Участь у судовому засіданні в режимі відеоконференцзв’язку у справах, що містять інформацію для службового використання
Огляд судової практики
Рабко Тетяна
02.01.2024

Участь у судовому засіданні в режимі відеоконференцзв’язку у справах, що містять інформацію для службового використання чи інформацію, яка містить державну таємницю. Огляд судової практики

Відеоконференція – телекомунікаційна технологія інтерактивної взаємодії двох або більше віддалених учасників судового провадження з можливістю обміну аудіо- та відеоінформацією в реальному часі.

Відповідно до процесуального законодавства України ЄСІТС забезпечує можливість учасникам справи брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Підсистема відеоконференцзв’язку забезпечує:

1) відео- та звукозапис судових засідань, бронювання (резервування) залів судових засідань, можливість подання учасниками справи під час проведення судового засідання в режимі відеоконференції документів (у тому числі процесуальних документів, письмових та електронних доказів тощо);

2) можливість користувачам брати участь у засіданнях інших органів та установ системи правосуддя в режимі відеоконференції. Особливості порядку проведення таких засідань можуть встановлюватися відповідними органами та установами системи правосуддя.

Нормативно-правовими актами ДСА України затверджується робота з технічними засобами фіксування судового засідання під час здійснення судового засідання.

Інструкція користувача підсистеми відеоконференцзв’язку розробляється адміністратором ЄСІТС та розміщується на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою wiki.court.gov.ua.

За наявності в суді технічної можливості учасник справи у порядку, встановленому процесуальним законом, може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв’язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв’язку, для роботи із системою відеоконференцзв’язку.

В ухвалі Закарпатського окружного адміністративного суду від 15.12.2023 по справі № 260/1155/23 (http://tinyurl.com/37pz7h7p) зазначено, що оскільки справа містить документи з грифом «Для службового користування», тому участь у судових засіданнях сторін в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів неможлива.

Обставини справи

14 грудня 2023 року на електронну адресу суду від представника сторони надійшла заява вх. № 38832/23 про розгляд справи у режимі відеоконференції поза межами суду з використанням власних технічних засобів.

Вирішуючи заяву про проведення підготовчого судового засідання в режимі відеоконференції, суд виходив з наступного.

Частиною першою статті 195 КАС України передбачено, що учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності в суді відповідної технічної можливості.

Згідно з частиною третьою статті 195 КАС України учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

17 серпня 2021 року Вища рада правосуддя рішенням № 1845/0/15-21 затвердила Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

З 05 жовтня 2021 року почала функціонувати підсистема відеоконференцзв’язку, за допомогою якої забезпечується можливість участі учасників справи в судовому засіданні в режимі відеоконференції як у приміщенні суду, так і поза межами приміщення суду.

06 червня 2022 року Державна судова адміністрації України наказом № 156 затвердила Інструкцію щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання (далі – Інструкція).

Відповідно до пункту 6 розділу I «Загальні положення» Інструкції фіксування судового засідання здійснюється за допомогою наявних у судах технічних засобів відео- та (або) звукозапису з використанням підсистеми відеоконференцзв’язку Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

У пункті 9 розділу I «Загальні положення» Інструкції встановлено, що підсистемою відеоконференцзв`язку не фіксуються судові засідання, в ході яких може бути розголошена інформація для службового використання чи інформація, яка містить державну таємницю.

Справа містить документи з грифом «Для службового користування», що унеможливлює проведення судового засідання в режимі відеоконференції, тому участь у судових засіданнях сторін в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів неможлива.

Аналогічна правова позиція викладена в ухвалі Великої Палати Верховного Суду від 21.11.2023 у справі № 800/501/17.

Відтак у задоволення заяви представника сторони по справі було відмовлено.

Підготувала Тетяна Рабко, адвокат, заступниця голови Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності, регіональна представниця Молодіжного комітету НААУ — UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Молодіжного комітету – «UNBA NextGen»  та Ради Комітету  НААУ з питань гендерної політики

Пропонуємо Вашій увазі декілька цікавих публікацій лектора:

  • Нюанси участі у судовому засіданні в режимі відеоконференцзв’язку поза межами приміщення суду http://tinyurl.com/mtxarsmn
  • Не розгляд заяви сторони про проведення судового засідання в режимі відеоконференції. Огляд судової практики http://tinyurl.com/366xx7ut
  • Проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами суду у кримінальному процесі. Огляд судової практики http://tinyurl.com/vyrmacss

 На найближчі заходи лектора можна зареєструватись за посиланнями:

· Процесуальні документи в е-формі: порядок оформлення, направлення до суду і тенденції судової практики http://tinyurl.com/5cv46rat