Додатки до адвокатського запиту. Свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю
Ірина Сенюта, д.юрид.н., професор, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, керівник Центру медичного права ВША НААУ та Христина Терешко, к.юрид.н., доцент, заступник голови Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики РАЛО
Сенюта Ірина
28.06.2023

Відповідно до речення 1 абз. 2 ч.1 ст. 24 Закону № 5076-VI, до адвокатського запиту додаються посвідчені адвокатом копії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, ордера або доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги. Тобто копія свідоцтва про право заняття адвокатською діяльністю є одним із двох обов’язкових документів, долучення яких є імперативним для законності запиту.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 20 Закону України № 5076-VI, під час здійснення адвокатської діяльності адвокат має право посвідчувати копії документів у справах, які він веде, крім випадків, якщо законом установлено інший обов’язковий спосіб посвідчення копій документів.

За загальним правилом посвідчення копій документів здійснюється відповідно до Національного стандарту України ДСТУ 4163:2020 «Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів», затвердженого наказом ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» «Про прийняття та скасування національних стандартів» від 01.07.2020 №144 (надалі

– Стандарт). Втім, питання необхідності застосування та зазначення адвокатами усіх реквізитів, передбачених п. 5.26 Стандарту, розглядалось Радою адвокатів України, а саме у Рішенні Ради адвокатів України від 04.08.2017 № 162 «Про розгляд звернення Керівника Державного управління справами Куцика І.М. щодо посвідчення та подання адвокатом копії ордера на надання правової допомоги».

Рекомендації:

Хоча рішення РАУ № 162 стосується посвідчення копії ордера, проте за аналогією посвідчуємо і копії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю. Керуючись Рішенням Ради адвокатів України від 04.08.2017 № 162 «Про розгляд звернення Керівника Державного управління справами Куцика І.М. щодо засвідчення та подання адвокатом копії ордера на надання правової допомоги», для належного посвідчення копії свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю потрібно на його копії зробити відмітку «Згідно з оригіналом», проставити особистий підпис адвоката (вважаємо, що навіть, якщо адвокат працює в адвокатському об’єднанні/бюро, то копію свідоцтва посвідчує саме адвокат, а не керівник інституції), його ініціали та прізвище, а також дату засвідчення копії. У разі наявності можна використати кліше та лише вписувати дані.

Джерело: «Адвокатський запит: методичні рекомендації для адвокатів», підготовлені д.юрид.н., професор, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, керівник Центру медичного права ВША НААУ Іриною Сенютою та к.юрид.н., доцент, заступник голови Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики РАЛО Христиною Терешко.

Посібник доступний за посиланням: https://cutt.ly/wwwHpqjn