Додаткові витрати на утримання дитини: поняття, нормативно-правове регулювання, відмінність від аліментів
Ольга Семенюк, адвокат, член Комітету з питань сімейного права НААУ
Семенюк Ольга
14.06.2023

Додаткові витрати на утримання дитини: про поняття, нормативно-правове регулювання, відмінність від аліментів розповіла Ольга Семенюк, адвокат, член Комітету з питань сімейного права НААУ.

Лектор окреслила міжнародно-правові засади захисту прав дитини та положення національного законодавства у фокусі дотримання принципу якнайкращих інтересів дитини.

У частині першій статті 3 Конвенції про права дитини визначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Відповідно до частин першої та другої статті 27 Конвенції про права дитини держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

На національному рівні стаття 8 Закону України «Про охорону дитинства» встановлює, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Згідно статей 51 Конституції України та 180 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати до досягнення нею повноліття.

Звернула увагу лектор на необхідність розмежування аліментів та додаткових витрат на утримання дитини. Аліменти покривають утримання дитини (оплату харчування, одягу, предметів гігієни, шкільного приладдя, спожитих дитиною комунальних послуг, лікування нескладних захворювань та ін.). Додаткові витрати призначаються для розвитку певних її здібностей чи витрат, пов’язаних зі стражданням на тяжку хворобу.

Призначення додаткових витрат пов’язується з настанням особливих обставин. Особливі обставини можуть бути зумовлені, як негативними (хвороба), так і позитивними фактами (схильність дитини до музики, що потребує купівлі музичного інструменту, або до певного виду спорту, що вимагає додаткових матеріальних витрат, або дитина потребує оздоровлення та відпочинку біля моря чи на гірському курорті).

В огляді судової практики Ольга Семенюк відзначила на правових позиціях стосовно визначення особливих обставин, що зумовлюють додаткові витрати на утримання дитини.

Верховний Суд у постанові від 10 січня 2019 року у справі № 369/11745/16 (провадження № 61-34801св18) погодився з висновком апеляційного суду про відмову в задоволенні позову в частині стягнення додаткових витрат, оскільки витрати на відвідування дитиною приватного дитячого садка не викликані особливими обставинами.

У постанові Верховного Суду від 22 травня 2019 року у справі № 201/15248/16 (провадження № 61-4862св18) зазначено, що дитина навчається в приватній школі за бажанням матері, що не є крайньою необхідністю чи особливими обставинами в розумінні положень статті 185 СК України. Також позивачка не довела, що придбання музичного інструменту спрямовано на розвиток здібностей дитини (наприклад, навчання в музичній школі, досягнення в музиці) і не є способом забезпечення дозвілля.

В іншій Постанові ВС від 19 квітня 2023 року, справа № 760/10847/20-ц, пред`являючи позовні вимоги про стягнення з відповідача половину додаткових витрат на утримання дітей, а саме за: регулярне відвідування дітьми басейну, придбання спортивного комплексу для вправ «Жирафчик двосекційний», поїздки з дітьми до моря тощо, позивачка посилалася на те, що зазначені додаткові витрати є тими, до яких діти привикли при проживанні з відповідачем і є для них комфортними, є розумними, обґрунтованими та необхідними для оздоровлення дітей, підтримання їхнього фізичного здоров`я і розвитку їх спортивних здібностей, зокрема, заняття плаванням, яким діти займаються з раннього дитинства. Регулярне відвідування дітьми басейну, придбання спортивного комплексу для вправ «Жирафчик двосекційний», поїздки з дітьми до моря на відпочинок тощо, не є тими додатковими витратами, які викликані особливими обставинами у розумінні статті 185 СК України, а є витратами на утримання дітей, тобто аліментами, які вже стягнуті з відповідача.

Ольга Семенюк зазначила, що до передбаченої статті 185 СК України участі в додаткових витратах на утримання дитини, викликаних особливими обставинами (розвитком її здібностей, хворобою, каліцтвом тощо), можна притягати лише батьків. У цих випадках ідеться про фактично зазнані або передбачувані витрати, тому їх необхідно визначати у твердій грошовій сумі. На цьому наголошено у пункті 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України у від 15 травня 2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів».

Вирішуючи питання щодо розміру коштів, які підлягають стягненню на додаткові витрати, потрібно враховувати, якою мірою кожен із батьків зобов`язаний брати участь у цих витратах з огляду на матеріальне та сімейне становище сторін та інші інтереси й обставини, що мають істотне значення. У разі, коли матеріальне становище батьків не дозволяє забезпечити повну оплату додаткових витрат, вони можуть бути компенсовані лише частково.

Публікація підготовлена за матеріалами круглого столу «Спори про стягнення додаткових витрат на дитину: на що звертати увагу для досягнення позитивного результату?», що відбувся 8 червня 2023 року в Національній асоціації адвокатів України.

Трансляція круглого столу доступна за посиланням: http://surl.li/hutrg

Пов’язані матеріали:

Спори про стягнення додаткових витрат на дитину: на що звертати увагу для досягнення позитивного результату дискутували сімейні адвокати. http://surl.li/hxxvo

Зареєструватися на найближчі заходи Ольги Семенюк:

Нікчемність заповіту. Законодавче врегулювання та практика ВС. http://surl.li/hublu

Встановлення та оспорювання батьківства. Значення молекулярно-генетичної експертизи через призму судової практики. http://surl.li/hzyos