Яким чином заявляти, що будуть надані документи щодо витрат на адвоката: усним клопотанням чи письмовою заявою (наприклад, в останньому судовому засіданні перед оголошенням рішення)?
Електронне судочинство. Відповіді на питання
Рабко Тетяна
22.09.2022

Наскільки аргументованою і підкріпленою якимись доказами має бути заява про подання доказів протягом 5 днів?

Процесуальний закон не визначає конкретних вимог щодо змісту та форми такої заяви, зокрема не вказує на те, що вона повинна бути зроблена лише у письмовій формі, а також, що така заява має бути зроблена на певній процесуальній стадії. Закон лише встановлює граничний строк звернення із заявою — до закінчення судових дебатів. Подібна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 27.01.2022 у справі № 921/221/21: https://reyestr.court.gov.ua/Review/102828636

Наприклад, у першій заяві по суті спору (позовній заяві чи відзиві на позовну заяву (відзив), в залежності від статусу сторони по справі, можна заявити клопотання про надання доказів щодо розміру судових витрат протягом п’яти днів після ухвалення рішення суду, зазначене не позбавляє сторону права подати відповідні докази до ухвалення рішення по справі.

При цьому, сторона також має можливість під час судових дебатів у справі заявити усне клопотання про те, що докази щодо судових витрат будуть подані протягом п’яти днів після ухвалення рішення суду.

Підготувала Тетяна Рабко, адвокат, регіональний представник молодіжного комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області.