Правові новини у сфері медичного права (09.10.2023-13.10.2023)
Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права
Сенюта Ірина
18.10.2023

Новини у сфері медичного права від Ірини Сенюти, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права

13.10.2023 у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» № 10147.

Проект Закону України “Про безпеку та здоров’я працівників на роботі” (далі – проект акта) розроблено з метою формування нової національної системи запобігання професійним ризикам шляхом впровадження на законодавчому рівні ризикоорієнтованого підходу у сфері організації безпеки та здоров’я працівників та імплементації положень Директиви Ради 89/391/ЄЕС від 12.06.1989 про запровадження заходів, покликаних заохочувати до покращення безпеки та охорони здоров'я працівників на роботі (далі – Директива Ради 89/391/ЄЕС).

Проектом акта пропонується запровадити нову національну систему запобігання виробничим ризикам, засновану на принципах оцінювання, контролю ризиків та управління ними, які є базовими для побудови подібних систем у розвинених країнах Європи та світу.

Послідовна ієрархія цих принципів визначена Директивою Ради № 89/391/ЄЕС та передбачає:

  • запобігання ризикам;
  • оцінювання ризиків, яких не можна уникнути;
  • усунення джерел ризиків;
  • адаптація умов праці до працівника, особливо під час облаштування робочих місць, вибору виробничого обладнання, методів роботи;
  • адаптація до технічного прогресу;
  • заміна устаткування підвищеної небезпеки на безпечне або менш небезпечне;
  • розроблення узгодженої загальної політики запобігання виробничим ризикам, що охоплює техніку, організацію праці, умови праці, соціальні відносини та вплив чинників, пов’язаних з виробничим середовищем;
  • надання заходам колективного захисту пріоритету перед заходами індивідуального захисту, що використовуються працівником;
  • належне навчання та інструктаж працівників.

Тож на противагу існуючій системі, запропоновані проектом акта підходи передбачають організацію системи безпеки і здоров’я працівників за “проактивним” принципом запобіжних дій.

Зміна принципів побудови системи передбачає, в тому числі, і зміну об’єкту впливу державної політики: з нинішніх “безпека праці” або “охорона праці” – на європейський “безпека працівника”. Ключовим завданням політики має стати не встановлення вимог до процесу організації безпеки, але до результативності цього процесу – досягнення повного усунення або мінімізації ризиків для життя і здоров’я працівника.

Проектом акта передбачається запровадження за європейським прикладом системи мінімальних вимог щодо безпеки та здоров’я працівників, та регулярне здійснення роботодавцем оцінювання ризиків, які можуть виникнути на конкретному робочому місці, розробки і впровадження заходів щодо їх мінімізації або усунення.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/BvIC4a

10.10.2023 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 13 Порядку здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту для здобувачів ступеня вищої освіти магістр за спеціальностями галузі знань “22 Охорона здоров’я”» № 1065.

Кабінет Міністрів України вніс до пункту 13 Порядку здійснення єдиного державного кваліфікаційного іспиту для здобувачів ступеня вищої освіти магістр за спеціальностями галузі знань “22 Охорона здоров’я”, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 р. № 334 (Офіційний вісник України, 2018 р., № 40, ст. 1402).

Детальніше за посиланням: https://is.gd/BmZN5J

11.10.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до Переліку референтних центрів з питань рідкісних (орфанних) захворювань» № 1772.

Міністерство охорони здоров’я України внесло зміни до Переліку, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 30 березня 2023 року № 598 «Про затвердження Переліку референтних центрів з питань рідкісних (орфанних) захворювань», виклавши його в новій редакції.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/l9gNiJ

10.10.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження змін до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я»» №1769.

Міністерство охорони здоров’я України затвердило зміни до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я», затвердженого та впровадженого в дію наказом Міністерства охорони здоров’я України від 29 березня 2002 року № 117.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/vZe8Av

10.10.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про введення в дослідну експлуатацію інформаційно-аналітичної системи «Менеджмент послуг в сфері протидії соціально небезпечним захворюванням»» №1768.

Міністерство охорони здоров’я України зобов’язало Державну установу «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» забезпечити введення в дослідну експлуатацію інформаційно-аналітичної системи «Менеджмент послуг в сфері протидії соціально небезпечним захворюванням».

Детальніше за посиланням: https://is.gd/49fFh7

09.10.2023 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Стандарту медичної допомоги «Опіки»» №1767.

На виконання ст. 14-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», затверджено Стандарт медичної допомоги «Опіки».

Детальніше за посиланням: https://is.gd/j1Drjg

10.10.2023 на громадське обговорення винесено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження стандарту медичної допомоги «Гострий мієлоїдний лейкоз»».

Міністерство охорони здоров’я України розробило та оприлюднило для громадського обговорення проєкту наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Стандарту медичної допомоги «Гострий мієлоїдний лейкоз».

Проєкт акта розроблено з метою удосконалення надання медичної допомоги в Україні.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/GcgaG6

10.10.2023 на громадське обговорення винесено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження стандарту медичної допомоги «Переломи середньої зони обличчя (верхньої щелепи, вилицевого та назо-етмоїдального комплексу, орбіти)»

Міністерство охорони здоров’я України розробило та оприлюднило для громадського обговорення проєкту наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Стандарту медичної допомоги «Переломи середньої зони обличчя (верхньої щелепи, вилицевого та назо-етмоїдального комплексу, орбіти)».

Проєкт акта розроблено з метою удосконалення надання медичної допомоги в Україні.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/iJL7nI

11.10.2023 на громадське обговорення винесено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Переліку хронічних захворювань, при яких особи потребують поліпшення житлових умов та Порядку видачі висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про наявність у особи хронічного захворювання, при якому вона потребує поліпшення житлових умов».

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Переліку хронічних захворювань, при яких особи потребують поліпшення житлових умов та Порядку видачі висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про наявність у особи хронічного захворювання, при якому вона потребує поліпшення житлових умов» розроблено з метою покращення якості життя осіб, які хворіють на певні хронічні захворювання.

Проєктом наказу пропонується затвердити перелік хронічних захворювань, при яких особи потребують поліпшення житлових умов, а також порядок видачі висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про наявність у особи хронічного захворювання, при якому вона потребує поліпшення житлових умов.

Детальніше за посиланням: https://is.gd/pAt7zG