Правові новини у сфері медичного права (11.12.2023 – 15.12.2023)
Підготувала Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри
Сенюта Ірина
27.12.2023

Правові новини у сфері медичного права (11.12.2023 – 15.12.2023)

11.12.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до складу Комісії з питань науково-дослідних робіт» № 2109.

Міністерство охорони здоров’я України внесло зміни до складу Комісії з питань науково-дослідних робіт, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 26 серпня 2020 року № 1965 «Про затвердження складу Комісії з питань науково-дослідних робіт», виклавши його у новій редакції.

Детальніше за посиланням: http://tinyurl.com/kh8wzfn7

11.12.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до Персонального складу переговорної групи з питань договорів керованого доступу» № 2105.

МОЗ України внесло зміни до Персонального складу переговорної групи з питань договорів керованого доступу, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я України від 12 листопада 2021 року № 2521 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров'я України від 30 січня 2023 року № 174).

Детальніше за посиланням: http://tinyurl.com/s45mjx7b

12.12.2023 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку проведення спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування планових та позапланових перевірок додержання органами ліцензування вимог законодавства у сфері ліцензування» № 1297.

Порядок визначає процедуру проведення ДРС як спеціально уповноваженим органом з питань ліцензування (далі — уповноважений орган) заходів державного нагляду за додержанням органом ліцензування вимог законодавства у сфері ліцензування.

Детальніше за посиланням: http://tinyurl.com/2s3fk3ka

12.12.2023 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Деякі питання інформаційно-комунікаційної системи донорства крові» № 1294.

Порядок визначає механізм функціонування інформаційно-комунікаційної системи донорства крові (далі — система єКров).

До складу системи єКров входять функціональні модулі, призначені для забезпечення автоматизації таких процесів:

ідентифікація та первинна реєстрація суб’єктів донорського фонду, керування візитами донорів до суб’єктів системи крові та завантаженістю медичних працівників, керування маршрутами донорів;

проведення окремих процедур медичного обстеження донорів крові та компонентів крові, обробка інформації про суб’єктів донорського фонду, необхідної для надання допуску до донації чи відсторонення від виконання донорської функції;

здійснення донації та контролю за її проведенням, підготовка до тестування та переробки крові та/або її компонентів;

планування та моніторинг запасів крові та компонентів крові, потреб у крові та компонентах крові, моніторинг сукупності суб’єктів донорського фонду;

виконання операцій з виготовлення компонентів крові.

Детальніше за посиланням: http://tinyurl.com/ycknr6aj

13.12.2023 на громадське обговорення винесено проєкт закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підготовки, безперервного професійного розвитку та професійної діяльності за професіями у сфері охорони здоров’я»

Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підготовки, безперервного професійного розвитку та професійної діяльності за професіями у сфері охорони здоров’я» (далі – проєкт Закону) розроблено з метою забезпечення комплементарності норм законодавства у сфері охорони здоров’я, праці та освіти, а також встановлення повноважень органів виконавчої влади стосовно визначення єдиних кваліфікаційних вимог, здійснення підготовки, перепідготовки та безперервного професійного розвитку за професіями у сфері охорони здоров’я.

Проєктом Закону передбачається внести зміни, а саме:

статті 74, 75 Основ законодавства України про охорону здоров’я викласти у новій редакції, що стосуються визначення єдиних кваліфікаційних вимог до осіб, які провадять певні види медичної і фармацевтичної діяльності, надають реабілітаційну допомогу та здійснюють іншу професійну діяльність за професіями у сфері охорони здоров’я, а також порядку їх атестації та проведення верифікації інформації про їх освіту, кваліфікацію та професійний досвід; засад та особливостей підготовки, перепідготовки та безперервного професійного розвитку за професіями у сфері охорони здоров’я;

абзац четвертий частини другої статті 27 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» викласти у новій редакції, згідно з якою наукові установи можуть здійснювати підготовку лікарів-спеціалістів у сфері післядипломної освіти згідно з отриманою ліцензією на відповідну освітню діяльність за спеціальностями, що відповідають профілю діяльності наукової установи;

доповнити статтю 4 -2 Кодексу законів про працю України новим абзацом, згідно з яким професійні стандарти на професії у сфері охорони здоров’я затверджуються після погодження з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

Детальніше за посиланням: http://tinyurl.com/5wapfket

14.12.2023 у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України з метою сприяння діяльності Глобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні».

