Ірина Сенюта поділилася досвідом із студентами НаУКМА
Гарний адвокат – той адвокат, який поєднує в собі людяність та професійність
Сенюта Ірина
16.05.2023

Гарний адвокат – той адвокат, який поєднує в собі людяність та професійність: Ірина Сенюта поділилася досвідом із студентами НаУКМА

У Вищій школі адвокатури відбулася зустріч студентів 4 курсу факультету правничих наук НаУКМА з Іриною Сенютою, першою в Україні професоркою з медичного права, керівницею Центру медичного права ВША НААУ, головою Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ.

Ірина Сенюта ознайомила студентів з діяльністю Центру медичного права, акцентувала увагу студентів на доцільності вибору професії адвоката, спеціалізації та поділилась власним досвідом адвокатської практики і викладацької діяльності у сфері медичного права.

В обговоренні учасники зустрічі торкнулися особистісно-професійного інтересу правових знань у сфері охорони здоров’я з підходу «кожен з нас – потенційний пацієнт», та відповідних знань щодо реалізації прав та способів ефективного захисту від порушень.

З цікавістю студенти НаУКМА Ольга Стеценко, Вікторія Обиход та Сергій Некрасов дізналися важливі аспекти:

- роботи юриста з персональним даними та потреби адвоката інформувати Уповноваженого ВРУ з прав людини про обробку персональних даних;

- як правильно оформити адвокатський запит при витребуванні інформації з обмеженим доступом;

- свідоцького імунітету як принципу дотримання прав людини;

- законодавчих гарантій збереження лікарської таємниці та випадків, у яких особи можуть бути звільнені від обов’язку зберігати професійну таємницю;

- судових експертиз, що проводяться у спорах медичного характеру

Окрім адвокатської діяльності, Ірина Сенюта продемонструвала студентам нагальну необхідність знань з медичного права юристами інших спеціальностей, зокрема, суддями, прокурорами, представниками органу досудового розслідування.

Сергій Некрасов переконаний, що зустріч з Іриною Сенютою привнесла новизну у його знання, спричинила низку роздумів над здавалося б звичними питаннями повсякденного життя. Виконуючи практичне завдання студент заглибився у детальний аналіз питання, чи повинен лікар пацієнта, який помер, зберігати лікарську таємницю, та дізнався в яких випадках членам сім’ї або уповноваженим ними фізичним особам, надається право ознайомитись із висновками лікарів та експертів. Також, відповідаючи на запитання, чи варто адвокату братись за будь-яку справу, Сергій зауважив, що краще зосередитись на одній галузі і бути гарним спеціалістом, досконало розбиратись у всіх питаннях в обраній правовій сфері, ніж намагатись охопити все і робити це з ризиком втрати якості і професійного рівня.

Ольга Стеценко через призму практичного завдання у формі есе змогла дослідити більш детально сферу медичного права, надаючи відповідь на питання: «Воєнні» медичні злочини: чи потрібно окремо документувати? У системному дослідженні норм міжнародного гуманітарного права Ольга дійшла висновку, що «медичні» злочини можуть бути кваліфіковані як «воєнні» злочини та повинні бути задокументовані задля надання належної оцінки діям/бездіяльності медичних працівників і притягнення до відповідальності винних у вчиненні такого злочину осіб. Окремо студентка відзначила високий рівень професійної майстерності пані Ірини та її вміння зацікавити темою, чітко та доступно висвітлити різні нюанси у галузі медичного права та пов’язаній з ним правозахисній діяльності.

Вікторія Обиход у ході зустрічі отримала розуміння, що медичне право завжди буде актуальним та є у певній мірі недооціненим майбутніми юристами. Шукаючи відповідь на питання «Чи потребує законодавство України про охорону здоров’я змін на предмет закріплення можливості надання згоди особою, що визнана недієздатною, на медичне втручання, а не її законного представника?», студентка зауважила, що визнана судом недієздатна особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, саме тому за неї такі рішення приймають її законні представники. Питання законодавчих змін є дискусійним, попри те варто враховувати, що не знання чи не усвідомлення особою повної інформації про свій стан здоров’я в аспекті самостійної згоди на медичне втручання може спричинити тяжкі наслідки для життя та здоров’я такої особи під час медичного втручання або після такого.

«Гарний адвокат – той адвокат, який поєднує в собі людяність та професійність» - відзначила у завершення зустрічі Ірина Сенюта та побажала студентам зробити правильний вибір професії, досягти вагомих результатів в професійній діяльності та зробити своє ім’я впізнаваним.

Детальніше про практику: https://cutt.ly/M6gPQ88

Долучитись до групи Центру медичного права ВША НААУ у Facebook: https://bit.ly/3AEJ6zU