Адвокати поглибили й удосконалили знання з медичного права: завершився 5-й набір Курсу
20 липня 2023 року у Вищій школі адвокатури відбулась фінальна зустріч адвокатів - учасників пʼятого набору курсу HELP Ради Європи «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини»
Сенюта Ірина
21.07.2023

20 липня 2023 року у Вищій школі адвокатури відбулась фінальна зустріч адвокатів - учасників пʼятого набору курсу HELP Ради Європи «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини».

Курс реалізується Вищою школою адвокатури НААУ спільно з Комітетом медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ в межах проєкту Ради Європи «Посилення імплементації європейських стандартів прав людини в Україні».

Учасники протягом 4 місяців інтенсивного навчання поглиблювали й удосконалювали знання у сфері медичного права, ознайомлювалися з національним та міжнародним механізмами захисту прав людини у цій сфері та алгоритмами роботи над медичними справами.

З вітальним словом до учасників звернувся директор Вищої школи адвокатури НААУ, Савва Кузьменко, який зауважив на рейтинговості Курсу з-поміж інших освітніх продуктів РЄ та результативне проходження навчання близько 1000 учасників попередніх наборів.

«Курс надає учасникам як глибоке розуміння доктрини та принципів медичного права, так і практичних аспектів правозастосування. Цей курс є цікавим та особливим для Вищої школи адвокатури та всього колективу, оскільки є першим прикладом багатовекторного підходу до навчання серед всіх країн-членів Ради Європи. Не існує більш глибокого та інформативного курсу, ніж курс з біоетики» - зазначив Савва Кузьменко.

Директор ВША НААУ засвідчив повагу авторці національної частини курсу, першій в Україні професорці з медичного права Ірині Сенюті, подякував адвокатам-тренерам з числа членів Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, з якими спільно впроваджено освітню ініціативу, за час докладений у супроводження п’яти груп учасників, а також побажав випускникам курсу визначних здобутків у царині медичного права.

Координаторка Курсу Ірина Сенюта, перша в Україні професорка з медичного права, голова Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ, привітала учасників із успішним закінченням навчання за програмою, які здолали непростий шлях здобуття знань із медичного права, за відгуки та стійкість. Пані Ірини висловила віру в те, що навчання триватиме, а плеяда фахівців з медичного права стрімко зростатиме.

Слова вдячності за спільнодію у розвитку медичного права та імплементацію курсу в порядок денний підвищення кваліфікації адвокатів висловлені координатору програми РЄ HELP від України, директору ВША НААУ Савві Кузьменку, колективу Вищої школи адвокатури НААУ та тренерському складу колег.

У виступах тренерів адвокат Олександр Корнага сфокусував увагу на важливості ретельної підготовки адвокатських запитів про доступ до медичної інформації про клієнта та їх належного аргументування, подякував учасникам за те, що невпинно тримають руку на пульсі, натхненно та творчо опановують нові знання у сфері захисту прав людини в медицині.

Адвокат Зінаїда Чуприна зауважила, що навчання стало викликом як для учасників, так і для тренерів в освоєнні нових інструментів, зауважила на практичності та насиченості курсу.

Адвокат Наталія Маркочева відзначила старанний та наполегливий підхід учасників курсу до опанування та опрацювання матеріалів навчання, прагнення удосконалювати свої практичні вміння та навички.

Христина Терешко побажала учасникам, щоб ті знання, які вони здобули, були корисними в практичній адвокатській діяльності, а курс допоміг сформувати ще більшу когорту прихильників медичного права.

Висловили свої позитивні відгуки щодо курсу безпосередньо учасники, які подякували за можливість долучитися до курсу такого високого рівня, за підібрані цікаві та складні завдання, які потребували ретельного підходу при їх вирішенні.

Родзинкою зустрічі став майстер-клас Ірини Сенюти на тему: «Окремі правничі інструменти для успішного ведення медичних справ». Адвокатська таємниця: чи достатньо дотримуватися цього обов’язку при обробці персональних даних? – одне з центральних питань, відповіді на яке присвятила лектор. Підсумки майстер класу будуть найближчим часом оприлюднені на платформі ВША.

Приєдналася до слів колег Лариса Гретченко, керівник проєктів і програм Вищої школи адвокатури НААУ, тренер двох груп попередніх наборів. Пані Лариса подякувала учасникам, які віднайшли можливість пройти курс та завершити його успішно, висловила слова вдячності тренерам за настанови, приділений час та системність в тренерській співпраці з Вищою школою адвокатури.

Коментарі тренерів Курсу:

• І етап курсу. Тренер курсу РЄ HELP Олександр Корнага: Багатогранність та насиченість перших модулів закладає підвалини успішного проходження Курсу, а найголовніше – якісного та плідного застосування отриманих знань у щоденній практиці адвоката. https://cutt.ly/h44GJa7

• ІІ етап курсу. Тренер курсу Зінаїда Чуприна: Курс програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини», безумовно, є безцінним джерелом знань у царині медичного права, які так потрібні в адвокатській діяльності. https://cutt.ly/x6CMT4P

• ІІІ етап курсу. Тренер Курсу Вікторія Валах: Онлайн курс містить у собі усю необхідну добірку теоретичного, законодавчого та практичного матеріалу з означених питань та спрямований на більш глибше розуміння місця інформації про пацієнта та для пацієнта у медичному праві. https://cutt.ly/U6CM2M1

• ІV етап курсу. Тренер курсу Оксана Міськів: навчальний курс є досить практичним та унікальним, оскільки поєднує в собі не лише теоретичні напрацювання у даній галузі права та національне законодавство, але й включає національну судову практику та практику ЄСПЛ стосовно актуальних проблем медичного права. http://surl.li/httgp

• Підсумки курсу. Тренер Курсу Наталія Маркочева: в умовах імплементації положень права Європейського Союзу у сфері охорони здоров’я та адаптації українського законодавства до права ЄС, цей курс є дуже корисним та актуальним для адвокатів, сферою професійних інтересів яких є медичне право. http://surl.li/ihomu