Практичні аспекти ознайомлення із матеріалами справи та оскарження судових рішень в Електронному суді: Тетяна Рабко
Тетяна Рабко, адвокат, заступниця голови Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності, регіональна представниця Молодіжного комітету НААУ — UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Молодіжного комітету – «UNBA NextGen» та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики
Рабко Тетяна
25.12.2023

Практичні аспекти ознайомлення із матеріалами справи та оскарження судових рішень в Електронному суді: Тетяна Рабко

Тетяна Рабко, адвокат, заступниця голови Комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності, регіональна представниця Молодіжного комітету НААУ — UNBA NextGen у Донецькій області, членкиня Ради Молодіжного комітету – «UNBA NextGen» та Ради Комітету НААУ з питань гендерної політики, провела у Вищій школі адвокатури НААУ майстер-клас на тему: «Електронний суд». Ознайомлення із матеріалами справи та оскарження судових рішень».

Лектор розпочала майстер-клас із ознайомлення учасників заходу з покроковим алгоритмом створення електронного ордеру (тематична публікація http://surl.li/haick) та довіреності (тематична публікація http://surl.li/iphnm) для оперативного доступу до матеріалів справи.

Тетяна Рабко зазначила, що у разі надходження заяви учасника справи про ознайомлення з матеріалами справи чи окремими документами в електронному вигляді через систему Електронний суд, суд, який отримав таку заяву, забезпечує сканування відповідних матеріалів справи у паперовій формі, що перебуває в такому суді, та долучення їх до матеріалів електронної судової справи. У разі відсутності відповідного клопотання учасника справи суд забезпечує сканування матеріалів справи в паперовій формі та долучення їх до матеріалів електронної судової справи з урахуванням наявних у суді можливостей та в разі передання справи до суду іншої інстанції (п. 115 Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно телекомунікаційної системи).

Учасникам заходу була надана покрокова інструкція щодо подання заяви про ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді.

Лектор зазначила, що підсистема «Електронний суд» надає можливість сортувати справи як по даті першого документу по справі, так і по даті останнього.

Крім того, доступна можливість фільтрації справ (по назві суду, інстанції, юрисдикції, датам, процесуальному статусу у справі, ПІБ/назві сторони, номеру в ЄРДР) та перегляду заяв інших уповноважених осіб.

У разі відсутності у сторони доступу до матеріалів електронної справи, подання процесуальних документів можливо здійснити через розділ Заяви у підсистемі «Електронний суд».

Також учасники заходу були ознайомлені з покроковим алгоритмом формування апеляційної скарги через підсистему «Електронний суд», оформлення додатків, направлення копії заяви сторонам по спору та сплати судового збору.

Було акцентовано увагу, що в апеляційній скарзі мають бути зазначені, зокрема, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету. Якщо процесуальним кодексом встановлено вимогу зазначення у змісті процесуального документа відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету, особа, яка подає до суду відповідний процесуальний документ в електронній формі через електронний кабінет, звільняється від обов’язку зазначення відповідних відомостей.

Максимальний розмір одного файлу, що завантажується у додатки не може перевищувати 95.8 MB(MiB).

Допустимі формати для завантаження:

• зображення

• PDF документ

• аудіо

• відео

В огляді судової практики сфокусувано увагу учасників майстер-класу на наступних судових рішеннях:

16 листопада 2022 року Велика Палата Верховного Суду по справі № 916/228/22 сформулювала правовий висновок, щодо відсутності підстав вимагати сплати судового збору без урахування понижуючого коефіцієнта. Суд прийшов до висновку, що надані Державною судовою адміністрацією України в листі від 29.10.2021 № 10-19326/21 та Вищою радою правосуддя в листі від 30.11.2021 № 28581/0/9-21 роз`яснення, що частина третя статті 4 Закону України «Про судовий збір» не набрала чинності у порядку, встановленому Законом, не змінюють установленого порядку та умов набрання чинності нормативно-правовим актом.

У постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 21.09.2023 по справі № 522/8812/22 адміністративне провадження № К/990/20440/23 викладено висновок, що такий спосіб направлення копії судового рішення – направлення на електронну адресу особи, що не пройшла процедуру реєстрації в підсистемі «Електронний кабінет», нормами Кодексу адміністративного судочинства України не передбачений.

