Відтерміновано зміни автоматичного розподілу судових справ
Тетяна Рабко, адвокат, регіональна представниця молодіжного комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Комітету з питань електронного судочинства та кіберзбезпеки адвокатської діяльності та членкиня Ради Комітету з питань гендерної політики, що діють у складі НААУ
Рабко Тетяна
13.03.2023

01.03.2023 на сайті Вищої ради правосуддя з’явилося повідомлення http://surl.li/fggun щодо прийнята рішення відтермінувати набрання чинності нормами розділу IV Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, що було доповнено до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи на підставі рішенням Вищої ради правосуддя від 25.01.2022 № 83/0/15-22.

Набрання чинності норм Положення, які стосуються визначення особливостей автоматизованого розподілу судових справ неодноразово було відстрочено та наразі повинно було відбутися з 1 березня 2023 року.

Із рішенням ВРП від 25.01.2022 № 83/0/15-22 зі змінами відповідно до рішення ВРП від 22 лютого 2022 року № 166/0/15-22 можна ознайомитися за посиланням http://surl.li/fgbhq.

Для можливості здійснення судами авторозподілу справ відповідно до нових вимог, адміністратором Автоматизованої системи діловодства суду (Державним підприємством «Інформаційні судові системи») було забезпечено доопрацювання комп’ютерних програм «Д-3» та КП «ДСС».

Вища рада правосуддя звернулася до голів Касаційних судів у складі Верховного Суду, апеляційних судів та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду із проханням повідомити про готовність судів здійснювати автоматизований розподіл судових справ. Суди повідомили про наявність кадрових та технічних причин, що унеможливлюють здійснення автоматизованого розподілу судових справ з 1 березня 2023 року.

Судами також були надані пропозиції щодо внесення змін до розділу IV Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС. З огляду на це ВРП вирішила відтермінувати набрання чинності вказаними нормами до внесення змін до Положення про ЄСІТС та доопрацювання програмного забезпечення автоматизованої системи документообігу суду.

Підготувала Тетяна Рабко, адвокат; регіональна представниця молодіжного комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області; членкиня Ради Комітету з питань електронного судочинства та кіберзбезпеки адвокатської діяльності та членкиня Ради Комітету з питань гендерної політики, що діють у складі НААУ.

Цікаві публікації лектора:

• Затверджено Порядок надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі http://surl.li/fgbtu

• Алгоритм дій у разі відсутності документів у матеріалах електронної справи http://surl.li/fgbug