Затверджено Порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі
Тетяна Рабко, адвокат; регіональна представниця молодіжного комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області; членкиня Ради Комітету з питань електронного судочинства та кіберзбезпеки адвокатської діяльності та членкиня Ради Комітету з питань гендерної політики, що діють у складі НААУ
Рабко Тетяна
31.01.2023

Наказом ДСА від 23.01.2023 № 28 затверджено Порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі. (http://surl.li/eogww)

Зазначений порядок передбачає:

• Надсилання учасникам судового процесу судових повісток, повідомлень і викликів в електронній формі (далі – судові виклики) здійснюється шляхом направлення в месенджері за допомогою програмного додатку або SMS-повідомлення за допомогою автоматизованої системи документообігу суду (далі – АСДС).

• Судовий виклик надсилається учаснику судового процесу за наявності відповідної заяви та технічної можливості.

• Форма заяви надається учаснику судового процесу в суді або самостійно завантажується ним з офіційної сторінки суду, розміщеної на офіційному веб-порталі судової влади України. Така заява підписується власноруч або кваліфікованим електронним підписом учасника судового процесу та подається до суду. Заява не задовольняється за умови встановлення факту наявності в учасника судового процесу зареєстрованої офіційної електронної адреси.

• У разі подальшого розгляду судової справи судом апеляційної чи касаційної інстанцій, судовий виклик надсилається цими судами на зазначений у заяві номер мобільного телефону учасника. У випадку зміни номеру мобільного телефона учасника судового процесу, або за наявності інших обставин, які перешкоджають (перешкоджатимуть) отриманню ним судових викликів, учасник судового процесу повинен невідкладно подати до суду відповідну інформацію.

Таким чином, надсилання судових викликів проводиться виключно за наявності відповідної заяви учасника та технічної можливості, за умови відсутності у учасника зареєстрованої офіційної електронної адреси.

Нагадаємо, що 05 серпня 2022 року Рада судів України прийняла рішення № 26 «Щодо підвищення використання інструментів електронного судочинства у відправленні правосуддя». http://surl.li/eohjv

Зазначеним документом, зокрема, було вирішено розробити та затвердити тимчасовий Порядок надсилання учасникам судового процесу текстів судових повісток, процесуальних документів суду за допомогою месенджерів, які дозволяють отримати інформацію про доставку відповідного повідомлення, процесуального документа, та отримати інформацію про їх прочитання.

Огляд підготувала Тетяна Рабко, адвокат; регіональна представниця молодіжного комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області; членкиня Ради Комітету з питань електронного судочинства та кіберзбезпеки адвокатської діяльності та членкиня Ради Комітету з питань гендерної політики, що діють у складі НААУ.

Цікаві публікації лектора:

Використання інструментів електронного судочинства у відправленні правосуддя: огляд законодавчих змін http://surl.li/eohgp

Надсилання судових викликів через sms-повідомлення. Огляд судової практики http://surl.li/ejquf

На найближчі заходи лектора можна зареєструватись за посиланнями:

Майстер-клас "Електронний суд. З чого почати?" http://surl.li/dprac

Майстер-клас "Електронний суд". Ознайомлення із матеріалами справи та оскарження судових рішень" http://surl.li/eohjk