23 серпня 2023 року у постанові по справі № 380/24487/21 Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду сформулював правовий висновок, згідно до якого наявна в матеріалах справи довідка про доставку документа в електронному вигляді до «Електронного кабінету» є допустимим доказом, що підтверджує вручення судового рішення.

13 вересня 2023 року у постанові по справі № 204/2321/22 Велика Палата Верховного Суду сформулювала правовий висновок, що звернення фізичної особи до суду через офіційну електронну адресу суду з процесуальним електронним документом, який підписаний електронним цифровим підписом, є належним та правомірним способом безпосереднього звернення до суду, що ототожнюється із безпосереднім зверненням до суду через канцелярію або традиційними засобами поштового зв`язку і має кваліфікуватися саме як безпосереднє звернення до суду. Наведені висновки не стосуються адвокатів, нотаріусів, приватних виконавців, судових експертів, державних органів та органів місцевого самоврядування, суб`єктів господарювання державного та комунального секторів економіки, які реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов`язковому порядку.

18 грудня 2023 року в ухвалі по справі №911/1939/22 Північний апеляційний господарський суд зазначив, що з матеріалів апеляційної скарги, остання підписана представником ТОВ адвокатом, відомості щодо реєстрації електронного кабінету якого в ЕСІТС у суду відсутні. Водночас, з комп`ютерної програми «Діловодство спеціалізованого суду» судом апеляційної інстанції встановлено наявність такого електронного кабінету у юридичної особи, яку він представляє. Відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у адвоката апеляційна скарга не містить, що є порушенням вимог пункту 2 частини 2 статті 258 Господарського процесуального кодексу України. Враховуючи викладене, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга підлягає залишенню без руху для надання апелянтом необхідно надати суду відомостей щодо реєстрації електронного кабінету адвоката ЄСІТС відповідно до статті 6 Господарського процесуального кодексу України. Попередити адвоката, що при невиконанні вимог даної ухвали у зазначений строк суд апеляційної інстанції не приймає та апеляційну скаргу до розгляду та повертає її скаржнику.

24 грудня 2023 року в ухвалі по справі № 917/299/23 Східний апеляційний господарський суд зазначив, що якщо інший учасник справи відповідно до ч. 6 статті 6 ГПК України зобов`язаний зареєструвати електронний кабінет, але не зареєстрував його, учасник справи, який подає документи до суду в електронній формі з використанням електронного кабінету, звільняється від обов`язку надсилання копій документів такому учаснику справи. Відповідач відповідно до ч. 6 статті 6 ГПК України повинен мати електронний кабінет в підсистемі Електронний суд ЄСІТС, однак станом на 01.12.2023 о 09:39 год його не зареєстрував, що підтверджується відповіддю № 317429 наданою апелянтом, у зв`язку з чим, останній звільняється від обов`язку надсилання копії апеляційної скарги та доданих документів.

Лектор надала інформацію про контакти технічної підтримки користувачів при роботі в підсистемі «Електронний суд».

У випадку виникнення помилок при:

• авторизації/реєстрації в електронному кабінеті;

• роботі із заявами до моменту їх підписання та відправки до суду включно;

• роботі в електронному кабінеті в цілому;

• функціонуванні сервісу нотифікації (сповіщень).

Технічна підтримка користувачів тел. (044) 492 -70 -10, E-mail: inbox@vkz.court.gov.ua

У випадках коли:

• статус Вашої заяви тривалий час не змінюється;

• статус Вашої зави «Помилка прийому» чи «Помилка реєстрації»;

• документ по справі або сканований матеріал не надійшов до кабінету;

• відсутній доступ до справи в кабінеті.

Технічна підтримка користувачів тел. (044) 207-35-33, E-mail: support@ics.gov.ua

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://tinyurl.com/4juuy29s

Зареєструватись на наступний захід з підвищення кваліфікації на тему "Процесуальні документи в е-формі: порядок оформлення, направлення до суду і тенденції судової практики" можна за посиланням: https://is.gd/oKc6KS

Цікаві публікації лектора:

• Чи може адвокат подати процесуальний документ без використання ЄСІТС? https://tinyurl.com/mc3s6a9w

• Не розгляд заяви сторони про проведення судового засідання в режимі відеоконференції. Огляд судової практики. https://tinyurl.com/9fudev5f

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