Правові новини у сфері медичного права (01.04.2024-05.04.2024)
Ірина Сенюта, доктор юридичних наук, професор, адвокат, керуючий партнер Адвокатського об’єднання «MedLex», голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, завідувач кафедри медичного права
Сенюта Ірина
10.04.2024

02.04.2024 у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону Украни «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення вивчення основ домедичної допомоги»

Основним завданням даного законопроекту є забезпечення перегляду та актуалізації освітніх програм для учасників освітнього процесу щодо надання домедичної допомоги в умовах надзвичайних ситуацій та бойових дій.

На сьогодні вивчення питань надання домедичної допомоги у закладах загальної середньої освіти у змісті обов’язкових навчальних предметів «Захист України», «Основи здоров’я», «Здоров’я, безпека та добробут» на нашу думку не є достатнім та має бути виокремлено в окремий обов’язковий навчальний предмет «Домедична допомога», враховуючи запроваджений в країні воєнний стан та довготривалі бойові дії.

Проектом передбачається внесення змін до законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», до яких пропонується внести норми щодо відображання у стандартах освіти обов’язковості набуття учнями 9-11 класів закладів загальної середньої освіти знань з основ домедичної допомоги.

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/49ajhw7e

02.04.2024 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах охорони здоров’я» № 374

Порядок та умови визначають механізм надання і використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах охорони здоров’я (далі — субвенція).

Субвенція спрямовується виключно на реалізацію проектів, пов’язаних із новим будівництвом, реконструкцією та капітальним ремонтом захисних споруд цивільного захисту та споруд подвійного призначення у закладах охорони здоров’я комунальної форми власності (далі — проекти), відповідно до Порядку створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту, виключення таких споруд із фонду та ведення його обліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 р. № 138 «Деякі питання використання захисних споруд цивільного захисту».

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/fh4r5228

02.04.2024 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення закладів охорони здоров’я алотрансплантатами шкіри» № 373

Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення закладів охорони здоров’я алотрансплантатами шкіри за бюджетною програмою «Організація і регулювання діяльності установ та окремі заходи у системі охорони здоров’я» (далі — бюджетні кошти).

Бюджетні кошти спрямовуються на закупівлю алотрансплантатів шкіри для закладів охорони здоров’я, які використовують їх для надання медичної допомоги за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення або за рахунок коштів інших програм державного бюджету.

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/4uskydhp

02.04.2024 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2021 р. № 1268» № 370

Кабінет Міністрів України затвердив зміни у Порядок організації надання реабілітаційної допомоги у сфері охорони здоров’я, зокрема:

Пункт 7 виклав в новій редакції: «Реабілітаційна допомога може надаватися із застосуванням телереабілітації шляхом телеконсультування (телевідеоконсультування) разом з обстеженням, телереабілітаційних зборів мультидисциплінарної реабілітаційної команди, телеметрії, моніторингу показників здоров’я людини, контролю виконання індивідуального реабілітаційного плану чи дотримання рекомендацій фахівців з реабілітації та освіти пацієнта, дистанційної супервізії та в інших формах, що не суперечать законодавству (у разі технічної можливості)».

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/yc6zcwcc

02.04.2024 прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 29 червня 2021 р. № 677» № 372

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 29 червня 2021 р. № 677 «Деякі питання формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби».

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/4ab8w37b

02.04.2024 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Зміни до Плану діяльності Міністерства охорони здоров’я України з підготовки проєктів регуляторних актів на 2024 рік» № 559

План діяльності МОЗ України доповнено, а саме розділ «Проєкти постанов Кабінету Міністрів України», новими позиціями, зокрема: щодо необхідності прийняття постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26 травня 2005 р. № 376».

З метою встановлення строку дії реєстраційних посвідчень, зокрема тих, що діяли до 01 квітня 2023 року, на лікарські засоби, які закуповуються особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я, а також підлягають закупівлі за результатами закупівельної процедури, проведеної спеціалізованою організацією, яка здійснює закупівлі, на виконання угоди щодо закупівлі між МОЗ та відповідною спеціалізованою організацією, яка здійснює закупівлі, унеможливлення державної реєстрації і перереєстрації лікарських засобів, виробництво яких хоча б частково здійснювалось на території Російської Федерації або Республіки Білорусь, в тому числі розробка та/або клінічні випробування (за умови, якщо вони розпочаті після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну), а також викладення Порядку державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 травня 2005 р. № 376, в удосконаленому структурованому форматі.

