Додатки до адвокатського запиту. Ордер на надання правничої (правової) допомоги
Ірина Сенюта, д.юрид.н., професор, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, керівник Центру медичного права ВША НААУ та Христина Терешко, к.юрид.н., доцент, заступник голови Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики РАЛО
Сенюта Ірина
04.07.2023

У п. 6. Положення від 12.04.2019 № 41 процес формування ордера зводиться до генерування PDF-форми, яку заповнює адвокат. Відтак, виникає питання, який саме примірник ордера є оригінальним – той, що міститься в електронному форматі, чи друкований примірник у паперовій формі? Також є невизначеним, який примірник ордера слід додавати як копію.

Видається, що перший друкований примірник заповненого ордера із проставленими підписом та датою є оригіналом, який потрібно зберігати у матеріалах справи клієнта. Із нього, своєю чергою, потрібно робити копії, посвідчувати їх і додавати до адвокатського запиту.

При посвідченні копії ордера слід керуватись вимогами, закріпленими в рішенні Ради адвокатів України від 04.08.2017 № 162 «Про розгляд звернення Керівника Державного управління справами Куцика І.М. щодо засвідчення та подання адвокатом копії ордера на надання правової допомоги».

Пам’ятаймо, що відповідно до рішення Ради адвокатів України від 26.06.2019 № 68 «Про затвердження роз’яснення щодо застосування форми (бланку) ордеру на надання правничої (правової) допомоги» зазначено: «Оскільки Положенням не врегульовано питання щодо обов’язковості подання роздрукованого ордеру у кольоровому та/або чорно-білому вигляді, суди, органи, установи та організації, до яких подається такий роздрукований ордер, не мають права відмовляти у прийнятті відповідних документів (в тому числі адвокатських запитів) та/або відмовляти адвокату здійснювати представництво інтересів клієнта у зв'язку з тим, що ордер роздрукований не у кольоровому вигляді».

Джерело: «Адвокатський запит: методичні рекомендації для адвокатів», підготовлені д.юрид.н., професор, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, керівник Центру медичного права ВША НААУ Іриною Сенютою та к.юрид.н., доцент, заступник голови Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики Національної асоціації адвокатів України, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики РАЛО Христиною Терешко.

Посібник доступний за посиланням: https://cutt.ly/wwwHpqjn