Посібник: «Адвокатський запит: методичні рекомендації для адвокатів»
Ірина Сенюта, д.юрид.н., професор, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, керівник Центру медичного права ВША НААУ та Христина Терешко, к.юрид.н., доцент, заступник голови Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики РАЛО
Сенюта Ірина
12.06.2023

Шановні колеги, презентуємо посібник: «Адвокатський запит: методичні рекомендації для адвокатів», який підготували д.юрид.н., професор, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, керівник Центру медичного права ВША НААУ Ірина Сенюта та к.юрид.н., доцент, заступник голови Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики РАЛО Христина Терешко.

Адвокатський запит — важливий інструмент повсякденної адвокатської діяльності, вправне володіння яким стане запорукою ефективного надання правової допомоги клієнтові. Численні виклики на практиці, породжені саме некоректним використання цього засобу при наданні правової допомоги.

Задум цих методичних рекомендацій був спрямований на викристалізацію системи правових координат в межах якої має діяти адвокат, аби адвокатський запит відповідав вимогам Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», рішенням Ради адвокатів України. Нагадаємо, що, відповідно до ч. 1 ст. 57 Закону № 5076-VI, рішення з’їзду адвокатів України та Ради адвокатів України є обов’язковими до виконання всіма адвокатами. І, звісно, аби адвокат був упевнений, що його правничий інструмент належний, і в разі порушення його прав, міг отримати дієвий захист.

У методичних рекомендаціях розкриті положення, які необхідно враховувати як при написанні адвокатського запиту, так і при формуванні додатків до нього. Особливий акцент здійснено на адвокатських запитах, пов’язаних з отриманням конфіденційної інформації, адже особливо в таких можна легко переступити демаркаційну лінію і порушити права людини.

Також привернуто увагу до особливостей доступу адвокатів до публічної інформації. У посібнику містяться рекомендації та авторські приклади, які спрямовані на оптимізацію роботи з написання адвокатами запитів.

Для зручності читачів сформовано додатки, які містять тексти рішень РАУ, а також QR коди до рішень РАУ, судових рішень, рішень кваліфікаційно-дисциплінарних органів. Варто врахувати, що адвокатський запит, який не відповідає вимогам Закону № 5076- VI, рішенням РАУ, може призвести до притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності.

Віримо, що цей юридичний путівник для адвоката буде корисним для провадження адвокатської практики та належного захисту інтересів клієнтів, а також сприятиме дотриманню прав людини.

Методичні рекомендації можуть бути корисними для широкого кола професійних спільнот, юридичних осіб публічного і приватного права, зокрема з метою з’ясування можливості/неможливості надання відповіді на адвокатський запит.

Методичні рекомендації доступні для ознайомлення та завантаження за посиланням: http://surl.li/hxyhk