Метою проєкту є забезпечення виконання Україною взятих на себе зобов’язань у частині надання податкових та митних преференцій Глобальному фонду, що дозволить залучити в Україну на тривалий період додаткове джерело фінансування – кошти Глобального фонду, а в перспективі – розвитку в Україні гнучких і сталих систем охорони здоров’я, враховуючи обмеження бюджетного фінансування в Україні. Прийняття законопроєкту сприятиме поглибленню міжнародної співпраці між Україною та Глобальним фондом, вдосконаленню її нормативно-правової бази, подальшому розвитку інноваційних підходів у сфері громадського здоров’я, а також сприяння реалізації національних стратегій у цій сфері, які є базовим пріоритетом у пакеті реформ Уряду України і які без підтримки Глобального фонду буде неможливо реалізувати як під час війни, так і при подоланні її наслідків.

Пропонується внести зміни до п. 26 Розділу XX «Перехідні положення. Підрозділ 2. Особливості справляння податку на додану вартість» Податкового Кодексу України, що передбачають звільнення від оподаткування, зокрема, податку на додану вартість (ПДВ) деяких підакцизних товарів, що дозволяють досягти ефективній реалізації та виконанню програм Глобального фонду.

Шляхом внесення змін до Закону України «Про виконання програм Глобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні» визнається правосуб'єктність Глобального фонду на території України.

Детальніше за посиланням: http://tinyurl.com/3nttan3d

14.12.2023 у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про організацію належного рівня медичного забезпечення Збройних Сил України».

Проєкт Закону розроблено з метою закріплення повноважень Міністерства оборони України затверджувати для сил безпеки і сил оборони протоколи та стандарти надання домедичної та медичної допомоги на догоспітальному рівні на основі (з числа) стандартів НАТО та/або стандартів, затверджених окремими державами–членами НАТО, визначати порядок додержання зазначених стандартів (рекомендацій) та здійснювати нагляд за їх додержанням. А також затверджувати за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, мінімальні вимоги та/або стандарти якості до спеціалізованих медичних виробів, а також їх перелік, що застосовуються силами безпеки і силами оборони в тактичних умовах (під час ведення бойових дій).

Законопроєктом передбачено внесення змін до статті 10 Закону України «Про оборону України», та статті 14-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» якими передбачається надання Міністерству оборони України повноважень щодо затвердження для сил безпеки і сил оборони клінічних протоколів, табелів матеріально-технічного оснащення, стандартів надання домедичної та медичної допомоги на догоспітальному рівні під час ведення бойових дій та підготовки сил безпеки і сил оборони за призначенням (у тактичних умовах) на основі (з числа) стандартів НАТО та/або стандартів, затверджених окремими державами–членами НАТО.

Також передбачається надання Міністерству оборони України права визначення порядку дотримання зазначених стандартів (рекомендацій) та здійснення нагляду за їх додержанням.

Детальніше за посиланням: http://tinyurl.com/5n76btmd

14.12.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до обсягів коштів, що спрямовані на утримання, збереження та розвиток наукових об’єктів, що становлять національне надбання, на 2023 рік» № 2128.

Внесено зміни до обсягів коштів, що спрямовані на утримання, збереження та розвиток наукових об’єктів, що становлять національне надбання, на 2023 рік, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 30 жовтня 2023 року № 1876 «Про затвердження обсягів коштів, що спрямовані на утримання, збереження та розвиток наукових об’єктів, що становлять національне надбання, на 2023 рік», виклавши їх у новій редакції.

Детальніше за посиланням: http://tinyurl.com/yw3a74mk

15.12.2023 Об’єднана палата Конституційного господарського суду у складі Верховного Суду зробила висновок щодо обов’язку комунального закладу охорони здоров’я з відшкодування вартості медичних послуг, фактично наданих приватним медичним закладом за направленням іншого комунального закладу охорони здоров’я.

Обов’язок з відшкодування вартості фактично наданих медичним закладом приватної форми власності послуг з гемодіалізу чітко визначеної категорії пацієнтів за направленням комунального закладу охорони здоров’я в рамках виконання цільових державних чи регіональних програм, але поза межами процедур закупівлі, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», може покладатися на інші комунальні заклади охорони здоров’я на підставі законодавства України у сфері охорони здоров’я, а також безпосередньо на підставі державних цільових обласної та районної програм надання медичної допомоги хворим.

Про це йдеться в постанові ОП КГС ВС у справі за позовом ТОВ (приватний заклад охорони здоров’я) до двох комунальних закладів охорони здоров’я про стягнення заборгованості за надані медичні послуги гемодіалізу.

Детальніше за посиланням: http://tinyurl.com/3uxk4vce

Підготувала Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри