Ознайомлення із записом судового засідання, проведеного в режимі відеоконференції: покроковий алгоритм
Підготувала Тетяна Рабко, адвокат, регіональний представник молодіжного комітету НААУ – UNBA NextGen у Донецькій області.
Рабко Тетяна
21.11.2022

Відеоконференція — телекомунікаційна технологія інтерактивної взаємодії двох або більше віддалених учасників судового провадження з можливістю обміну аудіо- та відеоінформацією в реальному часі.

Підсистема відеоконференцзв'язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів; у приміщенні іншого суду — за допомогою технічних засобів суду; в установі попереднього ув'язнення, установі виконання покарань або медичному закладі — за допомогою технічних засобів, наявних у відповідній установі.

Підсистема відеоконференцзв'язку також забезпечує користувачам можливість брати участь у засіданнях інших органів та установ системи правосуддя в режимі відеоконференції. Особливості порядку проведення таких засідань можуть встановлюватися відповідними органами та установами системи правосуддя.

Інструкція користувача підсистеми відеоконференцзв'язку розробляється адміністратором ЄСІТС та розміщується на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою https://wiki.court.gov.ua.

Наразі, після проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету, до матеріалів електронної справи у підсистемі «Електронний суд» учасник отримує Протокол судового засідання в режимі конференції до якого додається відео-файл запису судового засідання.

Для ознайомлення із Протоколом судового засідання в режимі конференції необхідно:

Крок 1. Перейти у розділ Мої справи підсистеми «Електронний суд».

Крок 2. У переліку справ знайти необхідну.

Крок 3. Відкрити матеріали електронної справи.

Крок 4. Із переліку документів електронної справи обрати та відкрити Протокол судового засідання в режимі конференції разом у додатках до якого буде розміщено відеозапис судового засідання.

Відеозапис, що розміщується у матеріалах електронної справи, фіксує повністю увесь хід судового засідання.

Зазначений відео-файл доступний учаснику справи, який має доступ до матеріалів електронної справи, для перегляду та завантаження.

Важливо, що задля отримання доступу до відеозапису судового засідання не потрібно подавати додаткові клопотання за умови, що учасник вже має доступ до матеріалів електронної справи.

Якщо у учасника відсутній доступ до матеріалів необхідної електронної справи, то він може подати заяву про ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді ( внесення РНОКПП до додаткових відомостей про учасника справи та надання доступу до електронної справи ) та вже після отримання доступу з’явиться можливість ознайомитися із протоколом судового засідання в режимі конференції.

Тематичні публікації:

— Проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами суду у кримінальному процесі. Огляд судової практики https://bit.ly/3rOaEgF

— Щодо зміни процедури авторизації у підсистемі відеоконференцзв’язку https://bit.ly/3Ekdx0f

На найближчі заходи лектора можна зареєструватись за посиланнями:

Вебінар: “Відшкодування витрат на професійну правничу допомогу. Огляд судової практики”: https://bit.ly/3RjMuVE

Вебінар: “Електронне судочинство: навички роботи адвоката з електронними сервісами”:https://bit.ly/3UJJvsm

Майстер-клас "Електронний суд. З чого почати?" http://surl.li/dprac

Майстер-клас "Електронний суд. Ознайомлення із матеріалами справи та оскарження судових рішень" http://surl.li/drfii