункту 9 частини першої статті 7, частини першої статті 47 Закону України «Про систему громадського здоров’я» в частині нормативно-правового врегулювання питань проведення державної реєстрації хімічних та біологічних небезпечних факторів середовища життєдіяльності людини з метою встановлення належного рівня безпеки і захисту здоров'я людини.

Проєктом постанови пропонується затвердити Порядок державної реєстрації факторів.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/gcKiRU

17.10.2023 на громадське обговорення винесено наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Вимог до навчальних програм для проведення гігієнічного навчання декретованих контингентів населення»

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Вимог до навчальних програм для проведення гігієнічного навчання декретованих контингентів населення» (далі – проєкт акта), розроблений з метою визначення єдиних вимог до навчальних програм, на підставі яких проводитиметься гігієнічне навчання для працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб (декретовані контингенти населення).

Проєктом акта передбачається затвердити Вимоги до навчальних програм для проведення гігієнічного навчання декретованих контингентів населення.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/yxveW1

Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права