Відповіді на питання щодо підсистеми «Електронний суд»
Підготувала Тетяна Рабко, адвокат, учасниця адвокатського об'єднання "ВСЕУКРАЇНСЬКА АДВОКАТСЬКА ДОПОМОГА», регіональна представниця Молодіжного Комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики
Рабко Тетяна
26.07.2023

Чи можна для авторизації у підсистемі «Електронний суд» використовувати Дія.Підпис?

Так, можливо. З 08 лютого 2022 року користувачі Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи отримали можливість авторизації у підсистемі «Електронний суд» за допомогою ID.gov.ua та накладання кваліфікованого електронного підпису (КЕП) з "Дія підпис".

Алгоритм авторизації у підсистемі «Електронний суд» за допомогою Дія. Підпис:

• на сторінці https://cabinet.court.gov.ua/login необхідно обрати авторизуватись з IDGOVUA та увійти за допомогою Дія.Підпис;

• відсканувати QR-код, що з’явиться на моніторі комп’ютеру сканером у застосунку Дія;

• необхідно підтвердити у застосунку Дія запит на авторизацію через Дія.Підпис та ввести код від підпису;

• перевірте дані на моніторі комп’ютеру, що відобразились та надайте згоду на поширення персональних даних;

• натискайте кнопку продовжити та ви перейдете до Вашого електронного кабінету у підсистемі «Електронний суд».

Чи потрібно надсилати клопотання про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, крім суду, іншій стороні по справі?

Так, потрібно. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. (ч. 2 ст. 197 ГПК України, ч. 2 ст. 212 ЦПК України, ч. 2 ст. 195 КАС України)

При цьому, слід звернути увагу, що процесуальне законодавство не містить приписів, які унеможливлювали б звернення до суду з єдиним (одним) клопотанням (заявою) щодо участі у всіх судових засіданнях по справі в режимі відеоконференції або передбачали звернення виключно з окремим клопотанням (заявою) щодо кожного судового засідання. Детальніше в публікації: Проведення судового засідання в режимі відеоконференцзв'язку через призму судової практики http://surl.li/guvhp

Як зафіксувати, що суд не вийшов у відеоконференцію для проведення судового засідання чи запізнився?

У підсистемі Відеоконференцзв'язку необхідно перейти у розділ Мої конференції.

У зазначеному розділі Мої конференції зберігається історія усіх судових конференцій щодо дати та точного часу початку відеоконференції, номера справи, назви суду, точного часу завершення відеоконференції.

За допомогою пошукового меню по даті чи номеру справи можливо виконати пошук конференції на яку Ви отримували запрошення.

По результатам пошуку необхідної конференції можливо зробити скріншот цієї сторінки та підтвердити факт відсутності запрошення вас для участі у відеоконференції або запрошення у інший час.

Зазначений скріншот можна використати для направлення запиту до суду з приводу надання інформації щодо перевірки факту запрошення учасника справи для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції або подальшому оскарженні судового рішення.

Чи треба завіряти додатки (документи -докази) підписом чи вони автоматично завіряються електронним підписом?

Згідно із п. 27 Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи до створених в Електронному суді документів користувачі можуть додавати інші файли (зображення, відеофайли тощо). Відповідні додані файли (додатки) підписуються кваліфікованим електронним підписом користувачів разом зі створеними в Електронному суді документами, до яких вони додаються.

Таким чином, всі додатки до створених Електронному суді документів не потребують додаткового засвідчення, оскільки підписуються кваліфікованим електронним підписом користувачів.

Підготувала Тетяна Рабко, адвокат, учасниця адвокатського об'єднання "ВСЕУКРАЇНСЬКА АДВОКАТСЬКА ДОПОМОГА», регіональна представниця Молодіжного Комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики

На найближчі заходи лектора можна зареєструватись за посиланнями:

• Вебінар "Скасування карантину: вплив на процесуальні строки та позовну давність у господарському процесі". http://surl.li/jbxht

• Майстер-клас "Електронний суд". Ознайомлення із матеріалами справи та оскарження судових рішень". http://surl.li/gfzxd

• Майстер-клас "Електронний суд. З чого почати?". http://surl.li/fzice