Правові новини у сфері медичного права (12.05.2023-18.05.2023)
Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», керівник Центру медичного права ВША НААУ, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права
Сенюта Ірина
23.05.2023

12.05.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до Плану діяльності Міністерства охорони здоров’я України з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік» № 886

План діяльності МОЗ України доповнено, а саме розділ «Проєкти постанови Кабінету Міністрів України», новими позиціями, зокрема: щодо необхідності прийняття постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку функціонування інформаційно-комунікаційної системи донорства крові».

Метою проєкту постанови є створення правових умов формування та реалізації узгодженої інформаційної політики у сфері донорства крові, функціонування системи крові.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/GwqyBw7u

16.05.2023 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Деякі питання діяльності Українського державного медико-соціального центру ветеранів війни» № 498

Кабінет Міністрів України затвердив склад наглядової ради Українського державного медико-соціального центру ветеранів війни.

Український державний медико-соціальний центр ветеранів війни (далі - Центр) є лікувальним закладом, якому Указом Президента України від 23 травня 1996 р. N 367 надано статус національного закладу. Центр надає необхідну лікувальну, реабілітаційну та соціальну допомогу ветеранам війни: учасникам бойових дій, інвалідам війни, учасникам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/5wqyV4X4

16.05.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Стандартів медичної допомоги «Гліобластома» № 903

Відповідно до статті 14-1 Основ законодавства України про охорону здоров’я, абзацу п’ятнадцятого підпункту 10 пункту 4 та пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267, пунктів 2.4 розділу ІІ та 3.4 розділу ІІІ Методики розробки та впровадження медичних стандартів медичної допомоги на засадах доказової медицини, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28 вересня 2012 року № 751, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 листопада 2012 року за № 2001/22313, Міністерство охорони здоров’я України затвердило стандарт медичної допомоги «Гліобластома», що додаються.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/2wqyBghH

16.05.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про визначення Уповноваженої особи (координатора) з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії насильству за ознакою статі» № 910

Відповідно до статті 12 Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» та пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 Міністерство охорони здоров’я України поклало виконання обов’язків Уповноваженої особи (координатора) з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, запобігання та протидії насильству за ознакою статі на Слободніченко Марину Костянтинівну, заступника Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/FwqyBzey

16.05.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Операційного посібника проєкту «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL Ukraine)» № 911

Міністерство охорони здоров’я України затвердило Операційний посібник проєкту «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL Ukraine), що додається.

Проєкт «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя» (HEAL Ukraine) (далі – Проєкт) фінансується в рамках Угоди про позику між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку (далі – МБРР) від 22 грудня 2022 року № 9468-UA (далі – Угода про позику) та Угоди про грант Глобального фонду фінансування між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку, що діє як розпорядник Глобального фонду фінансування, від 22 грудня 2022 року № TF0C0038 (далі – Угода про грант).

Основна мета Операційного посібника проєкту (далі – ОПП) – встановити відповідні процедури управління Проєкту, а також визначити технологію і послідовність його впровадження.

Посібник має сприяти ефективному виконанню заходів Проєкту, визначити загальні стандарти здійснення операцій, забезпечити їх універсальність та прозорість, сприяти професійній підготовці спеціалістів, а також допомагати персоналу учасників Проєкту в процесі прийняття рішень. Якщо ОПП не визначає певної процедури, яка виявиться необхідною в ході впровадження Проєкту, Міністерство охорони здоров’я України (далі – МОЗ) вживає заходів щодо її визначення, узгодження з МБРР і згодом оновлення ОПП.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/mwqyBmBO

18.05.2023 на громадське обговорення винесено проєкт постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Положення про державну реєстрацію дезінфекційних засобів»

Проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про державну реєстрацію дезінфекційних засобів» (далі - проєкт постанови) розроблений з метою реалізації частини першої статті 48 Закону України «Про систему громадського здоров’я»/

Відповідно до частини першої статті 48 Закону України «Про систему громадського здоров’я» застосування та реалізація дезінфекційних засобів дозволяються лише за умови їх державної реєстрації. Положення про державну реєстрацію дезінфекційних засобів затверджується Кабінетом Міністрів України. Положенням про державну реєстрацію дезінфекційних засобів визначаються порядок державної реєстрації та перереєстрації дезінфекційних засобів, зокрема вимоги до заяви про державну реєстрацію дезінфекційного засобу, реєстраційного досьє та інших документів, що подаються для державної реєстрації дезінфекційного засобу, досліджень (випробувань), необхідних для державної реєстрації дезінфекційних засобів, короткої характеристики дезінфекційного засобу, листка-вкладки (інструкції для застосування), маркування (етикетки), експертного висновку, зміни умов, зупинення, скасування державної реєстрації дезінфекційних засобів, форма та порядок ведення Державного реєстру дезінфекційних засобів.

Проєктом постанови пропонується затвердити Положення про державну реєстрацію дезінфекційних засобів.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/EwqyBTGJ

Верховний Суд опублікував зведений огляд практики ЄСПЛ за лютий 2023 рік

Верховний Суд підготував огляд практики Європейського суду з прав людини за рішеннями, ухваленими впродовж лютий 2023 року. Звертаємо увагу на рішення HUBERT NOWAK v. POLAND. Справа стосувалася скарги заявника за статтею 2 Конвенції на неспроможність держави виконати свої зобов’язання з надання йому належної вчасної медичної допомоги у зв’язку з дорожньо-транспортною пригодою, у яку він потрапив.

А.М. оглядав заявника через розбите вікно автомобіля. Його висновки полягали в тому, що заявник не мав пульсу, не дихав і що його зіниці не реагували на світло. Він повідомив поліцію та пожежників, що заявник мертвий. А. М. ще двічі підійшов до заявника та повторив той самий огляд через розбите вікно.

Згодом швидка допомога поїхала, а прокурору повідомили, що сталася аварія, в результаті якої загинула людина. А. М. залишився з поліцейськими та пожежними, які готували обладнання та світло, необхідні для розрізання автомобіля та вилучення тіла.

Поки вони чекали прокурора, поліцейський, який нещодавно прибув, зазирнув усередину автомобіля з ліхтариком, щоб вилучити документи, що посвідчують особу заявника. О 12:30 3 січня 2006 року він помітив, що заявник злегка ворушить губами та очима. Він негайно наказав пожежникам витягти його з машини. А. М. підійшов до працівників міліції та заявив: «Він мертвий, я його оглянув». На місце викликали швидку допомогу. Заявника було доставлено до лікарні Варшави. Він перебував у комі щонайменше місяць після аварії, а потім у нього діагностували важке ураження мозку.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/2wqyBPV7

Підготувала Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», керівник Центру медичного права ВША НААУ, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права