Поняття та загальна характеристика адвокатського запиту
Ірина Сенюта, д.юрид.н., професор, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, керівник Центру медичного права ВША НААУ та Христина Терешко, к.юрид.н., доцент, заступник голови Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики РАЛО
Сенюта Ірина
13.06.2023

Проблематика адвокатських запитів, зокрема щодо правильності їх оформлення, отримання відповідей на них, залишається актуальною та нерідко є предметом судових спорів. Така ситуація зумовлена насамперед різним праворозумінням суб’єктів правозастосування і правореалізації при тлумаченні норм права.

Правові засади діяльності адвокатури та здійснення адвокатської діяльності в Україні регулюються Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» № 5076-VI від 05.07.2012 (далі – Закон № 5076-VI). Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 1 Закону № 5076-VI, адвокат — це фізична особа, яка здійснює адвокатську діяльність на підставах та в порядку, що передбачені цим Законом.

У рішенні Рада адвокатів України від 30.08.2014 № 1222 зазначено: «Таким чином, подання адвокатом адвокатського запиту є професійним правом адвоката, у зв’язку із наданням правової допомоги на підставі договору про надання правової допомоги».

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 20 Закону № 5076-VI, під час здійснення адвокатської діяльності адвокат має право вчиняти будь-які дії, не заборонені законом, правилами адвокатської етики та договором про надання правової допомоги, необхідні для належного виконання договору про надання правової допомоги, зокрема, звертатися з адвокатськими запитами, у тому числі щодо отримання копій документів, до:

1) органів державної влади, їх посадових і службових осіб;

2) органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб;

3) підприємств, установ, організацій, громадських об`єднань;

4) фізичних осіб (за згодою таких фізичних осіб).

Згідно з абз. 1 ч. 1 ст. 24 Закону № 5076-VI, адвокатський запит — письмове звернення адвоката до органу державної влади, органу місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та підпорядкування, громадських об’єднань про надання інформації, копій документів, необхідних адвокату для надання правової допомоги клієнту.

При підготовці адвокатського запиту адвокат керується ст. ст. 20, 24 Закону № 5076-VI. При системному способі тлумачення норм, з метою отримання знань про зміст і суть норми права з позиції її внутрішньої будови, взаємозв’язку між елементами норми права та норми права з іншими правовими нормами, що забезпечує узгодженість правових норм між собою, доходимо висновку, що саме ч. 1 ст. 24 Закону № 5076-VI є спеціальною щодо адвокатських запитів, порівняно з нормою п. 7 ч. 1 ст. 20 Закону № 5076-VI, в якій гарантовано професійні права адвокатів.

Правильно оформлений запит пришвидшує отримання запитуваного та є ознакою професійності правової допомоги, яка надається адвокатом. Водночас неналежне оформлення адвокатського запиту дає законну можливість відмовити адвокату в наданні інформації чи копій документів, а також може слугувати підставою для притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності.

Аналіз законодавчої конструкції «адвокатський запит» дає підстави дійти висновку щодо таких його ознак:

1) письмова форма;

2) адресат – адвокат;

3) суб’єкт, що є одержувачем:

а) орган державної влади;

б) орган місцевого самоврядування;

в) посадові та службові особи органів влади;

г) підприємства, установи й організації незалежно від форми власності та підпорядкування;

ґ) громадські об’єднання;

д) фізична особа (за наявності її згоди).

4) предмет запиту: а) інформація; б) копії документів.

5) мета запиту: необхідність надання правової допомоги клієнту.

Звертаємо увагу на Рішення Ради адвокатів України «Про затвердження роз’яснення щодо вимог до адвокатських запитів» від 03.07.2021 № 533, в якому зазначено: «Вимоги до подання адвокатського запиту є однаковими для всіх адвокатів, незалежно від організаційних форм, в яких вони здійснюють адвокатську діяльність – індивідуально, або в організаційно-правових формах адвокатського бюро чи адвокатського об’єднання. Адвокат вправі направити адвокатський запит не для задоволення особистих інтересів, а лише в межах виконання договору з клієнтом з метою надання останньому правової допомоги».

У Рішенні Ради адвокатів України «Щодо заходів реагування на факт порушення прав адвоката та гарантій адвокатської діяльності» від 07.03.2023 № 18 зазначено: «Рада адвокатів України доходить до висновку про те, що адвокатський запит у всіх випадках за своїм законодавчо визначеним призначенням, як гарантований інструмент адвокатської діяльності, використовується задля формування та/або реалізації правової позиції адвоката в інтересах клієнта. Тобто, адвокатський запит завжди направлений (має бути направлений) на досягнення цілей адвокатської діяльності, яка у даному контексті полягає в забезпечені у правовий спосіб максимально вигідної правової позиції клієнта».

Важливо підкреслити, що Радою адвокатів України затверджено роз’яснення щодо гарантованості права на запит адвоката, зокрема резюмовано: «Таким чином, запит адвоката є гарантованим та захищеним законом інструментом адвокатської діяльності, що використовується задля формування та/або реалізації правової позиції адвоката в інтересах клієнта. Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та Кодексом України про адміністративні правопорушення визначено особливий порядок охорони права адвоката на отримання інформації (її носіїв) через адвокатський запит: встановлення обов’язку надання відповіді на адвокатський запит та встановлення відповідальності за невиконання цього обов’язку. Порушення визначеної законодавством України моделі здійснення адвокатської діяльності з використанням гарантованих прав та правомочностей адвоката є неприпустимим».

Джерело: «Адвокатський запит: методичні рекомендації для адвокатів», підготовлені д.юрид.н., професор, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, керівник Центру медичного права ВША НААУ Іриною Сенютою та к.юрид.н., доцент, заступник голови Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики РАЛО Христиною Терешко.

Посібник доступний за посиланням: https://cutt.ly/wwwHpqjn