Відлік процесуальних строків при направленні копії судового рішення на електронну адресу представника
Огляд судової практики
Рабко Тетяна
09.01.2023

28 грудня 2022 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду по справі № 280/2097/22 (http://surl.li/eguqr) сформулював правовий висновок, що оскільки матеріали справи не містять повідомлення про доставлення копії судового рішення на електронну адресу представника позивача, тому в силу приписів статті 251 КАС України відсутні підстави здійснювати відлік строку на апеляційне оскарження з дати такого повідомлення.

Обставини справи.

Ухвалою Третього апеляційного адміністративного суду від 18 жовтня 2022 року відмовлено у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 22 червня 2022 року у справі № 280/2097/22.

Ухвала суду від 18 жовтня 2022 року мотивована тим, що вказані у клопотанні підстави не свідчать про поважність причин пропуску строку на апеляційне оскарження, тому в задоволенні такого клопотання відмовлено.

Не погоджуючись із зазначеною ухвалою представник Позивача подав касаційну скаргу.

Скарга обґрунтована тим, що рішення суду першої інстанції ні йому ні позивачці не було надіслано у паперовій формі відповідно до вимог частини 11 статті 251 КАС України. Також посилався на те, що у зв`язку із тим, що на території Запорізької області мають місце аварійні та планові відключення електроенергії, а також перебої у доступі до мережі Інтернет, він не мав доступу до електронної пошти, а відповідно був позбавлений можливості отримати копію судового рішення у електронному вигляді.

За правилами частини 5 статті 251 КАС України учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено в порядку письмового провадження, копія судового рішення надсилається протягом двох днів із дня його складення у повному обсязі в електронній формі у порядку, визначеному законом, — у випадку наявності у особи офіційної електронної адреси, або рекомендованим листом з повідомленням про вручення — якщо така адреса відсутня.

Відповідно до пункту 2 частини 6 статті 251 КАС України днем вручення судового рішення є день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи.

За приписами пункту 3 частини 6 статті 251 КАС України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення.

Оскаржуване рішення ухвалено судом першої інстанції в порядку письмового провадження 22 червня 2022 року.

Копію оскаржуваного судового рішення Запорізьким окружним адміністративним судом направлено на електронну адресу представника позивача 23 червня 2022 року, однак повідомлення про доставлення копії вказаного судового рішення в матеріалах справи відсутнє.

Натомість в матеріалах справи міститься рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, відповідно до якого представнику позивача 15 липня 2022 року особисто вручено копію рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 22 червня 2022 року, тому відлік строку на апеляційне оскарження необхідно здійснювати саме з цієї дати.

Колегія суддів Верховного Суду вказала на те, що оскільки матеріали справи не містять повідомлення про доставлення копії судового рішення на електронну адресу представника позивача, тому в силу приписів статті 251 КАС України дата 23 червня 2021 року не може вважатися днем вручення судового рішення суду першої інстанції, у зв`язку з чим відсутні підстави здійснювати відлік строку на апеляційне оскарження з цієї дати.

Ухвала суду про відмову у відкритті апеляційного провадження була скасована, а справа направлена до Третього апеляційного адміністративного суду для продовження розгляду.

Підготувала Тетяна Рабко, адвокат; регіональна представниця молодіжного комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області; членкиня Ради Комітету з питань електронного судочинства та кіберзбезпеки адвокатської діяльності та членкиня Ради Комітету з питань гендерної політики, що діють у складі НААУ.

Цікаві публікації лектора:

Надсилання судового рішення. Огляд судової практики http://surl.li/dpvxo

Щодо надсилання учасникам справи документів до електронного кабінету ЄСІТС. Огляд судової практики http://surl.li/efosn

Надсилання учасникам справи судового рішення за допомогою електронної пошти. Огляд судової практики http://surl.li/egutb

На найближчі заходи лектора можна зареєструватись за посиланнями:

Майстер-клас "Електронний суд. З чого почати?" http://surl.li/dprac