Чи може суд ухвалити рішення, якщо у справі про визнання батьківства батько надіслав суду заяву, що не заперечує своє батьківство?
Відповідь на питання надала Семенюк Ольга, адвокат, членкиня Ради Комітету з сімейного права НААУ
Семенюк Ольга
31.10.2022

Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

Це можна зробити у тих випадках, коли запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу, тобто зі слів матері.
При цьому потрібно звернути увагу на те, що відповідно до вимог ст. 128 Сімейного кодексу, підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Таким чином, особа, яка подає позовну заяву, має не просто ставити питання про встановлення батьківства, а і навести конкретні докази щодо батьківства конкретного чоловіка стосовно дитини.

Навіть якщо чоловік не заперечує батьківство, але в справі немає жодних доказів на підтвердження цього, то рішення про батьківство може бути визнано неаргументованим.

Відповідно до правового висновку, викладеного Верховним Судом у постанові від 19 вересня 2018 року у справі № 761/10732/16-ц, провадження № 61-29614св18, Верховний Суд зазначив про те, що враховуючи обставини справи, чутливість правовідносин, в яких виник спір, встановлення факту кровного споріднення між батьком і дитиною не може вважатись об`єктивним за відсутності висновку судово-медичної (молекулярно- генетичної) експертизи, навіть у випадку визнання позову про визнання батьківства відповідачем.

Водночас не всі справи, де встановлювалося чи встановлюється батьківство, містять висновок експертизи на підтвердження батьківства.

Отже, для успішного розгляду позову про встановлення батьківства, коли батько дитини не заперечує проти батьківства і надсилає таку заяву і якщо немає можливості провести експертизу, треба попіклуватися про надання до суду інших доказів на підтвердження батьківства. Це можуть бути письмові докази, пояснення свідків, фотографії або відеозаписи. Щоб у суду сформувалася чітка позиція, що дитина дійсно походить від конкретного чоловіка.