Відшкодування витрат на професійну правничу допомогу крізь призму судової практики: Тетяна Рабко
Підсумки вебінару
Рабко Тетяна
24.12.2022

Тетяна Рабко – адвокат, регіональний представник молодіжного комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області, член Ради Комітету з питань електронного судочинства НААУ, провела у Вищій школі адвокатури НААУ вебінар на тему: «Відшкодування витрат на професійну правничу допомогу. Огляд судової практики».

Крізь призму розгляду тематичної судової практики лектором були проаналізовані наступні правові позиції:

  1. Щодо стягнення витрат на правничу допомогу, що будуть сплачені в майбутньому. У Постанові об’єднаної палати Верховного Суду у складі суддів Касаційного господарського суду від 03.10.2019 року по справі № 922/445/19 зазначено, що господарські суди першої та апеляційної інстанцій не звернули уваги на те, що за змістом пункту 1 частини 2 статті 126, частини 8 статті 129 Господарського процесуального кодексу України розмір витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката встановлюється і розподіляється судом згідно з умовами договору про надання правничої допомоги при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, як уже сплаченої, так і тієї, що лише підлягає сплаті (буде сплачена) відповідною стороною або третьою особою. Витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено (пункт 1 частини 2 статті 126 цього Кодексу).
  2. Щодо спростування невідповідності витраченого адвокатом часу наданим послугам. У Постанові Східного апеляційного господарського суду від 13 вересня 2021 року по справі № 905/1603/19 відзначено, що доводи апеляційної скарги про невідповідність витраченого адвокатом часу наданим Відповідачу послугам, розміру гонорару адвоката, непідтверджені доказово, враховуючи, що як вірно зазначено Відповідачем у відзиві на апеляційну скаргу, Скаржником не наведено, яка саме кількість опрацьованих нормативно-правових актів та посилань на норми законодавства є, на його думку, достатньою та скільки саме часу необхідно адвокату при підготовці таких пояснень. Означені твердження Скаржника є суб’єктивними та ґрунтуються виключно на його власному уявленні. До того ж, жодних доказів неспівмірності суми гонорару адвоката за надані послуги, виходячи з критерію складності, Скаржником наведено також не було, окрім посилання на участь адвоката в п’яти «однакових», порівняно з розглядуваною, справах.
  3. Щодо обов’язку учасника справи надсилати копії клопотання про стягнення витрат на правничу допомогу документів іншим учасникам справи. У Постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 30.08.2022 року по справі №640/1037/21 Верховний Суд прийшов до висновку, що суд першої інстанції ухвалив оскаржене додаткове судове рішення щодо відшкодування на користь Позивача судових витрат на професійну правничу допомогу з порушенням процесуального права іншої сторони – Відповідача щодо подання клопотання про зменшення розміру витрат на правничу допомогу та/або доведення їх неспівмірності, окрім того, застосував принцип співмірності без врахування частин шостої, сьомої статті 134 КАС України. Суд апеляційної інстанції наведені обставини залишив поза увагою та вказану помилку не виправив.
  4. Щодо стягнення вартості проїзду адвоката до суду та очікування судового засідання. У Постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 25.05.2021 року по справі № 910/7586/19 відзначено, що беручи на себе обов’язок щодо здійснення представництва інтересів клієнта в суді, адвокат бере на себе відповідальність не лише за якусь одну дію, наприклад написання процесуального документу чи виступ у суді, а бере на себе обов’язок по вчиненню комплексу дій, метою яких є забезпечення реалізації та захисту прав і обов’язків клієнта. Отже, участь у судовому засіданні являє собою не формальну присутність на ньому, а підготовку адвоката до цього засідання, витрачений час на дорогу до судового засідання та у зворотному напрямку, його очікування та безпосередня участь у судовому засіданні.

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://bit.ly/3BJQIRw

Розлогий огляд доступний у тематичному матеріалі від Advokat Post: https://bit.ly/3BXPCS4

Цікаві публікації лектора:

  • «Ознайомлення із записом судового засідання, проведеного в режимі відеоконференції: покроковий алгоритм». https://bit.ly/3OVOHH5
  • «Надсилання судових викликів через sms-повідомлення». https://bit.ly/3ipgpQl
  • «Електронний суд: про актуальні зміни та переваги в умовах воєнного стану». https://bit.ly/3GZz3Zv

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://bit.ly/3gl0otC