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/yc3z7xwd

02.04.2024 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Зміни до Плану діяльності Міністерства охорони здоров’я України з підготовки проєктів регуляторних актів на 2024 рік» № 558

План діяльності МОЗ України доповнено, а саме розділ «Проєкти наказів Міністерства охорони здоров’я України», новими позиціями, зокрема: щодо необхідності прийняття наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Зміни до Порядку проведення підтвердження відповідності умов виробництва лікарських засобів вимогам належної виробничої практики».

З метою врегулювання питання подовження строку дії Висновку щодо підтвердження відповідності умов виробництва лікарських засобів вимогам належної виробничої практики.

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/srxw4nd6

03.04.2024 на громадське обговорення винесено проєкт розпорядження «Про схвалення Стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню в Україні на 2024-2026 роки»

Проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню на 2024 - 2026 роки» (далі - проєкт акта) розроблений з метою створення та функціонування єдиної системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню в Україні, яка спрямована на подолання туберкульозу та надання якісної медичної допомоги людям, які хворіють на туберкульоз та людям з латентною туберкульозною інфекцією, підвищення якості їх життя, зниження смертності від туберкульозу.

Проєктом акта передбачається схвалення Стратегії сталого розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню на 2024 – 2026 роки.

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/yzdzsy28

03.04.2024 на громадське обговорення винесено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Зміни до Порядку проведення підтвердження відповідності умов виробництва лікарських засобів вимогам належної виробничої практики»

Проєкт наказу «Про затвердження Зміни до Порядку проведення підтвердження відповідності умов виробництва лікарських засобів вимогам належної виробничої практики» (далі – проєкт наказу) розроблено з метою врегулювання питання подовження строку дії Висновку щодо підтвердження відповідності умов виробництва лікарських засобів вимогам належної виробничої практики.

Проєктом наказу пропонується затвердити зміну до Порядку проведення підтвердження відповідності умов виробництва лікарських засобів вимогам належної виробничої практики, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 27 грудня 2012 року № 1130, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 21 січня 2013 року за № 133/22665 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 09 червня 2020 року № 1346).

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/mrt44dk5

04.04.2024 прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Зміни до Плану діяльності Міністерства охорони здоров’я України з підготовки проєктів регуляторних актів на 2024 рік» № 574

План діяльності МОЗ України доповнено, а саме розділ «Проєкти постанов Кабінету Міністрів України», новими позиціями, зокрема: щодо необхідності прийняття постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення зміни до пункту 37 Порядку провадження діяльності, пов'язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, та контролю за їх обігом».

Метою прийняття даного документу є удосконалення правового регулювання при здійсненні діяльності з культивування рослин роду коноплі для промислових цілей.

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/ye28azfj

05.04.2024 на громадське обговорення винесено проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року та затвердження операційного плану її реалізації у 2024-2026 роках»

Проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року та затвердження операційного плану її реалізації у 2024-2026 роках» (далі – проєкт розпорядження) розроблено Міністерством охорони здоров’я України з метою сприяння здоров’ю та добробуту громадян шляхом забезпечення справедливого доступу до якісних медичних послуг, побудови стійкої системи охорони здоров’я та забезпечення участі суспільства у її діяльності.

Стратегія розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року (далі – Стратегія) спрямована на визначення ключових проблем здоров’я населення України та формування рішень, що дозволять створити сприятливі та стійкі умови для вирішення проблем, забезпечити розвиток системи охорони здоров’я та доступ до якісних медичних послуг.

Проєктом розпорядження пропонується схвалити Стратегію розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року та затвердити операційний план її реалізації у 2024-2026 роках.

Проєктом Стратегії та операційним планом з її реалізації визначено ключові проблеми здоров’я населення України та сформовано рішення і заходи, спрямовані на створення сприятливих умов для їх вирішення, розвиток системи охорони здоров’я, кадрового потенціалу та забезпечення доступу до якісних медичних послуг.

📌 Детальніше за посиланням:

https://tinyurl.com/muzckh55